Yeni döneme hazırlanılmalı

Yeni döneme hazırlanılmalı

KSO Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya’nın yılın ilk 9 ayında bir milyar 14 milyon 883 bin dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyledi

Eylül ayı ihracat rakamlarının açıklanmasıyla birlikte, Konya’nın yılın ilk 9 ayında gerçekleştirdiği ihracat tutarı belli oldu. Konya’nın ve Türkiye’nin ihracat rakamlarını değerlendiren Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya’nın yılın ilk 9 ayında bir milyar 14 milyon 883 bin dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. Açıklamasında bütün dünyada ihracat kayıpları yaşandığına dikkat çeken Kütükcü, “Türkiye de, Konya da elbette bu düşüşlerden etkileniyor. Ancak ülke olarak kazançlı çıkmak için, bu düşük büyümenin ardından gelecek yeni döneme mutlaka hazırlanmalıyız” dedi. Konya’nın Ocak-Eylül dönemini kapsayan üç çeyrekte Türkiye ortalamasının üzerinde ihracat kaybı yaşadığını ifade eden Kütükcü, “Yıl başından bu yana ihracatta yaşanan düşüş Eylül ayında da devam etmiştir. Eylül’de şehrimizin ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30 düşüş yaşamış ve aylık bazda ilk defa 100 milyon doların altında ihracat gerçekleşmiştir. Bu sert düşüşte 9 günlük bayram tatili de etkili olmuştur. Ayrıca yılın ilk 9 ayını kapsayan Ocak-Eylül döneminde, Türkiye’de ihracat yüzde 10 düşerken, Konya’da Türkiye ortalamasının üzerinde yüzde 11.9 düşüş yaşanmıştır. Emsal illere baktığımızda ise Konya’daki ihracat kaybının daha az olduğunu görmekteyiz” dedi.

KAYIPLAR TELAFİ EDİLMELİ

 Türkiye’nin ve Konya’nın bir an evvel ihracattaki kayıplarını telafi etmesi gerektiğine işaret eden Kütükcü,  “Dünya ekonomisinde yaşanan daralmalardan etkilenen ihracatımızı, ülkede yaşanan siyasi belirsizlik, terör olayları ve dövizdeki yükseliş de olumsuz etkilemektedir. Ancak inanıyoruz ki, bu sorunların hepsini yine hep birlikte aşacağız” ifadelerini kullandı. Konya ihracatında sektörlerin payı hakkında da bilgi veren Kütükcü, bu yılın Ocak-Eylül döneminde Konya ihracatında ilk sırada 271 milyon 691 bin dolarla makine ve aksamları sektörünün, ikinci sırada 209 milyon 206 bin dolarla otomotiv endüstrisinin, üçüncü sırada ise 142 milyon 485 bin dolarla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün yer aldığını aktardı. Ocak-Eylül döneminde Konya’nın en fazla ihracat yaptığı ilk 10 ülke ise şu şekilde: “Irak, Cezayir, Almanya, Suudi Arabistan, İran, ABD, Mısır, İtalya, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.