Yazarlar Gevale Kalesi'ni gezdi

Yazarlar Gevale Kalesi'ni gezdi

Konyalı yazarlar Konya’nın sembollerinden birisi olan Takkeli Dağa çıkarak şehri tepeden temaşa etti.

TYB Konya Şubesinin düzenlediği “Yazılacak çok şeyimiz var, Gevale’den Konya’yı Fotoğraflıyoruz ” programı çerçevesinde Selçuklu Belediyesi tarafından tahsis edilen araçlarla Takkeli Dağ’a çıkıldı. Burada kazı çalışmaları yapan Prof. Dr. Ahmet Çaycı ve ekibi tarafından karşılanan Konyalı Yazarlar, bütün Konya’yı aynı anda yukarıdan görme imkanı buldu.

Yazarlara hoş geldiniz diyerek söze başlayan Prof. Dr. Ahmet Çaycı, burada yapılan kazı ve çıkarılan tarihi kalıntılar hakkında bilgi verdi ve aynı zamanda rehberlik de yaparak yazarlara tarihi Gevale kalesini gezdirdi. İlk ziyaret yeri Firikler döneminde yapıldığı tahmin edilen ve dağın yamacına oyulmuş bulunan tapınak olduğu tahmin edilen alana yapıldı. Prof. Çaycı bu alanın ilk yapılış amacının bir tapınak olduğunu tahmin ettiklerini ama ilerleyen zamanda hizmet amaçlı olarak kullanılmış olabileceğini söyledi. Daha sonra yine kalenin alt Kısımında yer alan bir sarnıç ziyaret edildi. Sarnıcın özelliklerini anlatan Prof. Dr. Ahmet Çaycı, Anadolu’da Urartulardan beri görülen bir olay olan kaleden gizli çıkış olarak kullanılan tünellerin bir su yoluna bağlanması geleneğinin burada da kullanıldığını ve bu sarnıcın gizli bir tünelle kaleye bağlandığını söyledi. Tünelin bir kısmının açıldığını diğer bölümünün de ilerleyen zaman içerisinde yapılacak olan çalışmalarla açılmaya çalışılacağını belirtti. Sarnıçtan sonra kaleye doğru tırmanışa geçildi. Bu yürüyüş sırasında kaya mezarlarına rastlandı. Prof.  Çaycı  bu konuda. Tepenin diğer tarafında çok sayıda IV. Yüzyıla ait kaya mezarı tespit ettiklerini ve ilerleyen zaman içerisinde yapılacak kazılar sonrasında burada bölgenin en büyük metropolitini bulacaklarını tahmin ettiğini söyledi.

Kalenin bulunduğu zirve tabir edilen yere ulaşılınca gerçek bir tarihle karşılaşıldı. Burada kale surları kalıntıları ile birlikte müştemilatlara ait temellerde gün yüzüne çıkarılmış. Burada da iki adet sarnıç var. Bunlardan birisinin zindan olarak kullanıldığının tahmin edildiğini anlattı Prof. Dr. Ahmet Çaycı. Döneme ait kaynaklarda Selçuklu ve Karamanoğulları döneminde prenslerin Gevale Kalesine hapsedildiklerine dair malumatların yer aldığını belirten Prof. Çaycı bu insanların hapsedildikleri zindanın burası olabileceğini belirtti ve yine zaman zaman Sultanların Gevale Kalesinde kaldığının belirtildiğine dikkat çekerek saray kalıntısını da dikkatli bir şekilde aradıklarını söyledi.  Gevale adının firig dilinde Kibele’den bozma olduğunun düşünüldüğünü ve bu bölgenin Anadolu’nun en kadim yerleşim yerlerinden birisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet Çaycı, ilerleyen dönem içerisinde yapılacak kazı sonucunda elde edilecek bilgiler ışığında daha net bilgilere ulaşılabileceğini belirtti. Kalenin Selçuklu ve Karamanoğlu dönemlerinde de önemini koruduğunu, Konya’nın savunmasında kilit rol oynadığını belirten Prof. Dr. Çaycı, Konya’nın Osmanlı Sultanı Fatih Sultan Mehmet Han tarafından alınmasından sonra Gevale Kalesinin yıktırıldığını ve bu tarihten sonra önemini kaybettiğini söyldi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum