YHT Hattı'nda büyük ihmal: 9 ölü 46 yaralı

YHT Hattı'nda büyük ihmal: 9 ölü 46 yaralı

Ankara'da Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile yol kontrolü yapan kılavuz treninin çarpışması sonucu meydana gelen kazada 3'ü makinist 9 kişi hayatını kaybederken, 47 kişi de yaralandı

Türkiye, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının ardından dün sabah da Ankara'da 9 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasıyla sarsıldı. Ankara-Konya seferini yapan YHT, dün sabah saatlerinde Marşandiz istasyonuna giriş yaptığı sırada raylarda bulunan kılavuz treni ile çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle iki vagon devrildi. Kazada 3'ü makinist 9 kişi öldü, 3'ü ağır 46 kişi yaralandı. Kazada Makinist Adem Yaşar, Hulusi Böler ve Kadir Ünal olay yerinde hayatlarını kaybetti. Kazada Konya Medicana Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi Doktoru Uzm. Dr. Tahsin Ertaş'ın da vefat ettiği öğrenildi.TÜBİTAK Tarafından Konya Bilim Merkezi'nde yapılacak "Bilim Cafe" programına katılmak üzere Konya'ya gelen Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berahitdin Albayrak YHT tren kazasında vefat etti. Trende Almanya Kalkınma Bakanlığı Türkiye Temsilcisinin de olduğu ortaya çıktı. Kaza nedeniyle Konya'dan Ankara'ya yapılacak yüksek hızlı tren seferi iptal edildi. Kazanın ardından Konya-Ankara Arası Yüksek Hızlı Tren Seferleri iptal edildi. Bilet paralarını iade edileceği duyuruldu. Tren seferinin iptal olduğunu öğrenen yolculardan bazıları beklemeyi sürdürürken, bazıları da gardan ayrıldı.

HIZLI TREN LOKOMOTİF İLE ÇARPIŞTI

Kazanın ardından olay yerine gelen Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, kazada 3'ü makinist 9 vatandaşın hayatını kaybettiğini açıkladı. Ulaştırma Bakanı kazayla ilgili şu bilgileri verdi: ''Bu sabah Ankara Garı’ndan Konya’ya hareket eden trenimiz saat 06.36 sularında Yenimahalle ilçemizde yol kontrolünden dönen lokomotif ile kafa kafaya çarpışarak elim bir kaza meydana gelmiştir. Kaza yerinde saat 10.00 itibariyle yapılan tespitlerde 3 makinist arkadaşımız, 5 vatandaşımız yolcumuz hayatını kaybetmiştir. Hastaneye 48 yolcu sevk edilmiş, bunlardan biri de hastanede maalesef hayatını kaybetmiştir. Toplam 9 vatandaşımız şu anda bu kaza sonucunda hayatını kaybetmiştir  Olay yerinde gerekli, olay nedeniyle ilgili araştırma ve inceleme çalışmalarına başlanmıştır. Gelişmelerle ilgili sizler aracılığıyla kamuoyumuz bilgilendirilecektir. Şuandaki bilgilerimiz bundan ibarettir. Ölen vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum, hastanelerimizde tedavi gören 47 vatandaşımıza da acil şifalar diliyorum. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından kazaya ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise “Ankara-Konya seferini yapan YHT'nin Yenimahalle'deki Marşandiz istasyonunda yapmış olduğu kaza ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmıştır. Olayla ilgili 3 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir” denildi.  Kaza yapan YHT’de 206 yolcunun bulunduğu öğrenildi. Kazada yaralananlar, ambulanslarla Onkoloji Hastanesi, Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi, Numune Hastanesi, Hacettepe Hastanesi ve Yenimahalle Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedaviye alındı.

SİNYALİZASYON YA DA TELSİZLE EKSİK İLETİŞİM

Uzmanlar, kazanın YHT’nin Ankara Garından hareket etmesinin ardından 10 kilometre sonra Marşandiz Tren İstasyonu'na geldiğinde bu kazayı yaptığına dikkati çekerken, duracağı durağa ise yine yaklaşık 9 kilometre mesafede olduğu için trenin saatlik 250 kilometre hıza ulaşmasının mümkün olmadığı, bu kazayı henüz 90-100 kilometre hıza ulaştığında yapmış olabileceğini belirtti.

Ankara'daki tren kazası ile ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusun Yener "Sincan-Ankara hattında henüz sinyalizasyon bulunmuyor. Yapım aşamasındaydı. Kazanın olduğu hatta makinistler birbirleriyle telsizle veya cep telefonu ile haberleşiyorlardı. Kazanın sebebi muhtemelen bu" dedi.

ÖĞRETİM ÜYELERİ KAZADA YARALANDI

Yaralılar arasında KTO-Karatay Üniversitesinde görevli 5 akademisyenin de olduğu öğrenildi. KTO-Karatay Üniversitesi'nden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren’in kılavuz trenle çarpışması sonucu meydana gelen kazayı, derin bir teessürle öğrenmiş bulunmaktayız. Ankara’da ikamet eden ve sabah treni ile üniversitemize ders vermek üzere gelmekte olan akademisyenlerimizden kazada yaralananlar olmuştur.

Prof. Dr. Nurgün Platin, Doç. Dr. Ayşe Derya Kahraman, Doç. Dr. Bülent Elbasan (Misafir Öğretim Üyemiz), Dr. Öğr. Üyesi Bülent Bingöl ve Dr. Öğr. Üyesi Özlem Tekdemir Dökeroğlu yaralılar arasında yer almaktadır. Akademisyenlerimize Ankara’da gerekli tıbbi müdahaleler yapılmakta olup üniversite olarak sağlık durumlarını yakından takip etmekteyiz. KTO Karatay Üniversitesi olarak çalışma arkadaşlarımız ve kazada yaralanan tüm vatandaşlarımıza acil şifalar, hayatını kaybedenlere ise Allah’tan rahmet dileriz."

TREN KAZASI SONRASI PROGRAMLAR İPTAL

Tren kazasının yaşandığı gün 12.30'da Konya Büyükşehir Belediyesi, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Uluslararası Gençlik Dayanışma Derneği (UGDD) ortaklığı ile Bayır Diamond Otel'de düzenlenecek olan "Herkes İçin Fırsat Herkes İçin İş Projesi" açılış etkinliği de Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT) kazası sonrasında iptal edildi. Programa katılacak olan katılımcıların da kazaya karışan tren içinde olduğu öğrenildi.

İHA/İBRAHİM BÜYÜKEKEN


4-2makinist-adem-yasar.jpg

Makinist  Adem Yaşar


4-3hulusi-boler-makinist.jpg

Makinist Hulusi Böler


4-4ertas-hoca.jpg

Dr. Tahsin Ertaş


4-5albayrak.jpg

Prof. Dr. Berahitdin Albayrak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum