"Yastık altında para saklamak gaflettir"

"Yastık altında para saklamak gaflettir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sermaye Piyasaları Kongresi'nde konuştu. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, "Parayı yastığın altında saklamak nasıl bir gafletse... Finans sektörünün parasını kasasında tutması da gaflettir" dedi.

Erdoğan’ın konuşmadan satır başları

Kürsel finans krizi etkilerini hala sürdürüyor. Krizin müsebbibi olan ülkeler sorunun çözümü konusunda yeterince gayret göstermiyorlar. Kürsel finans krizi başladığında bu krizin Türkiye’yi teğet geçeceğini söylemiştim. Birileri bu sözlerimi hafife almıştı. 2015 yılını yüzde 4 büyüme ile kapattık.

İhracatımız maalesef daralmıştır. Ama bu daralma Avrupa ve dünyadan daha az oranda bir daralma yaşanmıştır.

Ülkemizin alt yapı yatırımları ve büyük projeler konusundaki kararlılığı tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Darbe girişimi yaşamamıza rağmen dünya çapındayatırımlar yapmaya devam ediyoruz.

Kars Tiflis demiryolunun inşaası bitti, bu yılın sonuna kadar onu da yetiştirmeye çalışıyoruz.

LONDRA-PEKİN DEMİRYOLUNUN EN ÖNEMLİ KISMI

Londra’dan Pekin’e kadar kesintisiz demiryolu projesinin en önemli kısmı tamamlanmış oldu.

Çanakkale Köprüsü’nün temelini önümüzdeki yıl 18 Mart’ta atmayı planlıyoruz.

Tamamı bittiğinde 150 milyon kapasiteye ulaşacak havalimanının 90 milyon yolculuk ilk etabını 2018 yılında açmayı planlıyoruz.

Büyükşehirlerin tamamını kapsayacak şekilde şehir hastaneleri inşaatlarına başlıyoruz. 21 şehir hastanesi için sözleşme aşamasındayız. 2019 yılına kadar tüm hastaneleri hizmete almayı planlıyoruz.

İşte bu adam şu anda bunun en önemli göstergesidir. 2023 hedeflerimize ulaşmak için yatırımlarımız çok daha fazla artırmak hızlandırmak istiyoruz.

Birçok yerde provoke edildik. Önümüze bariyer oluşturmak istediler. Bunu körfez geçişinde yaptılar. Küresel sermaye önce buna destek vermedi. Yerli finans sektörü de önce girmedi. Önce kamu finans sektörü ile başlandı daha sonra özel sektör finans olarak buraya katıldı. Aynı durumu havalimanında da yaşadık. Sevgili dostlar açık konuşmam lazım burada.

Ben paranın siyasetinde Nurettin kardeşim kadar kabiliyetli değilim. Bir kez bu ülkenin değerlerine bu ülkenin ayağa kalkmasına hep birlikte destek vereceğiz. Parayı yastığın altında saklamak nasıl bir gafletse… Finans sektörünün parasını kasasında tutması gaflettir.

Bu para çoğunluklu öz sermaye değil. Veya öz sermayesi var vatandaşın mevduatıyla kendisine güç aktarıyor. Biz de diyoruz ki madem bu gücü bu şekilde elde ettin, dünya piyasalarına bakacaksın.

Dünyada faiz ne Türkiye’de ne. 15 belki daha da ileri, adeta tefecilerle yarışanlar da var kusura bakmasınlar, burada tefecilerle yarışmak değil. Tam aksine ben ülkem için ne yapmalıyım. Benim bankam şu kadar para kazanmalı. Öyle diyeceğimize hem kazandım hem de bu ülkenin kalkınmasına şu kadar finans desteği verdim diyebiliyor muyuz?

Önemli olan bu çok önemli. Sözleşme kağıdına baktığın zaman karınca gibi zavallı sıkışmış daralmış onu okumuyor okumaya fırsat bulamıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum