Yerli üretim biter

Yerli üretim biter

Türkiye, tarım ve hayvancılıkta kan kaybetmeye devam ediyor. Türkiye, Sırbistan'dan bile kırmızı et ithal eden bir ülke haline geldi. Üreticiler, “Kırmızı et ithalat yerli üretimi bitirir, üreticiyi küstürür” diye tepki gösterdi

Doğu Anadolu bölgesinden daha küçük olan Sırbistan'dan 5 bin ton et ithal edileceğinin duyurulmasının ardından besiciler, “Bu gidişle hayvancılığı bırakacağız. Et ithalatı yerli üreticiyi bitirir” dedi. Tarım ve hayvancılığın yaygın olduğu ülkemizde üreticiler, can çekişiyor. Üreticinin belini ithalat gümrük vergilerini sıfırlayarak büken hükümet; iç piyasadaki ekonomik sıkıntıyı giderebilmek için farklı farklı maceralar arıyor. Doğu Anadolu bölgesinden daha küçük olan Sırbistan'dan Türkiye'ye 5 bin ton et getirmek için anlaşma imzalandı. Bu anlaşma ile birlikte ülkenin ekonomik olarak nasıl bir sıkıntı içinde olduğu birkez daha gün yüzüne çıktı.  Besici alınan bu kararı doğru bulmadığını belirterek, “Yandaşların cebine para girsin diye alınmış bir karar. Rant kokuyor” dedi.

KURBANDAN DÖNEN HAYVAN ELDE KALDI

İthalatın her türlüsüne karşı olduklarını belirten Konya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk, Kurban bayramından dönen hayvanların yüzde 30'unun ellerinde kaldığını söyledi. Üreticinin ne yapacağını bilmediğini konuşmasına ekleyen Öztürk, “Dün Aksaray'da eylem yapıldı. Bu gidişle Türkiye'nin birçok noktasında bu eylemler yapılır” şeklinde konuştu.

AVRUPA İLE REKABET EDEMEYİZ

“Elimizdeki hayvanları satmak için pazar bulamıyoruz” diyen Öztürk, daha sonra şunları kaydetti: “Üreticiyi kaybeden, herşeyini kaybeder. Yurtdışından ülkemize giren hayvanlar, yüksek fiyatlar ile alınıyor. İthalatın her türlüsüne karşıyız. Markette ve kasaplarda et fiyatları düşmedi. Besicideki hayvanların fiyatında ise yüzde 30 azalış oldu. Elimizde yeterince hayvan var. Ülkemizde yem fiyatı pahalı. Avrupa'da bu maliyetlerin hiçbiri yok. Biz, bu şartlarda Avrupa ile rekabet edemeyiz.”

KARARI RANT İÇİN ALDILAR

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan  Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, üreticinin belinin büküldüğünü aktardı. Hayvancılık ile uğraşan vatandaşları zor günlerin beklediğini ifade etti. Besicilerin ellerindeki hayvanları satamadığını kaydeden Erdoğdu, çarenin ithalat olmadığını da sıklıkla vurguladı. “Seneye hayvancılık falan kalmaz” diyen Erdoğdu, “Anlamakta güçlük çekiyoruz. İthalatta çözüm aramak, hangi akla hizmet ediyor? Hükümet ham madde ve yem fiyatlarını düşürsün. Ülkemizde yeterince hayvan var. Bakanların hayvancılım ile uzaktan yakından alakası yok. Borç, her geçen gün artıyor. Ev, tarla veya hayvanları satarak borcunu ödeyen üreticinin sona intihardır. Yükümüz artıyor. Alınan bu karar kesinlikle rant içindir. Kendi yandaşlarını kayırmak için böyle bir karar aldılar” açıklamalarında bulundu.

MESUT TURAN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum