Yeraltı suyu anlık  takip altına alınıyor

Yeraltı suyu anlık takip altına alınıyor

Konya Kapalı Havzası’nda yeraltısuyu geliştirilen teknoloji ile anlık takip altına alınıyor. DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın bu sistemin beraberinde birçok projeyi de getireceğini belirterek, suyun daha verimli kullanıldığını söyledi

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen ve ülkenin sulanabilir arazilerinin yüzde 13’üne sahip olan Konya, yıllık ortalama yağış miktarında Türkiye ortalamasının altında kalmakta ancak, kullanılan yeraltısuyu miktarında Türkiye ortalamasının üzerinde yer alıyor. Konya tarımı için son derece önemli olan yeraltısuyunu takip etmek ve sürdürülebilir bir şekilde yönetebilmek için, Konya DSİ 4. Bölge Müdürlüğü ile KOP Bölge Kalkınma İdaresi (KOPBKİ) arasında imzalanan protokol ile Konya Kapalı Havzası Yeraltısuyu Potansiyeli ve Geleceğinin Araştırılması Projesi uygulamaya konuldu. Proje, Konya Kapalı Havzası ve Yukarı Sakarya Alt Havzasında yer alan 122 adet yeraltısuyu gözlem istasyonunun modernize edilmesini ve otomatik seviye ölçüm sistemi takılarak yeraltısuyu seviyelerinin online sistemle anlık olarak takip edilmesini amaçlandı. Yeraltısuyu gözlem istasyonlarının modernizasyonunun 2019 yılı içerisinde tamamlanmasının planlandığı proje kapsamında şuana kadar 30 adet istasyon modernize edildi ve ölçümlere başlandı. İhtiyaç duyduğu enerjiyi güneş enerji sisteminden elde eden yeraltısuyu gözlem istasyonları, yeraltısuyu seviyesini, sıcaklığını ve tuzluluk oranını anlık olarak ölçtüğü ve GSM yoluyla sisteme aktararak verilerin anlık kontrolüne imkan sağladığı belirtildi. Betonarme portatif kabinler içerisinde korunan ölçüm sitemlerinin, dışarıdan müdahaleyi minimuma indirdiği ayrıca kuyunun kullanılamaz hale gelmesi veya tadilat gerekmesi durumlarında kabinler yerinden kaldırılabildiği ve başka bir kuyu üzerine monte edilebildiği de söylendi.

Dünyanın ilk zirai arazilerini barındıran, ilk zirai ürünlerini yetiştiren yerlerden biri olan Konya Ovası için yeraltısularının büyük öneme sahip olduğunu söyleyen DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “Konya Kapalı Havzası ve Yukarı Sakarya Alt Havzasındaki yeraltısuyunun karakteristiği, yağışların yeraltısuyuna etkisi, tarımsal sulama nedeniyle ortaya çıkan seviye değişimleri gibi birçok alanda veri sağlayacak olan sistem sayesinde, mevcut durumun ne olduğu ortaya konacak ve geleceğe dönük projeksiyonlar geliştirilecek” dedi. Her istasyonun verilerinin görüntüleme merkezine anlık olarak iletildiğini, yeraltısuyundaki değişimlerin anlık olarak kayıt altına alındığını söyleyen Aydın,  “Sistem uzun yıllar içerisinde bize çok değerli bilgiler sunacak, biz de bu bilgiler ışığında kararlar alacak ve projeler üreteceğiz. Çünkü her damla suyun önemini biliyor ve her damla suyu planlamak istiyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum