Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Yeşil Merâm ve Meram'da Neler Oluyor?

Yeşil Merâm ve Meram'da Neler Oluyor?

Başlıkta Meram kelimesinin iki defa geçmişinin hakikatleri var. Birincisi bizim kuşağın 1960’lı yıllara kadar görebildiği. Hakikaten tam yeşillikler içinde tek bazıları çift katlı iki odayı geçmeyen bahçe evlerinin etrafının yeşilliği ve yeri doldurulamayan sanatkar Müzeyyen Senar’ın “Yeşil olur şu Konya’nın Meramı” şarkısı ve bizlerden de evvel Meram’ın nasıl olduğunu anlatan Evliya Çelebi’nin…
“Evvelâ bu İreme-zât-ı Merâm’ı ve bu hadîka-i revza-i Rıdvân-ı bâğ-ı cinân-misâli niçe bin sultân-ı şu’arâlar şehrengiz edüp ta’rîf u tavsîf etmişlerdir, ammâ Hudâ âlimdir deryâda katre ve güneşde zerre medh edememişlerdir. Munsıf olan cihânbân seyyâhân-ı büldânlar “Cihânda mislin görmedik” derler. Hakkâ ki bu fakir de bu Konya temâşâsına gelince yiğirmi sene seyâhatimiz olup böyle bir gaytân [u] hıyâbân görmedim. Budin serhaddinde Peçoy-ı sirem-mânend bâğ-ı İrem kal’a ardında Barudhâne mesîregâhı ve Kırım cezîresinde Sudak bâğı ve İslâmbol’da Âl-i Osmân’ın yüz yetmiş bağçe-i gülistânları ve Malâtiyye Aspozusu ve Tebrîz’de Şâh-ı Cihân bağı ve bu Konya Merâm’ı mesîregâhının yanında o temdîh olunan mesîregâhlar bir çemenzârçe değildir.
 Netîce-i merâm Hazret-i Sultânu’l-ulemâ’nın ve Celâleddîn-i Rûmî hazretlerinin ve yetmiş yedi tabakât kümmelîn gavs-ı a\'zamların nazarı ta\'alluk etmiş bir nazargâh-ı evliyâdır. Cümle dokuz bin aded bâğ u bâğçedir. Garîbü’d-diyâr kimesne bu bâğ-ı Merâm’a girse gâ’ib olur ve gûnâ-gûn tuyûr-ı hoş-elhân’ın neğâmât-ı sadâ-yı nevâhânlığından âdem hayât-ı cân bulur.
Husûsan bülbül-i gûyâ-yı hezârın hezârân neğamâtı hayât-ı câvidân verir. Ahâlî-i Konya ehl [u] iyâlleriyle sekiz ay bu bâğ-ı Merâm’da sâkin olup zevk [u] sefâ edüp felekden kâm alırlar. Niçe bin bâğ evleri ve külbe-i ahzânları ve cevâmi\'ü mesâcid ü musallâ ve hân u hammâmât ve çârşû [vü] bâzâr var kim Konya şehrine gelmeğe muhtâc değillerdir.”
Anlatımı hayalde mi, hakikatte mi kaldı ne dersiniz?
Yılların siyasete soyunmuş belediye başkanları ve encümen azalarının her yenilendikçe katre kararları ile üç bin m2 den aşağı olmayan bahçe ve bağlar rant isteyenlerin isteğini kabulle sırası ile 2000 olmadı 1000 olmadı beşyüz ve daha az m2’lik parsellere düşürttürülüp sözde villa görünümü altında betonlaştırılmakla kaldı mı o tarihî “Yeşil Meram”?
Bir Safranbolu veya Beypazarı gibi Konya içinde de olduğu gibi eski Yeşil Meram ve Konya’yı sabit tutamadık. Ya villalarla ya bloklarla kapatıverdik. Üstelik bundan da bir nevi gurur da duymaktayız!
Yıllar evveli paytonlara atlayıp Yeşil Meram ve deresini görmeye can atan yerli yabancı turistler şimdi arıyorlar mı?
Ama bir Safranbolu, eskilere asla dokunmadan başka yerde yepyeni yerleşim yaparken şimdi herkesi çekip Turizmden faydalanmakta. İbret almaya değer.
***
Olan oldu demekten başka çare yok. Şimdi gelelim asıl merkez olan yerine, Karatay ve Selçuklu İlçelerine kadar uzanan Yeni Meram’daki oluşumları müşahede edelim.
Meram Belediyesi Başkanı Sayın Serdar Kalaycı ile çalışmalar ve düşünceleri yanında vatandaşın olumlu olumsuz duyurumlarına da cevap almak için bir söyleşim yapmak istemiştim.
Uzun zamandır tahakkuk edememişti ama geçenlerde davet ettiği Sahip Ata Külliyesi bahçesinde yaptığı toplantıda verdiği sözü, başkaları gibi“ararım” deyip yıllarca bekletmeden “Yarın 14 de buyurun bekliyorum” deyiverdi.
Buradaki basın toplantısında gelmekte olan Mübarek Ramazan ayı içinde öyle şarkıcı türkücülerle göbek havaları içinde değil, güne uygun olarak yapacağı işlemleri Sayın Başkan şöyle anlatıyordu.
