Yatırımlar yılı olacak

Yatırımlar yılı olacak

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 2017 yılında devam eden yatırımların hizmete gireceğini belirterek, "Bu yıl yeni yatırımları da başlatacağız. Yatırım kararların istişare ile alıyoruz" dedi.

RÖPORTAJ: İBRAHİM BÜYÜKEKEN

SİLLE YENİ CAZİBE MERKEZİ OLACAK

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, gazetemizin sorularını cevapladı. Altay, Selçuklu'da devam eden yatırımlar, sosyal projeler ve restarosyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Altay, 2017 yılında yeni yatırımların hizmete gireceğini belirterek, "Kongre Merkezi, Sille Barajı ve SOBE bu yıl hizmete girecek. Sille'yi de cazibe merkezi haline getireceğiz. Gevale Kalesi'nde kazı çalışmaları devam edecek. Yeni destinasyonlar oluşturacağız. 2017'de yeni yatırımları da başlatacağız" dedi.

SEDEP ULUSLARARASI BİR MARKA OLDU

Türkiye'nin yanı sıra Bosna ve Kıbrıs'ta hayata geçirilen SEDEP projesi hakkında da bilgi veren Altay, "SEDEP Türkiye'nin uluslararası bir markası haline geldi. Bu projeyi Makedonya ve Kosova'da da devam ettirmeyi düşünüyoruz" diye konuştu. Çanakkale ve Bilecik ziyaretlerinin önemine de dikkat çeken Altay, "İnsanlarımızı buralara götürürek, tarihi yerinde görmelerini istiyoruz. Çanakkale ve Bilecik turlarını sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

KIBRIS'TA VE BOSNA'DA GÖNÜLLERİ FETHETTİK

**SEDEP Projesi Bosna'da ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de hayata geçirildi. Özellikle bu ülkelerde halkın SEDEP'e ilgisi nasıl oldu?

-Birçok iş ve yatırım yapıyoruz. Fakat bana sordukları zaman en önemli projeniz ne diye? Benim için SEDEP'tir. Çünkü içinde insanlar var, çocuklar var. Bu yıl SEDEP'in 5. yılındayız. SEDEP ayrıca birkaç kurumun bir arada çalışmasına iyi bir örnek. Necmettin Erbakan Üniversitesi, Selçuklu Belediyesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte bu kadar uzun süredir birlikte çalışıyoruz. Proje çok iyi gidiyor. Bu yıl farklı bir durum ortaya çıktı. Başbakanlık Kalkınma Fonu'nun desteğiyle Türkiye Değerlerini SEDEP'le Anlatıyor Projesi kapsamında önce Kıbrıs'ta sonra da Saraybosna'da programlara katıldık. Özellikle Kıbrıs'ta çok coşkulu bir kalabalık programlara katıldı. Şu anda iki okulda SEDEP'in programları uygulanıyor. Bosna'da Saraybosna ve Zenica'da çok coşkulu programlara katıldı çocuklarımız. Orada ülkemizi temsil ettiler. Bizim için gurur verici olan şey "Türkiye'nin Değerleri SEDEP'le anlatılıyor" sloganı olması çok güzel. Çünkü bizi biz yapan değerleri önce çocuklarımıza sonra da bizim dışımızdaki insanlara anlatılması çok güzel. Balkanlar'da programlara devam etmeyi düşünüyoruz. Şu anda Makedonya'da bazı siyasi sorunlar var. Belki biraz öteleme olacak. SEDEP'in uluslararası bir boyut kazanması bizi çok sevindirdi. Bizim için çok önemli bir motivasyon kaynağı oldu. SEDEP'in marka değeri arttı.

ÇANAKKALE VE BİLECEK ZİYARETLERİ SÜRECEK

**Geçen yıl lise öğrencilerini Çanakkale'ye götürdünüz. Bu yıl da insanları Osmanlı'nın kurulduğu yerler olan Bilecik ve Söğüt'e götürüyorsunuz. Bu projelerin ortaya çıkışı nasıl oldu?

