Yaylacık'ta çilek hasadı başladı

Yaylacık'ta çilek hasadı başladı

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden olan çileğin hasadı Seydişehir'in Yaylacık mahallesinde başladı. Köylüler çileğin kilosunu komisyonculara tarladan 3 TL'den satıyor

Seydişehir ilçesinde bin 650 metre yükseklikteki Yaylacık Mahallesi'nde yetiştirilen çileğin hasadı 1 hafta önce başladı. Üretici Fatih Karakoca, "Bölgede 11 yıl önce deneme amaçlı çilek ekildi. Kazancı iyi olan çilek şuan mahallemizin başlıca gelir kaynağı durumunda. Çilek bakımı zor olan bir ürün" şeklinde konuştu. Çilek fiyatlarının bu sene uygun olduğunu dile getiren Karakoca, "Çilek hasadı 1 hafta önce başladı. Hasat şuan çok iyi gidiyor. Tarlada çilek 3 liradan alıcı buluyor. 3 liraya bizlerden satın alan komisyoncular 5-6 liradan satışını yapıyorlar. Markette çilek fiyatları 5-8 lira arasında değişiklik gösteriyor. Bu yıl fiyatların bu seviyelerde seyredeceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

ÇİLEK GEÇİM KAYNAĞI OLDU

Son yıllarda üretimi artan çileğin bir çok ailenin geçim kaynağı haline geldiğini ifade eden Karakoca, "Köyümüzde 80 aile 450 dekar alanda üretim yapıyor. Haziran ayının sonlarında başlayan çilek hasadı havalar iyi olursa Ekim sonlarına kadar devam ediyor. Yaylacık mahallesinde çilek ve hayvancılık dışında başka iş yapılmıyor. Çilek tarımına başlamamız ile ekonomik yönden ciddi anlamda rahatlığa kavuştuk.Vatandaşlar yılda 15-20 bin lira gelir elde ediyor. Her evin traktörü var." dedi.

21-1.jpeg

ÖZEL AROMASI VAR

Piyasada birçok yerden gelen çileğin satıldığını söyleyen Karakoca, Yaylacık mahallesinde üretilen çileklerin kendine has aromasının olduğunu ifade etti. Karakoca, "Yaylacık mahallesinde üretilen çileklerin kendine has kokusu ve aroması var. Bu da mahallemizin havasından, toprağından ve suyundan kaynaklanıyor. Ürettiğimiz çilekler tamamen organik yöntemlerle üretiliyor. Yaylacık mahallesinde üretilen çileği bir kez alan kişi bir daha almak istiyor" ifadelerini kullandı.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden olan çileğin faydaları da saymakla bitmiyor. Rengi, kokusu ve tadı ile sevilen meyvelerden biri olan çilekte bol miktarda fosfor ve demir bulunuyor. Çilek B, C ve K vitamini açısından çok zengin bir meyve olarak biliniyor. Uzmanlar, çileğin vücuta kuvvet verdiğini. damar tıkanıklığını önlediğini, ve koleströlü düşürdüğünü söylüyor. Çok iyi bir antoksidan olan çilek aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Kansere kalkan oluşturan çilek, sinir siteminin düzenli çalışmasını da sağlıyor. Çileğin 100 gramında 37 kalori, 59 mg C vitamin (bu oran limondan bile fazla), 1 mg sodyum, 174 mg potasyum ve 21 mg kalsiyum var. Çilek hazmedilmesi zor olan bir meyve olarak karşımıza çıkıyor. Bu sebeple midesi hasta ve tembel olan kişilerin çilek suyunu tercih etmeleri tavsiye ediliyor.

SALİH ACIBADEM merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.