Yasak kalkıyor

Yasak kalkıyor

Konya Balıkçılar Hali esnafları yeni sezonu bekliyor. Av yasağının kalkmasına 1 hafta kaldı. Yeni mahsül balıkların gelmesiyle birlikte Hal'de, ürün çeşidi artacak, haraketlilik yaşanacak

Balıkçılar Hali'ndeki ölü sezon sona eriyor. Denizlerde trol ve gırgır ağlarıyla avcılık yapan balıkçılar için av yasağı 1 Eylül itibariyle kaldırılacak. Teknelerinin tamir ve bakımını yapan balıkçılar, balık tutmak için denizlere açılacak.  Farklı çeşitteki doğal balıklar; tezgahlardaki  yerini alarak, müşterilerin hizmetine sunulacak. Yeni sezon Nisan ayına kadar sürecek. Balıkçılar, bu yıl avlanmanın bol olacağının, vatandaşın hamsi ve istavriti ucuz fiyata yiyeceğinin müjdesini verdi. Tüketiciler ise doğal ve taze balıkların hale gelmesini dört gözle bekliyor. Yeni sezon hakkında bilgiler veren Boğaziçi Balıkçılık çalışanı Gökhan Karaçam, ülkede yaşanan olayların balık sektörünü de etkilediğini söyledi. Havaların yavaş yavaş soğuyacağını ve balıkların artık sofrada yine yer alacağını belirten Karaçam, “Balık yemeyi ihmal etmeyin. Haftada en az 2 veya 3 kez balık tüketin. Balık av yasağı kaldırılacak, tezgahlara getirilecek. Biz de müşterilerimizi bekleyeceğiz” dedi.

TAZE BALIĞIN ÖZELLİKLERİ 

Taze balığın özellikleri hakkında tüketiciye ipuçları veren Karaçam, taze balığın gözlerine bakılınca anlaşılacağını belirtti. “Taze balığın gözleri parlak, dışa bombeli dolgun ve şişkindir” diyen Karaçam, “Göz bebeği siyah ve ak tabaka şeffaf olur. Gözler sönük, matlaşmış veya beyazlamışsa balık taze değildir. Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Bayatlamış balıklarda iz kalır. Taze balığın rengi parlak olur. Gümüşi renkli balıklar metalik parlaklıktadır. Balık tezgahlarında sürekli tuzlu su serpildiği için taze olmayan balık da parlak görünümde olabilir. Taze balıkta doğal yosun ve deniz kokusu vardır. Bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlarlar. Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda sıkıca yapışıktır. Elimizi kafadan kuyruğa doğru sürtünce pulların gelmemesi gerekir. Taze balık suya bırakıldığında dibe çöker. Bayat balık suya atılınca dibe batmaz, ortada veya yüzeye yakın bir yerde kalır” diye konuştu.

HER BALIĞIN FAYDASI FARKLI

Esnaf, Gökhan Karaçam, balığın sofralardan ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Balığı her yaştan insanın tüketmesinin öncelikli bir ihtiyaç olduğunu da dile getiren Karaçam, şunları kaydetti: “Her balığın kendine ait özelliği var. Ayrıca yine her balığın insan sağlığı için faydası farklı. Somon balığı, bol miktarda protein içerir. Mutlaka düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Kansere iyi gelir. Hamsinin, diğer bazı balık türleri kadar etkili, yoğun vitaminler ve mineraller içerdiğini söylemek doğru olmaz. Hamsinin taze tüketilmesi önemlidir, bunun yanında hamsinin haşlanarak tüketilmesi daha sağlıklı görünüyor veya mangalda kızartılması sağlık açısından daha faydalı. Hamsi kilo aldırmaz. Hamsi, korkmadan tüketilebilir. Palamudun en lezzetli olduğu dönemler Şubat ve Eylül ayları. Düzenli tüketilirse diş hastalığına iyi gelir. Göz sağlığı için faydalıdır. Balıkların bütün çeşitlerinin mevsimi var. Faydalanmak için mevsiminde ve taze olarak tüketilmesi lazım. Müşterilerimiz balık seçimine dikkat etsin.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.