Yıldız: Konya'da 1.8 milyar ton kömür rezervi tespit ettik

Yıldız: Konya'da 1.8 milyar ton kömür rezervi tespit ettik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Afşin Elbistan'dan sonraki, 1.8 milyar tonluk en büyük kömür rezervinin, kendi iktidarları döneminde Konya'nın Karapınar ilçesinde tespit edildiğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Afşin Elbistan'dan sonraki, 1.8 milyar tonluk en büyük kömür rezervinin, kendi iktidarları döneminde Konya'nın Karapınar ilçesinde tespit edildiğini söyledi.

Yıldız, bir dizi gezi ve ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Karapınar ilçesinde, Güneş Enerjisi Sektöründeki Gelişmeler ve Karapınar Enerji İhtisas Endüstrisi Bölgesi Yatırım Fırsatları konulu panele katıldı. Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmada,  şu ana kadar Türkiye'nin değişmesini, büyümesi ve gelişmesinin devam ettiğini belirtti.

Türkiye'nin gelişimini hızla sürdürdüğünü ifade eden Yıldız, ''Son 10 yıl içinde gayri safi yurt içi hasılasını 3 katına, enerjide tüm kurulu gücünü 2 katına çıkardık. Her yıl Bulgaristan, Romanya, Macaristan gibi bir ülke kadar büyüyor, bu çok önemli'' dedi.

Güneş enerjisi konusunda geç kalındığı yönünde bazı yorumlar yapıldığını ancak bunun doğru olmadığını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:

''Teknoloji gelişiyor, malzeme verimi gelişiyor ama bunlar, belli bir para değeri karşılığıyla gelişiyor. Bundan 3 yıl kadar önce güneş enerjisinin arzıyla alakalı fiyat mekanizmaları çok yüksekti. Biz enerji giderimizi azaltalım istiyoruz ama bu sefer de yatırımla alakalı maliyetleri artırmış oluyoruz. Bu çok doğru bir şey değil. İthal ettiğimiz enerji kaynaklarıyla ithal edebildiğimiz teknoloji arasında birbiriyle mütenasip bir ahenk var. Bu ahengi bozmamız lazım. Güneş enerjisi bundan 4-5 yıl önce çok pahalıydı. Çünkü biz daima üreticinin ucuz, tüketicinin pahalı bulduğu bir elektrik kalemini yönetmeye çalışıyoruz. O yüzden bunun zamanlama açısından doğru bir zamanlama içerisinde olduğumuzu söylememiz lazım. Hem dünyada hem AB ülkelerinde hem de ülkemzde özellikle yenlebilir enerji kaynaklarıyla alakalı yatırımların daha da hızlandığı bir döneme girmiş oluyoruz.''

- Yerli kömür ve güneş

Karapınar'a 2 önemli enerji kaynağını konuşmaya geldiklerini, bunların yerli kömür ve güneş olduğunu anlatan Yıldız,  ''Yoğunluk olarak Türkiye'nin en önemli kaynak noktalarından bir tanesindeyiz. Özellikle bu İhtisas Endüstri Bölgesi'ndeki gerek güneş gerek kömür yatırımlarının önünü açmış bulunuyoruz. 1.8 milyar tonluk, Türkiye'nin Afşin Elbistan'dan sonraki en büyük rezervi, iktidarımız döneminde son 10 yıl içinde burada tespit edildi. Tabii Konya sanayisinin ve sivi ltoplum örgütlerinin hassas olduğu bir konu. Bu konudaki hazırlanan raporları uzun bır süreden beri değerlendiriyoruz.  Kömürle mütenasip ve buraya kuracağımız trafo merkezlerini Karapınar'a has yapıp güneş kapasitesini artıracağız. Karapınar bölgesine has bir güneş planlamasını ilgili tüm kuruluşlarımızla yapacağız.'' 

Yıldız, çıkışta gazetecilerin, Karapınar'a yapılacak termik santralin ihalesiyle ilgili bir gelişme olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine, bu konuda tüm rezervlerin, fizibilitelerin netleşmesi gerektiğini anlattı. 

Bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini anlatan Yıldız, ''Afşin Elbistan ile yeni havzaların düzenlenmesiyle alakalı görüşmelerimizde ciddi bir mesafe kaydetmiştik. Firmayla yaptığımız çalışmada kendilerinin sunduğu gerekçeyle onu durdurdular ama biz artık başka firmalarla başka ülkelerle buna devam edeceğiz. Hemen akabinde de Karapınar ile alakalı çalışmaları yapacağız. Burada sıhhatli iyi bir zemin oluşturulacağı kanaatindeyim. Ekibimize daha da hızlanmalarını söyledim'' dedi.

Yıldız, daha sonra Karapınar'daki Güneş Enerjisi Endüstri İhtisas Bölgesi'nde incelemelerde bulundu. Bakan Yıldız, burada Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu'ndan bilgi aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.