Yazın kış lastiği kullanılır mı?

Yazın kış lastiği kullanılır mı?

Yaz sıcaklığının kendisini iyiden iyiye hissettirmesi ile birlikte sürücülerin aklına ilk gelen konu şüphesiz yazı kış lastikleri ile geçirebilir miyim düşüncesidir.

Yaz sıcaklığının kendisini iyiden iyiye hissettirmesi ile birlikte sürücülerin aklına ilk gelen konu şüphesiz yazı kış lastikleri ile geçirebilir miyim düşüncesidir. Olayın dibine inilmediği zaman kış lastiklerini avantajlı gibi gösterse de durum aslında böyle değil.

Özellikle 7 derece altı sıcaklık için üretilmiş olan kış lastikleri havanın ısınması ile sürücüye sıkıntılar yaşatmaktadır. Yumuşak kauçuk yapısından dolayı havanın ısınması ile yüksek aşınma olur. Kış lastikleri ile tam anlamıyla performans alınması da zor olmaktadır. Özellikle lastik diş derinliği 4 mm’ den az olan bütün lastiklerin değişmesi kesinlikle gereklidir. Yasalarda bu derinlik 1.6 mm olduğu için sürücüler yanılgıya düşüp lastiklerini kullanmaya devam etmektedir.

Türkiye’nin en sağlam lastik markası Lassa yaz lastiği konusunda sizlere bir çok avantaj sağlar. Lassa’nın web sitesini ziyaret etmek için linkine tıklayabilirsiniz.

Yaz sıcaklığında kış lastiği kullananların yaşayacağı en büyük sorun, fren mesafesinin uzaması ve su birikintisinde kızaklama hassasiyeti olacaktır. Yapılan araştırmalara göre 100 km/h ile hareket eden bir aracın durabilmesi için gerekli olan mesafe, yaz lastiklerine göre 16 metre daha uzun olabilmektedir. Bu mesafede hızla giden bir otomobilin kaza durumu artacaktır, yayanın hayatını kaybetmesine ve öndeki araca hızlı bir şekilde çarpmasına sebep olacaktır. Yaz lastikleri ile sıcak havalarda daha stabil bir kullanım hissiyatı olacaktır.

Kış lastiklerindeki başka sakınca ise lastik yapısında kullanılan yumuşak kauçuktur. Bu yapı lastiğin düşük sıcaklıkta iyi performans vermesini sağlayacaktır fakat sıcaklığın artması ile fazla aşınma olacağı için, yakıt tüketimi artacak ve aracın stabil kullanımına engel olacaktır.

Yaz sıcağında kullanılan kış lastikleri, yoldan daha fazla ses gelmesine sebebiyet verecek hatta uzun kilometreden sonra sürücüyü rahatsız edecek bir boyuta ulaşacaktır. Uğultunun engellenebilmesi için yaz lastikleri sıcak mevsimlerde zorunludur. Mevsimlere göre kullanılan (yaz ve kış) lastikler sürücülere  konusunda da rahatlık sağlayacaktır.

Aşınmalar en aza indirgenerek her yıl lastik değiştirmek zorunda kalmayacaksınız. Araçlarda güvenlik söz konusu olduğunda en önemli yere sahip olan lastikler, sürekli yenilenmesi durumunda daha faydalı olacaktır. Lastik modellerinde kullanılan hız limitleri dikkate alınırsa daha faydalı olur. Çünkü aracınıza ucuz lastik (kalitesiz) aldığınız zaman, yüksek hızlarda tehlikeli boyutlara gelecek sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

linkine tıklayarak tüm yaz lastikleri hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.