Yasin Börü davasında karar çıktı

Yasin Börü davasında karar çıktı

Yasin Börü ve üç arkadaşının Diyarbakır'da öldürülmesiyle ilgili yargılanan 41 sanıktan 16'sı 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet, 2'si 5'er kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Diyarbakır'da 6-7 Ekim 2014'te Kobani'ye destek gerekçesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesiyle ilgili 41 sanığın yargılandığı ve güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır'dan Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne alınan davada karar çıktı. Mahkeme heyeti, müdâhillerin son beyanlarını, sanıklar ve avukatlarının esas hakkındaki savunmalarını dinledikten sonra hükmü açıkladı.

Mahkeme Başkanı Hüsamettin Otçu'nun açıkladığı karara göre 41 sanıktan 16'sı (Abdurrahim Pamuk, Ahmet Taylan, Ali Güler, Ali Karakurt, Burhan Dicle, Cevher Türk, Cihan Yıldız, Erkan Balaban, Hasan Uyanık, Mehmet Çağlar, Mehmet Şah Yüce, Remzi Özşan, Resul Savur, Rıdvan Baş, Uğur Doğanay ve Ümit Doğanay) "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" ile "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçlarından 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet, 2'si (Mecnun Akkoyun ve Sedat Çoban) aynı suçlardan 5'er kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Suça sürüklenen 6 çocuk ise, "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" ile "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçlarından 110'ar yıl hapis cezası aldı.

Sanıklara, "adam öldürmeye teşebbüs", "konut dokunulmazlığını ihlâl", "terör örgütü propagandası yapmak" gibi suçlardan ayrıca ceza verildi.

Abdurrahim Pamuk, Ahmet Taylan, Ali Güler, Ali Karakurt, Burhan Dicle, Cevher Türk, Cihan Yıldız, Erkan Balaban, Hasan Uyanık, Mehmet Çağlar, Mehmet Şah Yüce, Remzi Özşan, Resul Savur, Rıdvan Baş, Uğur Doğanay ve Ümit Doğanay, müşteki Yusuf Er'e karşı "kasten öldürmeye teşebbüs" suçunu işledikleri gerekçesiyle 18'er, Mecnun Akkoyun ve Sedat Çoban 18'er, suça sürüklenen 6 çocuk ise bu suçtan 12'şer yıl hapse mahkûm edildi.

Mahkeme, 15 sanık ile 6 suça sürüklenen çocuğu "terör örgütü propagandası yapmak", 11 sanığı "konut dokunulmazlığını ihlâl etmek", 1 sanığı "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", 1 sanığı ise "iş ve çalışma hürriyetinin ihlâli" ve "örgüt adına suç işlemek" suçlarından hapse çarptırdı.

Sanıklardan Remzi Özşan, "ölü üzerinden hırsızlık" suçundan 12 yıl, Uğur Doğanay ise "ruhsatsız silah taşımak" suçundan 3 yıl 9 ay hapse ayrıca mahkûm edildi.

Abdulvahap Turan, Abdurrahman Turan, Adem Kaçmaz, Ahmet Arif Yusufoğlu, Ahmet Biçici, Ahmet Tanrıverdi, Ahmet Tura, Ersin Adıyaman, Hasan Aldemir, Hasan Okçu, Hüseyin Okçu, Yıldız Doğanay ve Mahsun Kurt'un beraatlerine karar verildi.

Davanın firari sanıkları Burhan Ay, Ersin Filizer ve İsa Özel'in ise dosyaları ayrıldı.

İddianame

Börü ve arkadaşlarının öldürülmesiyle ilgili iddianamede Yusuf Er, Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un 7 Ekim 2014'te Diyarbakır'da PKK/KCK mensuplarınca, "IŞİD üyesi oldukları" iddiasıyla saldırıya uğradığı belirtiliyordu.

Maktûllerle olayda yaralanan Er'in, saldırı üzerine Bağlar semtinde bir daireye sığındıkları, eylemi gerçekleştiren grubun binanın çevresini sardığı ve bu kişileri aramaya başladığı aktarılan iddianamede eylemcilerin, Er ile maktûllerin 5 numaralı dairede olduğunu anlamaları üzerine bir kişinin mutfak balkonundan daireye girdiği ve içeridekilere silahla ateş etmeye başladığı kaydedilmişti.

Silahlı kişinin kapıyı açarak grubun diğer üyelerini de eve aldığı, eylemcilerin ikametgâha sığınanları linç ederek ateşli ve delici silahlarla yaralayıp üçüncü kattaki camdan aşağı attıkları, birini de sürükleyerek binadan dışarı çıkardıkları anlatılan iddianamede, aşağı atılan ve can çekişen maktûllere sopa, taş ve tekmeyle saldırıya devam edildiği belirtiliyordu.

Olayda Er dışındakilerin öldüğü, ikametgâhın tuvaletine sığınan ve bir süre fark edilmeyen Er'in daha sonra bulunduğu, darp edilerek ve kesici aletle yaralanarak buradan çıkarıldığı ancak Er'in sanıkların elinden kaçmayı başardığı ve 500 metre kadar gittikten sonra bayıldığı da iddianamede yer almıştı.

Sanıkların, 4 maktûlü "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" suçundan 4'er, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçundan 1'er olmak üzere 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları istenen iddianamede sanıkların, Er'in yaralanmasına ilişkin de ayrıca cezalandırılmaları talep edilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.