Yerinde operasyon

Yerinde operasyon

Türk Silahlı Kuvvetler'in Suriye'de başlattığı Fırat Kalkanı harekatı sürüyor. Derviş Argun, operasyonu yerinde bulduğunu belirtirken, Aydın Beyatlı da, "Harekat, Suriye'ye huzurun gelmesi için atılan ilk adımdır" dedi

Türkiye ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri, sınırın hemen karşısındaki Cerablus bölgesini terör örgütü IŞİD’den temizlemek için önceki gün sabaha karşı başlattığı 'Fırat Kalkanı' harekatıyla Suriye’ye girdi. Savaş uçakları Rusya’yla krizin ardından ilk kez Suriye hava sahasına girerek IŞİD hedeflerini vurdu. Türk tankları eşliğindeki ÖSO, köyleri alarak Cerablus’a ulaştı. Sınırda konuşlu fırtına obüsleri ve çok namlulu roketatar (ÇNRA) atılmasıyla başlayan harekata daha sonra Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı uçaklar da katıldı. Onlarca Türk tankı Suriye topraklarına girerek, Cerablus çevresinde IŞİD’e ait köyleri vurmaya başladı. Operasyonla birlikte IŞİD güç kaybederken, son aylarda Fırat Nehri'nin batısını da kontrolü altına alan PYD geri çekilmeye başladı. Harekatla birlikte Suriye haritası yeniden şekillendi. Harekatın uzun soluklu olacağı tahmin ediliyor. Bölgeyi yakından takip eden ve tanıyan uzmanlar harekatı yerinde buluyor. Birçok devlet de Türkiye'ye destek veriyor. MAZLUMDER Konya Şube Başkanı Derviş Argun ve Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Aydın Beyatlı harekat hakkında değerlendirmelerde bulundu.

4-2-dervis-argun.jpg

TÜRKİYE MECBUR KALDI

Suriye'ye yönelik başlatılan sınır ötesi operasyonu yerinde bulan MAZLUMDER Şube Başkanı Derviş Argun, Türkiye'nin kendi güvenliği için Suriye'nin bölünmesini ve parçalanmasını istemediğini söyledi. Argun, "2012 yılının Mart ayından beri Türkiye'nin Suriye politikası hep insani boyuttaydı. Suriye politikasında, ülkemize destek verenler daha sonra Türkiye'yi yalnız bıraktı. Ülkemizi oyuna düşürdüler. Türkiye'nin Suriye ile 900 kilometrelik bir kara sınırı var. Sınır boyunca bir Kürt devleti kurdurup Türkiye'nin öz coğrafyasıyla bağını koparmak istediler. Ama plan tutmadı. Türkiye mecbur kaldığı için sınır ötesi operasyon yaptı. PYD Fırat'ın doğusuna çekilinceye kadar harekat devam eder. Bu konuda Rusya, İran ve Suriye hükümetiyle bir mutabakat var. Olması gereken de bu. Uzun vadeli bir operasyon olacak. Suriye'de Türkiye'nin ağırlığı artık hissedilecek. İnşallah kayıpsız bu operasyonu atlatırız" diye konuştu.

4-3-aydin-beyatli-001.jpg

ABD VE AB DESTEK VERMELİ

Suriye'de 5 yıldır büyük bir insanlık dramının yaşandığını hatırlatarak sözlerine başlayan Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Aydın Beyatlı da, kuzey Suriye'nin Türkiye için tehlike arz ettiğini, harekatın bu sebepten dolayı başladığını ifade etti. Türkiye'nin savaşın başından beri Suriye'nin kuzeyinde güvenli bir bölgenin oluşmasını istediğini, ancak birçok devletin bu fikre sıcak bakmadığını dile getiren Beyatlı, PYD'nin son dönemde birçok devletin desteğiyle çok güçlendiğini, Fırat'ın batısını da ele geçirdiğini, Türkiye'nin de bu gidişata 'dur' dediğini söyledi. "Fırat Kalkanı harekatı, Suriye'ye huzurun gelmesi için atılan ilk adımdır" diyen Beyatlı, "Suriye'de inşallah yakın zamanda barış olur" temennisinde bulundu. Türkiye'nin Ortadoğu'nun hamiliğine layık olduğunu da vurgulayan Beyatlı, ABD ve AB, Türkiye'ye yeterli desteği verirse harekat başarılı olur. Kuzey Suriye güvenli bir bölge olur" açıklamasında bulundu. Türkiye'nin İran,  Irak, Suriye, İsrail ve Rusya ile ilişkilerini düzeltme yoluna gittiğini, dış politikada sıfır sorun anlayışını gördüklerini belirten Beyatlı, terör örgütlerinin Türkiye'ye karşı birleştiğini, Türkiye'nin gösterdiği kararlı duruş sayesinde art niyetlilere gereken cevap verdiğini kaydetti. 

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.