“Bu yıl ilk kez vatandaşlarımızın ilgiyle izleyebilecekleri farklı bir formatta televizyon programı hazırlamaya karar verdik. Sevilen sinema ve tiyatro oyuncusu Ahmet Yenilmez’in sunacağı iftar programı, Ramazan boyunca her akşam Konya TV’den canlı olarak yayınlanacak.”
Sayın Yenilmez de, “Hem Konya’dan hem de Konya dışından çok önemli konuklarımız olacak. Programımızda Türk televizyonlarında olmayan bir ilk olacak. Kültür Bakanlığı’nda görevli bir gazelhan, 750 yıl önceki biçimiyle gazel okuyacak. Meddah olacak. Şiir dinletisi, ilahiler ve musiki de programa renk katacak. İlk hafta Ramazan ve Konya mutfağı konularını ele alacağız.” Beyanı ile açıklama yaptı.
Tabii gün gelecek neler olacağını müşahede edebileceğiz inşallah.
***
Sayın Kalaycı ile başladığımız söyleşimde sorularım vardı bunlara gülümser çehresi ile cevaplama yanında oluşumlardaki diğer hususları da iletivermiş oldu.
“Önceki Başkan maketleri de göstererek Osmanlı tipi büyük Hastahane inşa edileceğini söylemişti.
Alışkanlığımız olan eskiyi bir kenara atmak mı oldu yoksa…” soruma.
Hayır, bizde öyle zihniyet yok. Yapılması gerekli işleme devam prensibindeyim. Ancak böyle bir program ve projeye rastlamadım.” cevabı sonrası…
“Evvelce Et Balık Kurumu yerini alan Belediye, başka yere daha gelişilmişini yapacaktı. Şimdi binalar kondurulan yere halk rant yapıldı deniyor. Yenisi nereye yapılacak acaba?” soruma da yenisinin yapılması istenmiyor bu bizle ilgili olamamakta cevabını aldım.
Stadyum üzerinde ranttan bahsedilmekte Belediyenizin işi olmamakla beraber buranın bloklaşmasını doğru buluyor musunuz?” soruma verdiği cevap ise…
“Bu işleme biz karışamayız ancak bu havaliye büyük bir yenilikler içinde park yapma emelindeyim bunun üzerinde duruyorum inşallah muvaffak olacağım.” Şeklinde olan cevabında, düşünülen yeri söylese de bendeniz burada yazmamanın daha iyi olacağını düşünerek vermek istemedim.
“Karayolları 3. Bölge Md. tarafından yeni çevre yolu projesi hazırlanmış olup, yapılan anlaşmaya göre Belediyeler istimlak işlemini tamamlayınca başlanılacaktı. Selçuklu, “Ben tamamım”(!) diyordu. Meram kısmı için neler yapıldı?” sorumu da,
“Bu kısımda yeni İmar projesi hazırlanmakta. Proje onaylanınca ele alınacak” diye cevapladı.
“Kaldırım işgalleri ile sokakların 24 saat tüm oto park haline gelip yayaların geçemediğini konu ettiğimde ise “Bununla kanunlar çerçevesinde uğraş veriyoruz” deseler de ümit verici bir haber olamıyordu nedense! Ama Antalya belediyesi eski başkanı Sayın Menderes’in bunu nasıl çözdüğünü anlatarak. “Sizlerde aynı tatbikatı yapabilirsiniz” demekten kendimi alıkoyamadım.
“Tamamladığınız, devam eden ve yeni tasarı projelerinizle ilgili bilgi verir misiniz” soruma genişçe cevaplama yaptılar ama.
Köşenin bitmek üzere olması ile bunları kelime ve cümle ile sizlere sunmuş olabilmekteyim.
Tamamlananlar; Ağız, Mustafa Büyükselçuk Sağlık Ocağı, Kimsesiz ve Bakıma Muhtaç Hastalara ayağında hizmet, Türk ekonomisine ve çevreye destek verecek 40 ton atık geri dönüşüm, Muhtar evleri, 2 bin 600 m2lik Mahmuriye, Şelale, Melikşah Parkı Yenileme, Eğitim Fakültesi için Park Alanı düzenlemesi, İnternet evleri, Lalebahçe Aile Sağlığı Merkezi, Pamukçu Han restorasyonu, Osmangazi Spor Tesisleri, yeni Belediye Hizmet Binası yapımı
Devam eden projeler; Augustus Otel Restorasyonu, İyi ki Doğdun Bebek projesi
Kentsel dönüşüm.
Projesi Planlananlar; Melikşah Mahallesine Kapalı Pazar yapılması, Şükran Mahallesi Konya Evi projesi
***
Evet, bir saate yakın söyleşimden özetler verdim.
Sayın Başkan Serdar Meram’ı eski yeşil haline getiremese de, yine de yeşil olması için çaba sarf etmekte. İstasyon- Belediye binası arası caddenin ağaçlarını, geceleri yeşil ışığa boğmakta.
Kendilerine başarı dileklerimle ayrıldım.
***
Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR