Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Yarın Ramazan

Yarın Ramazan

Efendim işte bir Ramazan iklimine daha girdik. Bu gece ilk sahurumuza kalkacağız. Bizi bu güzel günlere eriştirdiği için Rabb’imize sonsuz hamdü senâlar ediyor ve Ramazan ayınızı mübârek ediyorum ayrıca Ramazan’da mübârekleşelim diye duâlar ediyorum inşallâhu Teâlâ. Yüce Mevlâ’mızın ayı Receb’i bitirdik, Sevgili Rasûlümüzün ayı Şaban ayında hep O’nu yazdık, O’nu söyledik, O’nu çokça andık, O’nun aziz rûhu şerifleri için özel hatimler yaptık. İşte şimdi on bir aydır hasretle beklediğimiz Ramazan ayına kavuştuk. Ne mutlu bize! Cenâbı Hak bizleri bu mübârek ayından en âlî şekilde hissedar eylesin. (Amin)

Ramazan gufran (= affedilmek) ve rahmet ayı. Bu güzel ay içinde müminler için pek çok hayrı barındırır. Faydalanmayan doğrusu kendisine yazık etmiş olur. İnananlar için. büyük fırsatlar var Ramazan’da. 

Ramazan bolluğuyla, bereketiyle, affıyla, güzellikleriyle gelir. Ondan yararlanmak icâp eder. Akıllı Müslüman bu fırsatı değerlendirmelidir.

Ramazan namazlarını muntazaman kılmak isteyenler için bulunmaz bir fırsattır. Namaz devamlılığı bu güzel ayda rahatlıkla sağlanabilir. Hatta kaza namazlarıyla beş vakit namaz desteklenebilir. Yanı sıra Ramazan ayında kılınan ‘terâvih namazları’ ile namaz desteği iyice artar. Mümin bu namaz temposunu Ramazan sonrası da devam ettirirse ne mutlu ona. Dolayısıyla Ramazan Müslümanların bu eksiğini gidermek adına muhteşem bir fırsattır.

Ramazan ayında tutulan oruçlarla azgın nefisler eğitilir. Bilindiği gibi Müslüman’ın en zor imtihânı nefsiyle olan imtihanıdır. Zira insanların en kâmili olan peygamberler dahi nefislerinde hep endişelenmişler devamlı az yiyerek çok oruç tutarak, az uyuyup çok ibâdet ederek, az konuşarak nefisleriyle mücâdele etmişlerdir. Bir türlü söz dinlemeyen nefisle ancak bu şekilde mücâdele edilir diye bize örneklik oluşturmuşlardır. Ramazan orucu nefislerimizi terbiye etmek adına önümüzde duran bulunmaz bir fırsattır. Yararlanmamak büyük bir akılsızlıktır.

Ramazan orucunu tutarken dilimize de dikkat gerekiyor tabî. Gıybet etmemeye, kötü zan yürütmemeye, yalan söylememeye, kovuculuk yapmamaya çalışarak oruç tutmak makbul bir oruçtur. Rabb’im hepimizi böyle oruçlar tutmaya muvaffak kılsın. Yanı sıra Ramazan ayında iyiliklerimizi çoğaltıp kötülükleri en az seviyeye indirmekle ahlâkımız da kalite kazanır. Sene boyu dikkatsizce yaşadığımız pek çok yanlış hâdise, Ramazan ayında bilhassa irdelenir; ‘Aman ben ne yapıyorum, oruçluyum. Oruçlu Müslüman’a bu hareket yakışmaz.’ Diyerek teyakkuz kesbederiz. Hayâtı daha bir farkındalık bilinciyle yaşamak adına Ramazan ne güzel bir fırsattır.

Ramazan ayında fakir-fukarâya, garip-gürebâya yapılacak yardımlarla açların, ihtiyaçlıların hâlinden daha iyi anlarız. Sadakalar, infaklar, zekatlar yüce Yaratıcıya bu ayda takdim edeceğimiz ahret sermâyelerimizdir. Pek tabi bu hayırları en kâmil bir şekilde edep üzere vermek de ehemmiyetli bir husustur. Böylesi hayırları amel defterimize kaydettirmek için Ramazan ne büyük bir fırsattır!

Ramazan ayı kutsal kitâbımızla en çok berâber olduğumuz bir aydır. Kur’an’dan okunan her harfe bu kazançlı ayda her zamankinden daha çok sevap vardır. Kur’an’la buluşup sevâba tâlip olana ne mutlu! Bu ay bir hatim değil daha çok hatim yaparak onun şefaatine erişelim zira kabirdeki ilk şefaatçimiz nûru Kur’an olacaktır. Ramazan bunu gerçekleştirmek için ne güzel bir zaman dilimi ve ne güzel bir fırsattır!

Ramazan ayında dünyevî gâyelerden uzaklaşır, ahret hedefine yöneliriz. Bu ne muazzam bulunmaz bir zemindir! Dünya bizi öylesine arkasında sürüklüyor ki bâzen delicesine onun peşinden koşturuyoruz da bunun hiç farkında olmuyoruz ne yazık ki. İşte ahret bilincimizin tâzelenmesi için Ramazan bulunmaz bir fırsattır, değerlendirmeyene yazık doğrusu!!!

Ramazanın bu güzel ikliminde yaptığımız hayırlı işleri riyâdan uzak tutarak gösterişten ârî bir ahlâkî seviye kat edebilenlere ne mutlu!

Kalpler arınır, saf-duru, rafine bir hâle gelir Ramazanda. Bu ne güzelliktir!

Zihinler temizlenir, ahret bilinci gelişir. Bu ne güzelliktir!

Mânevî haller inkişaf eder, ibâdetlerden zevk alırız. Bu ne güzelliktir!

Rabb’imize bizi böylesi yaklaştıran Ramazan ne güzeldir!

Ayınız mübârek olsun efendim şimdiden. En kâmil şekilde istifâdeler diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR