Mehmet Ali Uz

Mehmet Ali Uz

Yazar Çevikoğlundan İki Güzel Eser Daha

Yazar Çevikoğlundan İki Güzel Eser Daha

Köşe yazılarından ve ilk hacimli eseri, Aile Rehberi’nden tanıdığımız Nurten Selma Çevikoğlu’nun son iki eseri daha elimizde. Bunlardan birisi “Hazine” diğeri, “Ramazan Sohbetleri” adını taşıyor.
Sayın Çevikoğlu yazılarını ve kitaplarını zengin ve güzel bir Türkçe ile yazıyor. O, aynı zamanda velût ve cesur bir yazar. İki yılda beş eser de bunu gösteriyor. Onun diğer bir özelliği de, yazılarında olayları genellikle bir eğitimci ve anne gözüyle tahlil ve tenkitten sonra teşrih masasına yatırıyor olmasıdır. Geçenlerde böyle kaleme aldığı gençlikle ilgili bir makalesini de zevkle okuduk.
Her iki eser de, müstakil makalelerden oluşuyor. Böyle eserler daha kolay ve daha zevkle okunuyor. 160 sayfa ve 46 müstakil yazıdan oluşan, “Hazine”nin bazı konu başlıkları şöyle: “Doğruların Rehberidir Hazreti Kur’an”, “İyi veya Kötü Çığır Açmak”, “Hayâtı Doğru Değerlendirebiliyor muyuz?”, “Bugün Neden Bu Haldeyiz?”, “Değerlerimiz”, “İnsânî Değerlerin Yitirilmesi ve Güven Bunalımı”, Dünya ve Ahiret Dengesi”, “Ahlâkî Erezyon”, “Benlik ve Enaniyet”, Kanaat Zenginliği”, “Âlim Ârif Farkı”, “Üniversiteli Olmak Ne Demek?”, “Gençler Okumalı”, “İnsanımızı Kaybediyoruz”, “Kadın Hakları”, “Tatil Anlayışımız” gerçekten biri birinden güzel konular.
Yazarın, “İslâm’ın En Güzel Temsilcisi Olmak” başlıklı yazısı, şu paragrafla bitiyor:
“İçinde yaşadığımız cemiyet ailesiyle, okullarıyla, çeşitli ilim ve irfan müesseseleriyle, basın yayınıyla, caddesiyle-sokağıyla güzel misal olabilecek Müslümanları yetiştirmek için olanca gayreti sarf etmelidir.”
Gerçekten toplumda örnek insan yetiştirebilmek son derece önemlidir. Örnek insan yetiştiremeyen toplumların gelecekleri karanlıktır.
Yine yazarımızın üzerinde durduğu tatil anlayışımızda da büyük yanlışlıklar var. Bunun da doğru algılanması gerektiğini düşünüyoruz.
***
Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi Sayın Çevikoğlu’nun ikinci eseri de, “Ramazan Sohbetleri”dir. Bu kitap, bilhassa ramazan ayı içerisinde elden bırakılamayacak güzellikte yol gösterici, ramazan-ı şerifi değerlendirmeye yardımcı olacak bir eser. Eserde baştan sona ramazan-ı şerifin nasıl değerlendirileceği çok güzel bir şekilde kaynaklardan da istifade edilerek anlatılmış. Bu bakımdan “Ramazan Sohbetleri” her Müslüman’ın evinde bulunması gereken bir kitap. Konu başlıklarından birkaç örnek verdiğimizde bu husus daha iyi anlaşılacaktır.
“Hazine” isimli eserine Ali Ulvi Kurucu Üstadın bir şiiri ile başlayan yazarımız, ikinci eserinin başına da Nuri Baş merhumun “Mübarek Ramazan-ı Şerif” başlıklı şiirini koymuş. Her ikisini de rahmet ve minnetle anıyoruz.
“Ramazan Sohbetleri”nden bazı konu başlıkları da şöyle:
“Mübarek Günlerde İbadet Zevki”, “Fırsatları Değerlendirelim”, “Ramazan Ayında Ramazan’ın Kazançları”, “Ramazan’ın Toplayıcılığı”, “Yardımlaşma Duygusu”, “Ramazan’da İtikâf İbadetinin İhyâsı”, “Orucu ve Kadir Gecesini Hakkıyla İdrak Edelim”, “Bayramın Güzellikleri”, “Bayramın Ardından”...
Her iki eser de, NKM yayınları arasında yayımlanmıştır.
Değerli yazarımızı ve yayınevini bu güzel iki eserden dolayı tebrik ediyor ve daha böyle nice güzel eserlere diyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Ali Uz Arşivi
SON YAZILAR