Yeni sıkıntılar bizi bekliyor

Yeni sıkıntılar bizi bekliyor

Doların kısa zaman içinde aşırı yükselişe geçtiğini belirten Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Latif Öztek, "Ekonomideki bu istikrarsızlık, seçimden sonra yeni sıkıntıların yaşanacağının habercisi" dedi

Üretimin ikinci plana atıldığı, çoğu ürünün ise ithal edildiği ülkemizde ekonomi iyiye gitmiyor. Üretim temelli bir planlamanın olmayışı, ülkeyi en küçük bir gelişmede bile ekonomik olarak zora sokuyor. İşsizlik artıyor, vatandaşın alım gücü sürekli düşüyor. Yatırımcılar, güvenli bir yatırım geleceği görmediği için yatırımdan uzak durma yolunu tercih ediyor. Kurdaki seyir de sürekli değişiyor. Önceki gün 4,60'dan işlem gören dolar, bir gecede 4,80'i aştı. Artış devam etti ve dolar 4,92'ye kadar yükseldi. Euro 5,76 seviyesine ulaşırken, altın ise fırladı. İşverenler, dolardaki yükselişe devletin müdahale etmesini istiyor.

2-067.jpg

ENFLASYON DAHA DA ARTABİLİR!

Ekonomik olarak Türkiye'nin bir sıkıntı içinde olduğunu aktaran Saadet Partisi Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Latif Öztek, kurdaki yükselişin enflasyona olumsuz yansıdığını aynı zamanda enflasyonu da artırdığını dile getirdi. Enflasyonun önümüzdeki günlerde daha da artabileceğine dikkat çeken Öztek, ülkenin cari açığının sürekli arttığını da söyledi. Türkiye'de üretim temelli bir ekonominin olmayışının olumsuz yansımalarına da değinen Öztek, "Üretim olmayınca ithal ediyoruz. Dolardaki artış sebebi ile ürünlere de doğru orantılı zamlar geliyor. Türkiye, yıllardan beri borçlanıyor. Dış borcumuz arttıkça, dövize olan ihtiyacımız da maalesef artıyor" şeklinde konuştu.

YENİ SIKINTILARA GEBE KALACAĞIZ

Sıklıkla Türkiye'de üretim ekonomisinin olmayışına vurgu yapan Öztek, "Dış ticaret açığımız, cari açığımız fazla" dedi. IMF'ye zamanında olan borcun ödendiğini, bunları öderken bir yandan da uluslararası diğer kuruluşlara borçlanıldığını kaydeden Öztek, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye ekonomisi güçlü değil. Dolarda kısa zamanda aşırı yükselmelerin yaşanması da buna örnektir. Belki farklı bir ülkede 2-3 ay içinde olan kur artışı ülkemizde bir gecede oluyor.  İktidarın aldığı bazı önlemler var fakat yetersiz. İktidarın önlemleri uzun soluklu önlemler değil. Sadece günü veya haftayı kurtarmaya yönelik. Kurdaki bu aşırı yükseliş, 24 Haziran seçimlerinden sonra yaşanacak yeni sıkıntıların habercisi. Bütçe geliri azalacak. Zaten vatandaşın alım gücü de düştü."

DEVLET ÜRETİMDEN YANA DEĞİL

Şeker Fabrikalarının ve diğer fabrikaların satılmasının doğru olmadığını her mecrada söylediğini aktaran Genel Başkan Yardımcısı Öztek, hükümetin fabrika yapmadığını, çoğu şeyi özel sektöre devrettiğini belirtti. "Özel sektörde fabrikaları yaygınlaştırmayı düşünmüyor. Bu kez de işsizlik ortaya çıkıyor" diyen Öztek, "İşsizlik yüzde 10'nun üzerinde. Yüzde 10,8'den işsizlik yüzde 10,6'ya düştüğünde başarılı bir iş yapılmış gibi bir hava estiriliyor. Vatandaşın gelirinde zaten ilave bir artış yok. Ülke ekonomisinde bir kararlılık yok. İşadamları yatırım yapabilmek için uygun ve güvenilir ortam ister. Fakat şuan çoğu işadamı yatırım planı yapmıyor. Dışarıdan da yatırımcı gelmiyor. Unutmamak gerekir, ekonominin bütün kuralları birbirine bağlıdır. İflas ibaresi insana ağır gelir. Şirketler kapanacak olursa çalışanları ne olacak? İşsizler ordusu artacak. Sosyal çalkantılar meydana gelir. Devletin iş verenlere yardımcı olması gerekiyor" açıklamalarında bulundu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum