Enes Kalender

Enes Kalender

Yaz Ta'dîli çocuklar

Yaz Ta'dîli çocuklar

Bu yazıyı Ramazan Bayramında akrabalarının elini öpmeye utanan ve gurbetten memleketine giderken tabletini de yanında getiren tüm çocuklara ithafen kaleme almış bulunuyorum.
Eylülden bu yana gerek yoğun bir tempoyla gerek de güle oynaya bir eğitim-öğretim dönemini geride bıraktık. Çocuklar güzel bir tatili hak ettiler. Kimisi ailesi ile birlikte gezmeye ve akraba ziyaretlerine kimisi çıraklığa kimisi memleketine kimisi de yükselen ping’leri azaltmaya vakit ayıracak. Birkaç ay sonra tekrar okul temposuna dönecekler ve yeni bir eğitim öğretim yılına merhaba diyecekler.
Yazları tatil yapmak ve kendine biraz zaman ayırmak insanı stabil hayattan bir süreliğine alan bir eylemdir. Yazları her ne yapıyorsak yapalım verimli geçirmeye dikkat etmeliyiz. Her süreçte olduğu gibi bu süreçte de ebeveynlere büyük görevler düşmektedir. Çocukları sıkmadan onları yönlendirmeli ve çeşitli yollar göstererek onlara karar verme sürecinde yardım etmelidirler. Bu aşamada çocuklarımızı özellikle bazı olumsuz sonuçlar doğurabilecek durumlardan kurtarmamız gerekmektedir. Özellikle de yazımın başında ifade etmiş bulunduğum çocuklar maalesef bu duruma çok yakınlar.
"Nerde o eski bayramlaaar ? ” diye söylenen yaşlı amcalar aklıma geldi. O eski bayramlara yetişemedik ama ucundan kıyısından tadına baktığımızı düşünüyorum. Küçükken bayram sabahı elimizde avucumuzda ne kadar para varsa boncuklu silaha ve mahalle bakkalında tost satan abilere dökerdik. Öğleden sonra hemen ilçeye inip bir güzel karnımızı doyururduk. Tabi ilçeye inerken paradan tasarruf etmek içinde oto-stop çekmeyi de ihmal etmezdik. Bu bayramda ne bizim köydeki tostçu abiler kalmış ne de boncuklu silahlar. Yine çocuklar mahalle bakkalının önünde toplanmışlar bu sefer tabanca ya da tost için değil bizim bakkalın köye bayram hediyesi (!) ücretsiz wi-fi için. Çocukların yaşları henüz küçük olduğu için anne babaları telefon almamışlar ama tablet almakta mahsur görmemişler. Böylelikle çocukları eskiden boncuklu silahlar buluştururken şimdi online oyunlar buluşturmuş hem de bizim o boncuklu tabancaların satıldığı tezgahın tam önünde..
Ta'dîl sözcüğü düzeltme, geliştirme ve doğrultma anlamına gelmektedir. Hal böyle iken tatilden daha çok ta'dîl’e biraz daha zaman ayırmak gerekiyor. İster ailemizle gezmeye gidelim ister köyde bir yaz geçirelim ister bir çaycıda çırak olalım ister evde bilgisayar başında olalım ama bu yaz güzel bir ta'dîl yapalım. Hem çocuklara hem kendimize yapalım. Çünkü belli bir yaştan sonra bunu başarmak biraz daha zorlaşıyor. Çocuklarımız her geçen gün gerçek dünyadan uzaklaşıyorlar. Akrabasını görüp de gidip bayramlaşamayan ya da elinde bir tablet bayramda bile ondan başını kaldırmayan çocuklar görüyoruz. Bazı hataların geri dönüşü çok zordu hele de çocuklar üzerinde yapılan hataların geri dönüşü imkansıza yakındır. Bu yaz iyi bir ta'dîl yapalım.
    

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Enes Kalender Arşivi
SON YAZILAR