Yıllardır üretilen lezzet

Yıllardır üretilen lezzet

Ramazan ayına has olan yiyeceklerin başında hiç şüphesiz tahinli pide geldi

Tahinli pide denilince ise akla ilk gelen isimlerden bir tanesi Kadınhanlı Mehmet Usta olarak bilinen Mehmet Yemenici'nin tahinli pideleri. Mehmet Usta ismini artık oğlu yürütüyor
Kadınlanlı Mehmet Usta olarak bilinen Mehmet Yemenici, 1974 yılından bu yana şehir merkezinde tahinli pide üretimine devam ediyor. Yemenici'nin mesleğini artık oğulları devam ettriyor. Tahinli pideyi tahinlipidem.com isimli internet sitesi üzerinden de sipariş usulü alan Kadınhanlı Mehmet Usta, bu sitede kendi hayatını da anlatıyor.  Kendi hayat hikayesi ile ilgili bilgi veren Mehmet Yemenici, “1944 yılında Konya'nın Kadınhanı ilçesinde doğdum. 1959-61 yılları arasında Altınova Devlet Üretme Çiftliğinde görev yaptım. Askerlik öncesi kısa bir dönem İstanbul'da çalıştım. 1964-68 arası İstanbul'da askerlik görevimi yerine getirdikten sonra bir süre Niğde'nin Bor ilçesinde etliekmek ustası olarak çalıştım. Daha sonra memleketim olan Kadınhanı'na dönüş yaptım. Etliekmekçilik işini burada devam ettirdim. Ramazanlarda da Tahinli Pide yapmaya başladım” diyor. Tahinli pideyi Konya'da da üretmeye başladığını dile getiren Kadınhanlı Mehmet Usta, “1974 yılında Konya'ya yerleştim. Kayalıpark civarında çıkrıkçılar içindeki Örnek Lokantası'nı devren satın aldım. Ramazanlarda Tahinli Pideci, diğer 11 ayda etliekmekçi olarak 1995 yılına kadar mesleğime burada devam ettim. İşlettiğim dükkanın istimlak edilerek yıkılması sebebiyle aynı sokakta, yıkılan dükkanımın karşısında bulunan Ulusoy İş hanı'nın içinde yeni yer açtım. 1995 yılından bu yana aynı yerde oğlumla beraber mesleğimi devam ettirmekteyim. 11 ay etliekmek ve ızgara çeşitleri ağırlıklı olarak lokantacılık, ramazanlarda ve ramazan harici de her Perşembe günleri Kadınhanlı Mehmet Usta adı altında tahinli pide imalat ve satışı yapmaktayım” ifadelerini kullanıyor.
'TAHİNLİ PİDEYİ BABAM SEVDİRDİ'
Mehmet Usta'nın yerine artık üretimi oğulları gerçekleştiriyor. Kadınhanlı Mehmet Usta Tahinli Pide ismini artık kendilerinin yürüttüklerini söyleyen Mehmet Usta'nın oğlu Fatih Yemenici, “Babam artık kendisi bu işi yapmıyor son iki senedir biz yürütüyoruz. Babam halkımıza tahinli pideyi sevdirdi. Bizde aynı lezzetten taviz vermeyerek müşterilerimize hizmet etmeye devam etmeye çalışıyoruz. Biz Ramazan dolayısı ile Ramazan’ın her günü iftara kadar çalışarak tahinli pidemizi üretiyoruz. Ramazan dışında da pazartesi ve perşembe günleri tahinli pidemizi üretip müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz” diye konuştu.
SAHTE MARKALARDAN SAKININ
Tahinli pidenin yapılışı hakkında bilgi veren Yemenici, “Şu an piyasada satılan tahinli pidelerde belli bir standart yok. Ama bizin Kadınhanlı Mehmet Usta adı ile ürettiğimiz tahinli pide de 400 gram hamur, 350 gram tahin ile karıştırarak yapıyoruz. İsteğe bağlı olarak 100 gram ceviz, fındık, fıstık ile özel süsleme yapabiliyoruz. Bu tahinli pide bir Ramazan klasiğidir. Pideyi kuru iken çayla veya kola ile birlikte tüketebiliriz. Bunun yanında şerbette dökülerek tatlı olarak tüketilebilir. Şerbetin yanında, dondurma ile de tüketilebilir” dedi.
TAHİNLİ PİDENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Fatih Yemenici, tahinli pidenin lezzetinin kullanmış oldukları yerli susamdan yapılmış olan tahinden ve bunun yanında ustanın el emeğinden de geldiğini belirtti. Halkın Ramazanda daha rahat bir oruç geçirmesini istediklerini söyleyen Yemenici, “Bazı yerlerde satılan tahinli pideleri gece sahurda yiyen insanlar sabah uyandıklarında midelerinde yanma olduğunu söylüyorlar. Bunun nedeni kullanılan yağdan ve tahinden kaynaklanıyor. Bizim yapmış olduğumuz tahinli pideden yiyen müşterilerimizden böyle bir şikayet gelmez. Çünkü biz tahinimizi yerli susamdan yapılmış olan tahinden yapıyoruz. Bunun yanında pidenin içerisine diğer bazı üreticiler gibi sıvı yağ değil de margarin yağı kullanıyoruz. Bu da gece tüketildiği zaman sabah mide de yanma yapmıyor” dedi.
MUSTAFA ÖZÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.