Yerli ve milli  teknoloji atağı

Yerli ve milli teknoloji atağı

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, önemli bir organizasyona daha ev sahipliği yaptı. Toplantıda yerli ve milli teknoloji geliştirmenin önemine vurgu yapıldı

“Bilgiyi Ürüne Dönüştüren Üniversite” vizyonu ile üç yıl önce eğitim-öğretim hayatına başlayan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi tarafından 6-7 Kasım 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen 4.0 için Ar-Ge Zirvesi üniversite, sanayi ve kamu temsilcilerini bir araya getirdi. Türkiye’nin gıda ve tarım alanındaki ilk ihtisas üniversitesi olan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin ilkini gerçekleştirdiği Ar-Ge Zirvesinde, Türkiye’de Ar-Ge Merkezlerinde üretilen bilgi ve ürün, yürütülen proses, yaşanılan sorunlar, önerilen çözümler sektör temsilcileri, araştırmacılar, akademisyenler ve paydaşlar tarafından masaya yatırıldı. Konya ve Gıda Üniversitesinin birincisini gerçekleştirdiği Ar-Ge Zirvesinde; Ar-Ge Merkezlerinin getirdiği yenilikler ve fırsatların anlatılması için bakanlık temsilcileri, ilgili devlet kurum ve kuruluşları, gıda, tarım ve hayvancılık alanında finansal destek sistemlerinin konuşulması için kredilendirme kuruluşları, gıda teknolojileri ve inovatif faaliyetlerin değerlendirilmesi için gıda ve gıda makineleri firmaları, sürdürülebilir tarım faaliyetlerinin tartışılması için tarım ve tarım makineleri firmaları, güvenli tarımsal ve hayvansal ilaç uygulamalarının incelenmesi için kimya ve ilaç firmaları, tarım ve hayvancılıkta dijitalleşmenin istişare edilmesi için elektrik elektronik ve makine firmaları ve sağlıklı yaşam için organik ürünlerin irdelenmesi için fonksiyonel gıda firmaları bir araya geldi. Zirvede konuşan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, “teknolojinin veya bilişim teknolojilerinin yaşamımızda kullanımını artık bilmemek mümkün değil. Yaşamımızın her anına geçti ama bu sırada sanayi devriminin de bir o kadar hayatımıza geçirilmesi gerekiyor. Teknoloji, tek bir sektörü değil, bütün sektörleri ilgilendiriyor. İnsan sosyolojisini, psikolojisini, davranışlarını ve ilişkilerini etkiliyor. Ülkemizin bu teknolojiyi en iyi şekilde adapte etmesi gerekiyor. Geçmişte bazı basamakları atladık. Ama bu 4.0’ı atlamamamız gerekiyor. Gıda, tarım, endüstri veya diğer alanlarda da atlamamalıyız. Geçtiğimiz günlerde YÖK’de yapılan toplantıda yeni mesleklerin türemesi konusunu da konuştuk. Şu anda yürütülen işlerin yüzde 90’ı bilişim teknolojileri üzerinden yürütülüyor ve birçok meslek ortaya çıkartılıyor. Bundan önce olmayan, daha önce olup tekrar gelişen, şekil değiştirip yeniden oluşan meslekler var. Son 10 yılda 2 milyon yeni iş alanı ortaya çıkartıldı” şeklinde konuştu.

GÜVENLİĞİN TEMELİ KOOPERATİFÇİLİKTİR

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mikdat Çakır da yaptığı açılış konuşmasında; sürdürülebilir tarımsal üretim ve gıda sanayiinin gelişme ve kalkınmadaki rolünü anlattı ve kooperatiflerin stratejik önemine değindi. Bu konuda Türkiye’de Anadolu Birlik Holding üst çatısı altında oluşturulan Konya Şeker şirketler yapılanmasının ve Torku markasının kooperatifçiliğin dünyadaki nadide bir örneği ve zirvesi olduğunu söyledi ve şöyle konuştu; “Klasik ekonomide rekabetçi üstünlüğün sağlanması için temel üretim faktörleri olan; toprak, emek, sermaye ve girişimciliktir. Ancak eşiğinde bulunduğumuz ve Endüstri 4.0 olarak adlandırılan dördüncü sanayi devriminde bu üretim faktörlerinde dijital teknolojilerin kullanılarak bilgi temelli ekonomiye geçiş yapılması gerekiyor. Bu alanda Anadolu Birlik Holding, Yerli ve Milli teknolojinin geliştirilmesi amacı ile Konya Gıda ve Tarım Üniversitesini kurdu. Anadolu Birlik Holding bünyesinde oluşturulan, sıfır atık prensibine dayalı biyoekonomik sistemin bir sonucu olarak geliştirilen Torku markası çiftçilerinin ürettiği ürünlerin katma değerli ürünlere dönüştürülerek, daha fazla kazanç elde etmelerini sağlamıştır. Bundan sonraki süreç orta ve dar gelirli kesimin ulaşabileceği fiyat aralığını yakalamaktır. Kısıtlı gelir sahiplerinin ulaşamadığı gıda ortamı adaletsiz ve vahşi bir ortamdır.” Programa; Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mikdat Çakır, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektör Yardımcıları, Dekanları, Anadolu Birlik Holding Yetkilileri, Kamu ve Özel Sektör Temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Zirvenin, oturum başkanlıklarını Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münevver Sökmen ve Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi İhsan Erdem Kayral’ın yaptığı, açılış oturumlarına konuşmacı olarak katılan; T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge ve Tasarım Uzmanı Mustafa Keçeli, T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu Konya İl Müdürlüğü Meram Merkez Müdür Yardımcısı Fatih Morbel, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hüsamettin Sönmez, Konya Şeker Atıştırmalık İş Birimleri Koordinatörü Rafet Karataş, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Konya İl Koordinatörü Hakan Doğan, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınma Koordinatörü Ümit Yorgancılar, Tarım Kredi Kooperatifleri Konya Bölge Birliği 2607 Sayılı Konya Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Ramazan Yiğit, Türkiye İş Bankası A.Ş. Birim Müdürü Özgen Şenel tarafından, Türkiye’de Ar-Ge Merkezlerinin Getirdiği Yenilikler ve Fırsatlar ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık alanlarında finansal destek sistemleri hakkında öneriler ve bilgiler paylaşıldı.

HABER MERKEZİ

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.