Yaşlılar 112'yi ihtiyaçları için meşgul edince hastalar mağdur oluyor!

Yaşlılar 112'yi ihtiyaçları için meşgul edince hastalar mağdur oluyor!

65 yaş üstü vatandaşların ev-mutfak ihtiyaçlarını gidermek amacıyla 112 Acil durum hattını araması, yoğunluk oluşturdu.

Türkiye'ye sıçrayıp 30 kişinin ölümüne sebep veren ve en fazla yaşlı grup için risk oluşturan Corona virüse karşı tedbirler alınıyor. Bu kapsamda çıkan en önemli karar 65 yaş üstünün sokağa çıkma yasağı oldu. Geçtiğimiz günlerde 65 yaş üstünün sokağa çıkması yasaklandı. Hükümet, yaşlıların ihtiyaçlarını giderme konusunda yine bazı tedbirleri aldığını dile getirdi. İkametlerinden ayrılmalarına kısıtlama getirilen yaşlıların 112, 155, 156 numaraları üzerinden ihtiyaçlarını bildirebilecekleri ifade edildi. Bu çağrıların cevaplandırılması ve gerekli hizmetlerin üretilmesi için ihtiyaç duyulacak sayıda, başta kolluk birimleri olmak üzere, yeteri kadar kamu görevlisi/ekip ve araç görevlendirileceği de aktarıldı. 112, 155 ve 156 gibi acil hatların bu hassas dönemde yaşlı grubun da ev ihtiyaçlarına açılması, beraberinde bazı sorunları da getirdi.

ACİL SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ULAŞMAK ZORLAŞTI!

Farklı illerde yaşlıların ihtiyaçlarını karşılamak için 112, 155, 156 acil hatlarının yanı sıra; özel hatlar da kuruldu. Tüm bu gelişmelere rağmen sokağa çıkma yasağı olduğu için 65 yaş üstü vatandaşların önemli bir kısmı acil hatları arayıp, ihtiyaçlarını dile getiriyor. Acil hatlardaki bu yoğunluk ise farklı sıkıntılara sebebiyet veriyor. Özellikle 112 hattının yoğun aranması ile birlikte bu dönemde acil sağlık çalışanlarına ulaşabilmek daha zorlu bir hale geliyor. 112'yi arayan bir vatandaşın acil sağlık çalışanına ulaşması gün içinde 15 dakikayı bile bulabiliyor.

ACİL HASTALARI MAĞDUR ETMEYE GEREK YOK

Bugün 112'yi aramak zorunda kaldığını söyleyen 85 yaşındaki bir vatandaş, yaklaşık 15 dakika ilgili kişi ile görüşemediğini, hatlarda ciddi bir yoğunluk olduğunu belirtti. “Evimde yiyecek ekmeğim kalmamıştı, bir de bankadan para çekilmesi gerekiyordu” diyen 85 yaşındaki vatandaş, daha sonra şunları söyledi: “Korona virüs önlemleri için dışarıya çıkamayan yaşlı vatandaşların ihtiyaçları için 112, 155 ve 156 numaraları aramaları istendi. Bu sebeple 112'yi aradım. Ben, para çekmesem de olur. Ya da ben birkaç saat sonra ekmek yesem de olur. Peki gerçek anlamda hastası olan biri olsa o an ne yapılacaktı? Diyelim ki, birisi kalp krizi geçiriyor. Yakınları, 112 Acil'i aradı. 15 dakika boyunca ulaşamadı. O vicdan azabı ile nasıl yaşanır? Burada komşularımıza da çok iş düşüyor. İhtiyaçlarımızın karşılanması amacıyla öncelikli olarak etrafımızdakilerle iletişime geçmeliyiz. 112, daha acil vaka, olay ve hastalıklar için tercih edilmeli. Kul hakkına girilmemeli. İnsanların hakkı yenilmemeli. Bizden daha kötü durumda olan insanların olabileceği düşüncesi akıllardan çıkarılmamalıdır. Hat, gereksiz yere meşgul edilmemelidir. Her şey için de bu hattı aramaya gerek yok. Eğer gerçekten bazı malzeme ve ürünlere ihtiyaç varsa, liste olabilecek diğer ihtiyaçlara karşı hazırlanmalı, hat ve kamu çalışanları da gereksiz yere sürekli soruna maruz bırakılmamalıdır ”

MUHARREM DURSUN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum