Yeni Öğrenciler Almanya'da Not Ortalamasını Yükselten Üniversitelerden Şikayetçi

Yeni Öğrenciler Almanya'da Not Ortalamasını Yükselten Üniversitelerden Şikayetçi

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletinde üniversitelerinde yer bulmak zorlaşıyor.

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletinde üniversitelerinde yer bulmak zorlaşıyor. Derslerde yer bulmakta zorlanan öğrenciler merdivenlere oturup ders dinlerken, üniversite soruna çare olarak çok sayıda yeni binalar yaptırdı. Ancak sadece çifte mezunlar döneminde 120 bin öğrencinin üniversitelere kaydolması ile birlikte yeni binalar da talebe cevap veremiyor. Sayının daha da artması durumunda sıkışıklık olmaması için üniversiteler yeni tedbirler almaya başladı.

Ancak bu tedbirler yeni öğrencileri pek memnun etmeyecek gibi görünüyor. Sebebi ise üniversiteye giriş için Numerus Clausus (NC) denen not ortalamasının şart koşulacak olması. Bölümlere giriş için üniversiteler NC olarak 1,9 şartını ortaya koyarken, öğrenciler bu ortalamanın yüksekliğinden şikayetçi. Lise bitirme sınavı Abitur’un zorluğuna da işaret ederek beklentinin yüksekliğine dikkat çeken öğrenciler, not ortalamasının yüksek tutularak sadece en iyilerin girmesinin planlanmasından yakınıyor.

Eyalette neredeyse tüm bölümlere getirilen NC yüzünden istedikleri bölüme girememe endişesini taşıyan gençler, bu durumda ortalama diploma notlarının neredeyse işe yaramaz duruma getirildiğini vurguluyor. Hukuk, tıp, eczacılık, medya bilimleri gibi bölümlere 1,2 veya 1,3 gibi çok büyük baraj notları getirilecek olması ise büyük tepki topluyor.

NOTA BAKILMADAN MÜRACAAT YAPILMALI

KRV genelindeki toplam 2 bin üniversite bölümünün büyük çoğunluğuna NC şartı getirilmiş durumda. Örneğin Bonn Üniversitesi'nde 109 bölümden 85’i not ortalaması kotasına sahip. Konunun uzmanları öğrenclerin ortada kalmaması için not ortalaması ne olursa olsun istediği her bölüme çeşitli şehirlerde birden çok başvuru yapılmasını tavsiye ediyor. Buna sebep olarak ise her bölümde ayrıca kura şeklinde öğrenci alımı kontenjanı ayrılmış olmasını gösteriyorlar. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.