-Çanakkale'yi çoktandır düşünüyordum. Mesafenin uzaklığı, yolculuk şartları bir türlü başlamamıza fırsat vermedi. Çünkü çok büyük bir operasyon. 10 bin kişiyi oralara götürmek riskli işti. Özellikle karayollarıyla yolculuk riskliydi. Hava yoluyla başlayınca olayın rengi değişti. Lise 2'ye giden tüm öğrencileri Çanakkale'ye tekrar götürmek istiyoruz. Bu yıl referandum süreci nedeniyle bu projemizi devam ettiremedik. Ama şu an yeniden ihaleye çıktık. Bu projeyi devam ettireceğiz. Sonbahar'da tekrar lise 2'ye giden çocuklarımızı Çanakkale'ye götüreceğiz. Hızlı tren ile Bilecek turlarına başladık. Bu iki projenin de temeli ulaşım. Hava yollarının aktif hale gelmesi, ekonomik olması ve hızlı tren projeleri bu projeleri hayata geçirdi. Anadolu'nun Türk yurdu haline gelmesinin tohumlarının ekildiği Selçukluların başkentinden Osmanlı'nın fidanın yeşerdiği Söğüt'e  tarih bilincini yerleştiriyoruz. Çanakkale'ye de çocuklarımızı götürerek, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan Anadolu'nun bizim kalışına şahitlik etmelerini arzu ediyoruz. Buradaki hedefimiz geçmişin büyük ve görkemli ülkesine geleceğimizi taşımak için insanlarımızı ve öğrencilerimizi motive etmek istiyoruz. Bilecik gezilerine de devam etmeyi düşünüyoruz. İnşallah bu projeler şehrimize önemli katkı sağlayacaktır..

SİLLE CAZİBE MERKEZİ OLACAK

**Tarihi dokuyla ilgili projeler ne aşamada? Gevale Kalesi, Sille çalışmaları ne durumda?

-Özellikle Gevale Kalesi ve Sille'deki çalışmaların amacı Konya'ya gelen insanların vakit geçirecekleri zamanı artırmaktır. Kelebekler Vadisi bu konuda önemli bir misyon üstlenmiştir. Konya'ya gelen 2 milyona yakın ziyaretçi Hz. Mevlana'yı ziyaret ettikten sonra Konya'dan ayrılıyor. Onlara yeni bir destinasyon oluşturmamız gerekiyor. Sille'de önömli restarosyanlar yapıyoruz. Gevale Kalesi çalışmaları bu yıl 4. yılına giriyor. Kazılar hızlı bir şekilde devam ediyor. Sille'de restarosyon çalışmalarına bu yıl biraz ara vermek zorunda kaldık. Çünkü orada imar planı ile ilgili çalışmalar devam ediyor. O da Anıtlar Kurulu'ndan geçtik. Özellikle belediyemize bağlı arsalarda çalışmalarımıza başladık. Valilik ve Emlak vergilerinden gelirlerin yanı sıra kendi öz kaynaklarımızla da bu çalışmaları devam ettiriyoruz. Selçuklu Belediyesi ekonomik olarak güçlü bir belediye. Bu tür projeler bizi zorlamıyor. Sille'ye yatırım yapmaya devam edeceğiz. Gevale Kalesi'nde kazılar devam ediyor. Eserlerin korunması için 1.6 milyonluk bir ihaleye çıkıyoruz. Yukarıya bir kazı evi yapmayı planıyoruz. Oraya gelen insanları bilgilendirmek ve çıkan eserleri sergilemek için bu evi yapmayı hedefliyoruz. Orası da turistik bir mekan haline gelecek.

