Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Yerini bulan Doktora Diploması

Yerini bulan Doktora Diploması

Değeli yazar dostum Erdoğan Nesimioğlu telefonda “Pazartesi günü doktora töreni var bekleriz” diyordu.
Birilerinin ziyareti veya polemik işlem içinde ziyarete gelen, makam sahibi olan, siyasette ön planlara geçtiği için tabiri caizse birazda yalakalık kaçan Fahrî doktora verilişlerin de, olur olmaz plaket verilişleri gibi çoğaldığına şahit olmamız yanında…
Tez bile yazmadan veya yabancı bir ilim adamının Tez’ini kopya ederek profesör bile olanların çoğunluğu yanında Üniversiteleri ziyaret eden, törene katılan yerli ve yabancı belirli kişilere bol keseden verilmesi bu düşünceye sebebiyet vermekte idi.
Hakkı ile verilenler parmakla sayılacak kadar az idi.
***
Törende ki müşahedem, hiçte öyle olmadığını ortaya koyuverdi...
Düşüncelerim silinivermekle kalmadı. Gurur içinde olurken tören sonunda başları örtülü yaşlı annesi ve eşini yanına alıp iftiharla onların desteğini söylerken gözlerim yaşarıverdi.
Demek ki Kurtuluş savaşımızdaki başı örtülü ninelerimiz gibi nice başı örtülü analar kıymeti derecelenemeyen oğullar yetiştiriyordu. Birde başlarının açıklığı ile laikiz iftiharı içinde…
Kapalıları sıkma baş diye insan yerine koymayanların vaveylasını düşündüm.
Acaba diskoteklere gidecekleri yerde kendine ve vatanına faydalı böyle kaç evlat yetiştirebilmişlerdi.
Doktora verilen muhterem, yukarıda konu ettiğim işlemlerin tamamının dışında idi. Ve çoktan hak ettiği böyle bir onurlanmayı görüyordu..
“İşte yerini tam bulan bir Fahrî doktora diploma töreni” deyiverdim kendi kendime.
Hele törende görüp duyduklarım sonunda “Fahrîlik” bile kaldırılmalı diye düşündüm.
***
Başarılı hayat serdeden bu muhterem kişi kimdi? Önce öz geçmişini özet olarak sunayım.
Konya-Çumra ilçesi Türkmencamili Köyünde Akhacıoğullarından Ağa Mahmut'un torunu ve Köy tipi iki odalı evde turan Hacı Sofu'nun oğlu olarak 09.03.1956 yılında adını Recep oydukları oğulları oldu. İlköğretimini köyünde, orta ve lise tahsilini Çumra’da tamamlayan Recep Konuk başarı ile girdiği Selçuk Eğitim Enstitüsünden 1980 yılında mezun oldu. 1985 yılına kadar Lise ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevlerinde bulunduğu dönemde ayrıca İşletme Fakültesine devam etti. 1985 yılında Devlet memurluğundan istifa ederek; 1994 yılına kadar serbest ticaretle uğraşan Recep Konuk, 1994 mahalli idareler seçimlerinde Çumra Belediye Başkanlığına seçildi.
Belediye Başkanlığı döneminde İlk İlçe Bisiklet Takımını kurdu ve Türkiye Şampiyonu olmasını sağladı, Milli Takımada birçok sporcu kazandırdı. 1995 yılında Türkiye’nin en büyük Sulama Birliğini kurarak, Başkanlığına seçildi. 1999 yılında İç Anadolu Bölgesi’nin en büyük sivil toplum kuruluşu olan Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanlığına, 1999 yılında Konya Şeker A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanlığına,.2000 yılında ise Pankobirlik Genel Başkanlığına seçildi. 2001yılında da Şeker Üst Kurulu üyeliğine, 2007 yılında ise 4 kez Pankobirlik Genel Başkanlığına oybirliğiyle tekrar seçildi.
 2004 yılında Dünya’nın en modern, Türkiye’nin en büyük Şeker Fabrikası konumunda ki Çumra Şeker Entegre Tesislerini, Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin öz kaynakları ile Dünya’da bir takvim yılından önce tamamlayarak, ülkemize kazandırdı. Recep Konuk, yüzyılın yakıtı olacak Bioetanol’in şeker pancarından üretimi için Türkiye’de ilk Bioetanol fabrikasını kurarak, ülke geleceğine önemli katkı sağladı ayrıca Türkiye’de ilk kez, şeker pancarından Sıvı Şeker üretimi başta olmak üzere sektörde ilk Damla Sulama Sistemi Üretimi gibi tarım ve sanayide birçok ilke imza attı.
