Yerli üretime darbe vurur!

Yerli üretime darbe vurur!

İthalat gümrük vergilerini sıfırlayan hükümet, şimdi de ithal hayvana yüzde 30 hibe desteği veriyor. Bu yıl ilk kez uygulanacak destek ile yetiştirici yerli üretime değil ithalata teşvik ediliyor

İthalatın önü her geçen gün açılıyor. Yerli hayvan üreticisi, tedirginlik yaşıyor. Hükümet, yerli üreticiyi zora sokacak bir karara daha imza attı. İthalat gümrük vergilerinin sıfırlanmasının ardından şimdi de ithal hayvana yüzde 30 hibe desteği vereceğini açıkladı. Üreticilere darbe vuracak bu karar, geçtiğimiz Cumartesi günü resmi gazetede yayımlandı.  Yüzde 30 ithal hayvan hibe desteği uygulamasına ilk kez bu yıl başlanacak. Ayrıca 2017 yılında tarım destekleri içinde düve desteğine 250 milyon lira kaynak ayrıldı. Bu fiyat ise yaklaşık 140 bin ithal düve alımına denk geliyor.

HÜKÜMET DENGEYİ TUTTURAMADI

Konya Koyun ve Keçi Yetiştirme Birliği Başkanı Fettah Öztürk, ithal hayvana yüzde 30 hibe desteğinin beraberinde neler getireceğine değindi. Öztürk, birlik olarak ithalatın her türlüsüne karşı olduklarını dile getirdi. Üreticinin borcunun varlığına dikkat çeken Öztürk, “Bir ara fırsatçılık yapıldı. Hükümet, bu fırsatçılıktan korkarak, panikledi. Hayvan bulunmadığı zaman fiyatlar, yükseliyor. Oysa ülkemizdeki hayvan sayısı bize yetebilecek kadar. Hükümet dengeyi tutturamadı. Yerli üretici de destek alıyor ama istenilen oranda değil” açıklamalarında bulundu.

YERLİ ÜRETİCİYE İHTİYACIMIZ VAR

İthal hayvanın yaygınlaşmasının, yüksek et fiyatlarını düşüreceğini ifade eden Başkan Öztürk, gümrük vergilerinin sıfırlanması ile birlikte hayvan üreticilerinin psikolojik olarak çok olumsuz etkilendiğini kaydetti. Alınan yüzde 30 ithal hibe desteğinin hayvan yatırımcılarını korkutacağını söyleyen Öztürk, “Yatırım yapacak insanlar, bu kararla ciddi huzursuzluk yaşar. Korku olursa, insanlar yatırımdan uzaklaşır” şeklinde konuştu. Öztürk, daha sonra konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “İhtiyacımızı bu yıl ithal hayvan ile karşıladık diyelim. Sonraki yıllarda mal aldığımız ülkeler hayvan vermeyi kestiği zaman ne olacak?  Dışa bağımlı hale gelmeye gerek yok. Biz yerli üreticiye muhtacız. Alınan kararın haklılık payı da yok değil. Çünkü fırsatçılık yaptılar. Hükümet çekimser davrandı ve böyle bir karar aldı.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.