Muhammet Gümüş

Muhammet Gümüş

Yatırım ve üretim kadar pazarlama da önemlidir

Yatırım ve üretim kadar pazarlama da önemlidir

Global Dünya’da ekonomik veriler büyük önem kazanırken, ekonomik gücü ve istikrarı olan ülkelerinde Dünya pazarında söz sahibi olmaya devam ettiğini görmemiz mümkün.
Gerek Ülkemiz gerekse de şehrimiz bu bilinçle hem üretime hem yatırıma büyük bir özen gösterirken yapılan üretimlerin pazarlanması da bir o kadar önem isteyen etken olarak dikkat çekiyor.
Bu nedenle sektörlerde düzenlenen fuarlarda anlam kazanıyor. Üreticinin ürününü sergileyip sunumunu yapacağı fuarların faydalarını kısa sürede beklemenin ötesinde geleceğe yatırım olarak değerlendirmek daha mantıklı geliyor.
Fuarlar şehri olma yolunda büyük bir mesafe alan Konya’da bugün 3 fuar birden gerçekleşiyor. KONMOB 2010, KONYA GIDA GIDA - TEK 2010 ve KONYA İDEAL EV 2010 fuarları hem üreticiyi hem tüketiciyi bir araya getirecek. Ancak burada sektör temsilcilerinin sitemlerini de ifade etmeden geçmek haksızlık olur.
Şöyle ki bugün startı verilen KONMOB 2010 (Konya Ev Ofis Mobilyaları, Dekorasyon ve İç Mimari Fuarı), KONYA GIDA GIDA - TEK 2010 (Konya 8. Gıda ve İçecek Ürünleri, Gıda İşleme ve İçecek Teknolojileri, Unlu Mamuller Teknolojileri, Mağaza Market Ekipmanları Fuarı (Otomat Makineleri Özel Bölümü) (Değirmen Özel Bölümü) (Şekerleme, çikolata özel Bölümü) (Hotel, Restoran, Cafe Ekipmanları Özel Bölümü) ve KONYA İDEAL EV 2010 (Konya Ev Tekstili, Halı, Züccaciye, Ev Elektroniği, Bilgisayar, Beyaz Eşya, Bahçe Mobilyaları ve Sağlıklı Yaşam Fuarı) ayrı ayrı salonlarda ziyaretcilerini konuk edecek. Ancak üreticinin sitemi üç fuarın birden olması ve arzulanan ilgiyi görecek olmaması yönünde oluyor.
TÜYAP’ın bu konuda yıllık planlamada hatalı davrandığının altını çizen katılımcıların önerisi ise, her sektörün farklı şehirlerde bir kez fuar yapması ve aynı sektörün fuarını başka şehire taşımamasıdır.
Örnek verilmesi gerekirse Konya’da gerçekleşen Mobilya fuarının Bursa ya da Ankara’da da yapılacak olması Konya’ya olan ilginin düşmesine ve beklentilerin aşağı seviyelerde şekillenmesine gerekçe olarak değerlendiriliyor. Çünkü Ankara fuarına katılan bir Konya firması Konya’da açılan Mobilya fuarına katılımı ekstra külfet olarak değerlendiriyor.
Durum böyle olunca hem TÜYAP katılımcı firma bulmakta zorlanıyor, hem de firmalar düzenlenen fuarlara katılımcı olmaktan geri duruyor. Onun için bu hatanın gelecek yıllarda tekrarlanmaması önemle belirtiliyor.
Şehrimizin sanayi ve üretim potansiyelinin büyüklüğü elbetteki gerek Türkiye’de gerekse de birçok ülkede biliniyor ve ticareti yapılıyor. Ancak, bu kapasitenin arttırılmasına yönelik çalışmaların da o büyüklükle eşdeğerde olması gerekiyor.
TÜYAP yetkililerinin Konya tecrübesi tartışılmaz ama bundan sonraki planlamalarda sektörel ayrımların daha hassas yapılacak olması, düzenlenecek fuarlara katılımın daha ciddi seviyelerde olacağını gösterecektir.
Bu hatırlatmaların değerlendirileceği umuduyla düzenlenen fuarlara ilgi gösteren katılımcılara hayırlı işler dileyerek ziyaretcilerin ilgi göstermesini temenni ediyorum.
İnşallah arzulanan ticari hareketlilik fuar sonrası yapılacak anlaşmalarla gerçekleşmiş olur…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muhammet Gümüş Arşivi
SON YAZILAR