Yerli ürünler tezgahtan kalkıyor

Yerli ürünler tezgahtan kalkıyor

Yaz mevsimininkendini sonbahara bıraktığı şu günlerde pazarda yerli ürünler tezgahtan yavaş yavaş kalkıyor.

Yaz mevsimininkendini sonbahara bıraktığı şu günlerde pazarda yerli ürünler tezgahtan yavaş yavaş kalkıyor. Geçtiğimiz hafta aşırı sağanak yağışla birlikte bastıran dolu birçok meyve ve sebze fiyatını olumsuz etkiledi. Özellikle domates ve salatalıkta yüzde 200’ü geçen fiyat artışı yaşandı. Pazarcı esnafı yerli ürünlerin bu haftadan itibaren tezgahtan kalkacağını belirtirken, vatandaş bu sene ucuz meyve ve sebze yiyemediklerini söyledi.

Konya’nın tarihi pazarlarından Muhacir Pazarı’nda  3 hafta kadar önce pazara giren mandalina yoğun ilgi görüyor. Yeni hasat yapılan mandalina vatandaşların ilgisini çekiyor. Sonbahara girilirken gribal enfeksiyonlardan korunmanın en doğal yolu olduğu için esnaf, sebzedeki zararını mandalina ve portakaldan gideriyor.

SERAYA DÖNMEYE BAŞLADILAR

Yerli ürünlerin son günlerini yaşadığınuı söyleyen Pazar esnaflaırndan Mesut Can, “Geçtiğimiz günlerde aralıklarla yağan yağmur meyveyi olumsuz etkiledi. Çnkü yağmur ile birlikte ceviz büyüklüğünde de dolu yağdı. Domates ve salatalıkta şu an sorun yaşanıyor. Geçen haftalara kadar domates ve salatalığın kilosu 50 kuruşa satılıyordu. Şimdi ise iyi bir domates 1.50-2 liraya kadar yükseldi. Salatalık da aynı şekilde yükseldi. Havalar normal şekilde devam etseydi fiyatlar yükselmezdi. Artık çiftçiler seraya dönmeye başlar. Çünkü yerli ürün bu haftadan sonra pazarda kalmaz. Vatandaşımızı son kez yerli ürünleri almasın konusunda tavsiye ediyoruz” dedi.

KORSAN PAZARIN REKLAMI YAPILIYOR

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru’nun korsan pazara giderek denetleme yaptığını iddia eden Can, “7 senelik korsan pazarı sanki yeni açılmış gibi denetleme yapılıyor. Loras Pazarı’da vergisi olmayan kayıt dışı insanlar duruyor. Odayı ve pazarcı esnafı dikkate alınmadan denetlenecek yerler denetlenmiyor. Muhacir, Melikşah gibi pazarlara bir tane zabıta gitmiyor. Serdar kalaycı zamanında asfaltı dökülen yere yeni pazarmış gibi reklam yapılıyor. O Pazar korsandır ve herhangi bir proje yapılmadı. Denetleme yapılması için odadan esnafların listesi istenmesi gerekiyor. Esnaf olmayan insanlar pazar kuruyor ve vergi de vermiyor” diye konuştu. Pazardaki genel fiyatlar ise şu şekilde: “Elma 1.50 lira, erik 1.50 lira, incir 5 lira, üzüm 2 lira, taze bamya 6 lira.”

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.