Yenimek’te Öğrendiği İşaret Dili İle Hayatı Renklendi

Yenimek’te Öğrendiği İşaret Dili İle Hayatı Renklendi

Yenimahallelilerin boş vakitlerini daha verimli geçirmeleri ve meslek sahibi olmaları amacıyla 93 ayrı branşta 13 kurs merkezinde eğitimler devam ediyor. Yenimahalle Belediyesi Meslek Edindirme ve Hobi Kursları (YENİMEK), çok farklı yaşam hikayelerine...

Yenimahallelilerin boş vakitlerini daha verimli geçirmeleri ve meslek sahibi olmaları amacıyla 93 ayrı branşta 13 kurs merkezinde eğitimler devam ediyor.

Yenimahalle Belediyesi Meslek Edindirme ve Hobi Kursları (YENİMEK), çok farklı yaşam hikayelerine de şahitlik ediyor. Özellikle kadınların yoğun ilgi gösterdiği kurslar, kimi kursiyerlerin hayatına anlam katarken kimilerinin de hayatını değiştiriyor. 52 yaşındaki Ayla Eser’in hikayesi de YENİMEK’te öğrendiği işaret dili ile renklendi.

Yenimahalle Belediyesi, 5 yıldır YENİMEK bünyesinde işaret dili kursu ile bine yakın kursiyere yeni bir dünyanın kapılarını araladı. Kimileri iyi bir iş sahibi olmak için bu kursta eğitim alırken kimilerinin amacı ise sadece sevdikleri ile iletişim kurmak oldu. Ayla Eser de 31 yaşındaki oğlunu daha iyi tanımak için bu kursa katıldı. Şimdilerle oğluyla etkili bir iletişim kurmanın mutluluğunu yaşayan Eser, "Keşke bu dili daha önce öğrenseydim." dedi.

ENGELLER YENİMEK’TE KALKTI

Yenimahalle Belediyesi’ne böyle bir kursu hizmete sundukları için teşekkür eden Eser, "Biz aile olarak oğlumla iletişim kurabilmek için bir beden dili geliştirmiştik ama büyüdükçe bu yeterli olmamaya başladı. Aramızda iletişim kuramamaktan kaynaklanan büyük bir engel oluştu. Daha sonra bu kursla tanıştım ve hayatım değişti. Şimdi oğlumla anlaşıyor, konuşuyoruz. Karşısındakinin işaret dili ile bir, iki kelimeyi bile biliyor olması onlar için çok önemli." ifadelerini kullandı.

Eser, toplumda işitme engellilere karşı büyük bir önyargının oluştuğunu ifade ederken, işaret dilinin yabancı dillerden daha önce öğrenilmesi gerektiğini belirtti. Eser, şöyle konuştu: "İşitme engellilerin topluma kazandırılması gerekiyor. Bunun için yetkililerin elinden geleni yapması gerek. İşaret dilinin okullarda seçmeli ders olarak verilmesi bunun için önemli bir adım olacaktır."

'HEPİMİZ BİR ENGELLİ ADAYIYIZ'

Kursa devam eden 49 yaşındaki Zeliha Dikmen de her sağlıklı bireyin bir potansiyel engelli olduğunu hatırlatarak, "Onları anlamak için sadece televizyonun sesini kısıp biraz beklememiz bile yeterli oluyor. Benim de ailemde işitme engelli bir yeğenim var. Bu kursu bir sosyal sorumluluk projesi olarak görüyorum. Keşke bu eğitimler okul döneminde verilseydi." ifadesini kullandı.

EBEVEYNLERİNİN İŞİTME ENGELLİ OLMASI MESLEĞİNİ ŞEKİLLENDİRDİ

Kurs eğitmeni Gülçin Yılmaz bu mesleği seçmesinde anne ve babasının işitme engelli olmasının önemli bir faktör olduğunun altını çizdi. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın bu kursa çok önem verdiğini kaydeden Yılmaz, "Batıkent Meydan, Şentepe, Varlık, Susuz kurs merkezlerimizde eğitmenlerimizden Cem Aktuna ile işaret dili eğitimleri veriyoruz. Kursumuza her geçen yıl ilginin daha da artıyor olması çok sevindirici." dedi. İşitme engellilerin iletişim kuramamalarından dolayı agresif bir yapıya sahip olduklarını belirten Yılmaz, işaret dilinin bu açıdan da önemine vurgu yaptı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.