Yerli Çamur Kurutma Makinesi Üretti, Bir Ton Çamur 350 Kiloya İnecek

Yerli Çamur Kurutma Makinesi Üretti, Bir Ton Çamur 350 Kiloya İnecek

Bursalı bir firma tarafından imal edilen yerli çamur kurutma makinesi 1 ton çamuru 350 kiloya indirebiliyor. 1 ton sanayi çamurunu yüzde 20’si katı madde, yüzde 15’i nem olmak üzere 350 kiloya indiren makinenin, organize sanayi bölgelerindeki...

Bursalı bir firma tarafından imal edilen yerli çamur kurutma makinesi 1 ton çamuru 350 kiloya indirebiliyor. 1 ton sanayi çamurunu yüzde 20’si katı madde, yüzde 15’i nem olmak üzere 350 kiloya indiren makinenin, organize sanayi bölgelerindeki (OSB) arıtma tesislerinden çıkan çamurun oluşturduğu çevre sorununa da önemli derecede çözüm getirdiği bildirildi.

Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi’nden teknik destek alan Çevre Ekipman A.Ş, üç yıllık çalışmalarını sonuçlandırarak, ilk yerli çamur kurutma makinesini Bursa’da imal etti. Bursa’da faaliyet gösteren Çevre Ekipman A.Ş Genel Müdürü Yavuz Çimen, arıtma tesislerinden çıkan çamurun kurutulması işleminde kullanılacak makine imalatında başarıya ulaştıklarını açıkladı. Makine imalatının, Ar-Ge, prototip çalışması ve uzun denemelerden sonra gerçekleştirildiğini bildiren Çimen, "Yaklaşık 3 yıldır bu makine üzerinde çalışıyorduk. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi’yle işbirliği yaparak 1,5 yıl çalışma yaptık. Sonuçta başarıya ulaştık ve kurutma makinesi lisansımızı aldık." dedi.

ENERJİ SARFİYATI DA DÜŞÜK

OSB'lerdeki arıtma tesislerinden çıkan çamurların, yıllardır büyük sorun oluşturduğunu belirten Çimen, çamur kurutma makinelerinin yurt dışından alındığını, bunun da yüksek maliyet doğurduğunu kaydetti. İthal makinelerin aynı zamanda yüksek enerji tüketimine de neden olduğunu vurgulayan Yavuz Çimen, şunları kaydetti:

"Yüzde 100 yerli bir makine imal ettik. 4 aydır sürdürülen deneme üretimleri de başarılı geçti. Enerji ve işçilik ihtiyacı ithal makinelere göre daha düşük. Böyle bir makine imalatı, Türk iş adamlarının, Türk mühendislerinin başarısıdır. Çevre konusunda çök önemli bir sorunun çözümünde sonuca ulaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Makine imalatı konusunda maddi ve manevi desteğini esirgemeyen Bursa Organize Sanayi Bölgesi yönetimine de teşekkür ediyoruz." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.