Yerli arazi aracında sona gelindi

Yerli arazi aracında sona gelindi

BTG Genel Müdürü Arıcan, "Aracın tasarım aşaması tamamlandı, patent işlemleri sürdürülüyor. Temmuz ayında aracın prototipi tamamlanacak" dedi.

İstanbul'da ağır sanayi üzerine faaliyet gösteren BTG firmasınca geliştirilen yerli arazi aracında sona gelindi.
 
Elektronik sistemleri Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde yapılacak aracın, diğer bileşenleri BTG firması tarafından üretilecek.
 
BTG Genel Müdürü Birol Arıcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4x4 özelliğindeki arazi aracının tasarım aşamasının tamamlandığını, patent işlemlerinin sürdürüldüğünü, temmuz ayında prototipinin tamamlanacağını söyledi.
 
Türkiye şartlarında otomotiv sektöründe artık montajdan çıkıp üretim ve belirli bir markaya yoğunlaşılması gerektiğine işaret eden Arıcan, "KSÜ'den aldığımız destekle, Türk yazılımı, Türk mantığı ve Türk mühendisliği ile yerli arazi aracımızı üreteceğiz" diye konuştu.
 
Dünya şartlarında hatta bir adım öne geçebilecek bir araç oluşturabilmek istediklerinin altını çizen Arıcan, "Marka ve insanların alışkanlıklarını göz önüne alırsak, bununla ilgili ihtiyaçlar özellikle binek araç tarzında değil arazi, özel ihtiyaç ve askerimizin, polisimizin kullanabileceği bir araç üzerinde çalıştık" dedi.
 
Arıcan, KSÜ ile işbirliği yaptıkları çalışmada, aracın üretim aşamasına gelindiğini belirtti. Aracın, tek şase, tek dingil üzerine, 7 ton taşıyabileceğini, aks ve diferansiyel motor kontrol sistemlerinin elektronik olacağını dile getiren Arıcan, "SUV (spor amaçlı taşıt) modelin yanında üst teknoloji binek araçların kullandığı her türlü elektroniği, bu aracın üzerine adapte ederek bir arazi ve özel kullanım aracı dizayn ettik" şeklinde konuştu.
 
"7 ton yük kapasitesiyle sınıfında ilk"
 
Yakında araçla ilgili tanıtım yapacaklarını anlatan Arıcan, "Temmuz ayında aracın prototipi tamamlanacak. KSÜ ve BTG olarak bizler, yoğun bir çalışmayla özel gayretle projemizi tamamladık. Pek yakında aracımızla ilgili genel tanıtımları yapacağız. En önemli özelliklerinden biri 7 ton yük kapasitesiyle sınıfında bir ilk olmasıdır" ifadelerini kullandı.
 
KSÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahit Güneş ise arazi aracının elektronik kontrol ünitesinin üniversitede tasarlanacağını söyledi.
 
Arazi aracının bir çok yeniliği de beraberinde getireceğini belirten Güneş, şunları kaydetti:
 
"Şu anda kullanılan 4x4 yerli araçlarda manuel kilitlenebilir diferansiyel sistemi var. Bizim tasarlayacağımız araçta, tamamen elektrik kontrollü, farklı zeminleri algılayabilen, sağ ve sol tarafı farklı bir zemine geldiğinde aracın bunu milisaniyelerle algılayıp buralara tork dağılımı yapan elektronik kontrollü kilitlenebilir diferansiyel sistemini gerçekleştirebileceğiz. Bu önemli bir yenilik."
 
Aracın motor ve şanzımanı hariç diğer bileşenlerinin tamamen yerli olarak üretileceğini dile getiren Güneş, şöyle devam etti:
 
"Bu aracı yaptıktan sonra işbirliği yaptığımız firmanın otomobilde de 'yerli babayiğit' olma fikri gündeme gelebilir. Bu çalışma başarılı bir şekilde bitirildikten sonra yerli otomobil neden olmasın. Aracın bir kısım testlerini üniversitemizde yapmayı planlıyoruz. Kahramanmaraş tekstil ağırlıklı yatırımı benimsiyor. Diğer teknolojik ürünlere maalesef yatırım çok yavaş ilerliyor. Bu yerli arazi aracımızın iş adamlarımıza da örnek teşkil edeceğini düşünüyorum."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.