Sille'deki mağaraların korunması için çalışmalar başladı. Gevale Kalesi'nde kazı yapan Ahmet Çaycı hoca ve ekibi Sille'deki mağaralarda çalışmalara başladı. Kazı için ön izinler Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınacak. Mağaralara kontrolsüz girişlerin önüne geçmek için  mağaraların etrafını tel örgülerle çevirmeye başladık. Yüzey kazılarına başlıyoruz, yüzey temizliği başlandı. Bu yaz ilk kazı çalışmalarına başlayacağız. Aslında bunlar bizim görevimiz değil. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın görevi fakat çok uzun zaman alıyor. O yüzden bu görevi biz üstlendik.

GEÇEN YIL 220 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

**Kelebekler Vadisi hizmete girdi. Tropikal Kelebek Bahçesi hizmete girdi. Şu an buralara ilgi nasıl?

-Çok memnunuz. Tropik Kelebek Bahçesi Konya için bir marka oldu. Giriş ücretleri buranın masraflarını karşılıyor. Geçen yıl buraya 220 bin kişi giriş yaptı. Bu yıl ziyaretçi sayısının artmasını bekliyoruz. Yeni kelebek türü de getiriyoruz. Önemli olan şey Konya'ya ne kadar katkı sağladığıdır. Orada iki amaç var. Birincisi 385 bin metrekare ile Konya'nın en büyük parkı Konyalılara hizmet ediyor. Hemen şehrin yanıbaşında belediye binamıza çok yakın, stadyuma çok yakın bir yer Konyalılar için nefes alma yeri haline geldi. Konya'ya dışarıdan gelenler de buraya büyük ilgi gösteriyor. Umduğumuzdan daha iyi bir performansla burası gidiyor. İnşallah bu yıl biraz ulusal tanıtıma girerek, daha fazla ziyaretçinin gelmesini hedefliyoruz...

YATIRIMLARI İSTİŞARE İLE YAPIYORUZ

**Belediye başkanlığı görevinizde 8. yılınızı doldurdunuz. Bugüne kadar keşke şu yatırımı yapsaydım veya yapmasaydım dediğiniz hiç bir proje oldu mu?

-Yapmasaydım dediğim bir iş yok. Çok uzun projelendirme ile yapılıyor bu yatırımlar. Uzun istişarelerle projeleri hazırlıyoruz. Yapmak istediğimiz işler var. Onların da projeleri bitmek üzere. Çocuklarla ilgili bir farklı proje hazırlıyoruz. Bu yıl kongre merkezi tamamlanacak. Şehir kongre merkezini farketti. Bina bitti, çevre projesi yapıldı. Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi (SOBE) öğrenci almaya başlayacak. Sille Barajı'nda çalışmalar tamamlanmak üzere. Sadece bu üç projenin parasal değeri 140 milyon TL. Hiçbir işi yapmasak Selçuklu Belediyesi 8.yılında 140 milyonluk yatırımların açılışını yapacak. Bir ilçe belediyesi için bunlar büyük bütçeli işler. Bu kadar  bütçeli yatırımları yapmak, projeleri hazırlamak kolay değil. Sonbahar bizim için açılışlar zamanı. Yeni işlerin temel atma zamanı. Bu üç değerli marka şehirle buluşmuş olacak. Bugüne kadar çok önemli markalar ortaya çıktı. Sille, Kelebekler Vadisi, SEDEP Konya'nın önemli markalarından oldu. Şimdi SOBE, Kongre Merkezi yeni markalar olacak. Kongre Merkezi'nin arkasına otopark sorunu olmayacak. Çok büyük bir otopark yapılıyor. Hemen yanıbaşından tramvay geçiyor. Büyükşehir Belediyemiz oraya bir üstgeçit yapacak. 8 yıl boyunca çok önemli işler yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz. Selçuklu Türkiye'nin en gelişmiş, sosyal ve kültürel yönden en önde gelen ilçelerinden birisi. Konya'nın ve Selçuklu'nun marka değerine katkı sağlayacak projeler üretmeye devam edeceğiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.