Yaz aylarında beslenmeye dikkat

Yaz aylarında beslenmeye dikkat

Farabi Hastanesi Diyetisyeni Hediye Nur Büyüksamancı, yaz aylarında artan hava sıcaklarının bazı sağlık sorunlarını ortaya çıkardığını belirterek, bu aylarda beslenmeye dikkat edilmesi uyarısında bulundu

Yaz aylarının gelmesiyle artan hava sıcaklıkları ile birlikte bireylerde çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Sıcaklık ve nem miktarındaki artış vücut ısısını yükseltiyor ve metabolizma bu yeni duruma uyum göstermeye çalışıyor.Farabi Hastanesi Diyetisyeni Hediye Nur Büyüksamancı, yaz aylarında beslenme konusunda vatandaşları uyardı. "Çoğu insan için sıcak yaz günleri az uyuma, daha fazla yeme ve içme anlamı taşıyor" diyen Büyüksamancı, şunları söyledi: "Bu durum maalesef vücut ağırlığının artışıyla sonuçlanıyor. Peki yazı yeterli ve dengeli beslenerek geçirmek için neler yapılmalı? Sıvı tüketimine dikkat edilmeli; Sıcaklıklarla birlikte vücuttan su atımı da artacağı için günlük en az 2-2.5 litre (yaklaşık 10 – 12 bardak) su tüketimi gerekmektedir. Serinlemek için tercihlerimiz asitli içecekler, kahve, çay yerine başlangıçta su olmak üzere taze sıkılmış meyve suyu, ayran, kefir, soda ve soğuk bitki çayları olabilir.Günlük beslenmemizde 3 ana ve 3 ara öğün yapmalıyız. Atlanan öğün, bireyin kan şekerinde dengesizliğe ve hızlı acıkmalara sebep olmaktadır. Sonuç olarak kişi, bir sonraki öğünde daha fazla besin tüketir ve böylece vücuduna alması gerekenden fazla miktarda enerji almış olur.Yaz aylarında hazımsızlık sık görülen problemlerdendir. Ağır yemekler, kızartmalar, tepeleme dolu tabaklar, sıcak havanın yanında, mide problemlerinin de oluşmasına neden olur. Yaz aylarında doğal ve hafif yiyecekler tercih edilmeli. Tuz tüketimi ile hipertansiyon arasında yakın bir ilişki vardır. Ödem ve tansiyon sorunlarının ortadan kalkması için ise tuz ve tuzlu yemeklerden uzak durulmalıdır. (örneğin; turşu, salamura, ev yapımı salça, hazır çorbalar gibi)."

SAĞLIKLI YEMEK TABAKLARI OLUŞTURUN

Yaz aylarında sağlıklı yemek tabağı oluşturun önerisinde bulunan Büyüksamancı, şu tavsiyelerde bulundu: " Süt ve süt ürünleri, tahıllar, etler, sebze ve meyveler tabağımızda bir denge içinde bulunmalı. Hepsinden yeteri kadar alarak tabaklarımızı renklendirmeliyiz. Bu sayede almamız gereken kadar karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral almış oluruz. Yeteri kadar posa alımı bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı, kan şekerini düzenleyici, acıkmayı geciktirmesi gibi olumlu etkileri vardır. Gün içerisinde öğünlerinizde sebze yemeği, salata ve 4-5 porsiyon meyve tüketerek yaz aylarında vücut direncini artırmış ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamış olursunuz. Tahıllı ekmek, bulgur gibi lif içeriği yüksek besinleri ve haftada en az 1-2 kez kuru baklagil yemekleri tüketmeye özen gösterin. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden uzak durmaya, çabuk bozulan riskli besinleri (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletmemeye ve besinlerin satın alınması, hazırlanması ve pişirilmesi, saklama aşamalarında hijyen koşullarına dikkat edilmelidir. Ayrıca alışveriş yaparken de ürünlerin üretim ve tüketim tarihlerine çok dikkat edilmeli."

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.