Adnan Özkafa

Adnan Özkafa

Yi Babam Yi

Yi Babam Yi

İki gündür su böreğini ağnadınca sağdan soldan laf atannar çoğaldı. “Yaav Gonyalı diyollar, bööle ağnatmaynan olmaz. Şööle bizi bi eve çağır, mübarek gün hem sevapdır, aplam da gözel bi börek yapsın da şu işi hakgal yakın görelim” diyollar.

Valla gardaşım buyurun gelin hepbimiz din gardaşıyız da Fatih Sultan Memed’in gardaşlık hakgı olarak bir altın virip de, “Gardaşlık bööle mi olur” diyen adama “Hişşd, süs! Bak, öbür gardaşların duyarsa, senin hissene bu da düşmez!” didiği gibi, ben de hangi gardaşı, gaç gardaşı ağırlayıp da su böreği ikram idiyim bilmem?

Gonyanın nüfosu bi milyon, şimdi köğler de bize bağlı, iki milyon! İki milyon ahaliye ben nası su böreği yitişdiriyim?

Amma ben size ne didim dün? Ööle çalışan gadınnar, memur hanımlarnan filan su böreği dadamassınız. En iyisi mi siz oğlunuza gız alırkan, gızınızı gelin iderkene görgülü, bilgili, Gonyalı dünürler bulun dimedim mi?

Bu lafımdan Gonyalı olmayannar hiç alınmasın. Her melmekatın da gendine göre gözel yimekleri, börekleri vardır, herkezin damak zevki de başgadır. Amma ben Gonyalıyım, Gonyalının yimeğini, işmeğini, lafını, sözünü ağnadıyom burda.

Bi başga ademoğlu da çıkar Isbarta’yı, Gayseri’yi, Urfa’yı, Anteb’i ağnadır. Biz de ağzımız sulanarak çiğ köfdenin, baklavanın, keşkeğin, mumbar dolmasının hikayesini diğneriz onnardan.

Hacıviszade Hocamıza yime işmeyi seven bir talebesi sormuş: “Hocam, iyi yimekleri görünce dayanamaayom, çok yiyom, günah olur mu?” dimiş. Hoca bakmış, ters bi cevap virse talebe üzülecek “Yi babam yi, aslan gibi yi, aslan gibi de çalış, yidiğiyin hakgını vir” dimiş.

Tabi bu cevap Hocaefendi’nin naadar alim olduğunu, naadar ağnayışlı, zarif olduğunu gösderen gısa amma ipretlik bir cevap.

Şimdi ahali bi yiyor abe, gıtlıkdan çıkmış gibi. Garnı küpe dönmüş, inneyi batırsan balon gibi patlayacak.

Herifler ekiz çocuğa hamile sanki. Göbekden eyilip de çorabını giyemeeyor. Hele o gadınnar yokmu ya? Günnerde, güneşlerde, kermeslerde, şenniklerde gısırlar, pasdalar, kekler, börekler… aklı irmez yiyollar, orda yidiği yitmez gibi bi de “Ana’ pek gözel olmuş, age bi tarifini alıyım” diyor, bi de evde yimek isdeeyor. Ondan soğna da televizyonnarın başına gurulup zayıfladan tokdurlar, diyet uzmanı hanımlar, bilmem kimlerden medet bekleeyollar.

Yav gardaşım, bak müslümanız elhamdülillah. İnandığımız peygamberimiz ne dimiş: “Acıkmadan yime, doymadan kak!”

İşde sana 50 televizyon ganalının, 100 tokdurun viremeyeceği formül! Tatbig it bunu, bak ne yağ galır, ne gıvrım, tığ gibi olun alimallah!

İramazan’da  da gine o mubarek peygamberimiz ne gözel teraviyi sünnet gılmış. Bi su böreğine, bi yaprak sarmasına, bi etli balcana, bi bamyaya-sarmaya, bi sacarasına-gadife-güllaca niyet iderek yat yat kak. Yiğirmi rekat teravi, bi de yassı namazı oh, guş gibi camiden eve uç gel gaari

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Adnan Özkafa Arşivi
SON YAZILAR