Sayın Recep Konuk yönetiminde yapılan çalışmalar neticesinde Avrupa’nın en büyük Konfederasyonu tarafından, Pankobirlik CIBE (Avrupa Şeker Pancar Üreticileri Konfederasyonu) ve WABCG (Dünya Pancar ve Kamış Üreticileri Birliği) gibi kuruluşlara üyeliğe davet edilerek kabul edildi. Konya Şeker Güreş Takımı bünyesinde, ata sporu güreşe sahip çıkan Recep Konuk, bu alanda sporcuların yetişmesine destek vererek; Türkiye’nin Grokoromen’de dünya şampiyonu olmasını sağladı. Recep Konuk, Türkiye’de ilk defa, sosyal sorumluluk kampanyası çerçevesinde milyonlarca ağacı toprakla buluşturdu,
TEMA Vakfı özel ödülüne layık görülürken ayrıca birçok kurum ve kuruluş tarafından Türkiye’ye hizmetlerinden ötürü 1999-2007 yılları arasında “Yılın Adamı”, “Yılın Onur Ödülü”, “Özel Çevre Ödülü”, “Yılın Yatırımı” ödülleri verildi.
Konya Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanlığı, Konya Şeker A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanlığı, Şeker Kurulu Üyeliği ve Pankobirlik Genel Başkanlığı görevlerini yürütmekte.
***
Görüldüğü gibi atılımdan atılıma geçerken yeni işlemler meydana getiren Sayın recep Konuk için Konya Selçuk Üniversitesi senatosunca Fahrî Onursal Doktora diploması verilmesi kararlaştırılarak o gün bunun töreni yapıldı.
Hınca hınç dolu olan salonda öce Üniversitenin çalışmaları ve atılımlarını gösteren güzel bir film sunuldu. Ardından Sayın Konuk’un öz geçmişine ait fotoğrafları içeren film gösterildi bu film toprak damlı iki odalı evde doğan Çiftçi çoğunun nerelerde başarı sağladığını gözler önüne serdi.
Üniversite Konservatuarı öğrencilerinin Yemen ve Sarıkız türkülerini dinletmeyi müteakip Rektör Sayın Prof. Dr. Süleyman Okudan, Konya Valisi Sayın Aydın Nezih Doğan Sayın Konuk’un başarı ve işlemlerinde meydana getirdiği faydaları genişçe anlattılar.
Hakikaten asıl hayat üniversitesinde büyük başarılara girip geçen yıl bizzat gezdiğimiz bizzat Kooperatif giderleri içinde ve bir yılda açılışını sağladığı (Resmi olsa on yıl devam ederdi) Çumra şeker fabrikasındaki modernizeleşme ve çok çeşitli Şeker ve Çikolata imali yanında şeker pancarından sıvı şeker yapılabilmesini sağlaması herhalde.
***
Kalkınmaya yönelik çalışmaları kendine şiar edinip başarının kaynağını aramak ve bunu önce kendi ilçesi ve Anadolu’da başlayarak hayatını sürekli iz bırakmaya yönelik fikir ve çalışmaları ile gelişimin alt yapısını hazırlamak Sayın Konuk'un devamlı düşünceleri olan bu hareket ender insanlarda bulunabilmektedir.
Dostum Öğretmen Sayın Veysel Bağcı’nın dediği gibi “Türkiye’de Bu başarıya gönül veren yüz kişi olsa kalkınmada önde gelen devletlerden oluruz “ demesi hiçte yabana atılmaz.
Ya samimiyet için de heyecandan konuşamıyorum dese de kendini değil de içine işlemişlik içinde törende olduğuna bakmayarak konu dışında çok faydalı sözleri
Yurdumuz ile diğer devletleri kıyaslayarak, tarım, sanayi, turizm yer altı ve üstü kaynaklarımızda ki yapamadığımız ama yaptığımızda nasıl yükseleceğimi anlatan örnek konuşması…
Ve bilhassa gençlere yaptığı hitaplar…
Biz iftiharla dinledik sizlere de bu günkü köşe dolduğu için gelecek yazımda sunarım inşallah.
***
Sağlık ve esenlik içinde yaşam dileğimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR