Yarım milyon işsiz var

Yarım milyon işsiz var

Eğitim Fakültelerinden mezun olan 500 bine yakın insan, işsizlikle boğuşuyor. İhtiyaç fazlası Eğitim Fakültesi açmanın yanlış bir politika olduğunu belirten eğitimciler, “Mezunlar, canlı canlı tabuta koyuluyor. İşsizlikten çoğunun psikolojisi bozuluyor”

Fen ve Edebiyat Fakültelerine her yıl, bir yenisi ekleniyor. Atanamayan öğretmenlerin dertleri de büyüyerek devam ediyor.  Eğitim Fakültesi sayısı, son yıllarda yaklaşık üç kat artış gösterdi. Fakülte sayısı arttıkça, nitelikte yaşanan düşüş gözlerden kaçmadı. Eğitim hayatını sürdürürken uygulama eksikliği ile karşılaşan öğrenciler, mezun olduktan sonra da, işsizlik ile uğraşmaya başladı. Atanamadığı için 90'a yakın öğretmen adayı, intihar etti. Atanamayan öğretmen adayları şimdi yetkililerden, sıkıntılarının çözümü için destek bekliyor.

İHTİYAÇ KADAR FAKÜLTE AÇILMALI

Şuurlu Öğretmenler Derneği Konya Şube Başkanı Yavuz Aydın, Eğitim Fakültesi'nden mezun olduktan sonra işsiz kalanların adeta zulme uğradığını belirtti. Eğitim Fakültesi açmanın ihtiyaca göre planlanması gerektiğini söyleyen Aydın, mezunların işsiz kalmasının çok üzücü bir durum olduğunu dile getirdi. 500 bine yaklaşan korkutucu bir sayıda atama bekleyen öğretmen adayının olduğunu ifade eden Aydın, “Ne kadar ihtiyaç varsa o kadar öğretmen alımı yapılmalı. İnsalar sırf üniversite okumak için eğitim almamalı. Her şeyin bir sınırı var. Alım sayısı en fazla ihtiyaçtan yüzde 5 fazla olabilir. O da emekli olan öğretmenler olabilir, hastalanan öğretmenler olabilir diye” dedi.

İŞSİZ KALANLAR CİDDİ SIKINTILAR YAŞIYOR

Emek verip, okuduktan sonra işsiz kalan gençlere üzüldüğünü de ifade eden Aydın, işsizlikten intihar edenlerin bile olduğunu kaydetti. “Akıl mantık almıyor. Yetkililer, akıl tutulması yaşıyor” diyen Aydın, şunları kaydetti: “Bu kadar ciddi bir işsizlik sıkıntısı varken, Eğitim Fakültesi sayısını artırmanın açıklanacak bir yanı yok. Bu ülkenin bakanı kalkıp da atanamayan öğretmenlere 'İş bulamıyorlarsa, başka alanlara yönelsinler' derse, bu sistemden daha fazla ne beklenebilir? Alın karşınıza ve atanamayan öğretmenlerin psikolojisine bakın. Başka bir iş yapamayacak haldeler. Çünkü onlar yeni nesiller yetiştirmenin hayalini kuruyorlar. Açıkca söylemek gerekirse Eğitim Fakültesine alınıp, mezun olduktan sonra işsiz kalan insanlar; canlı canlı tabuta konuluyor.”

GENÇLERİN GELECEĞİ İLE OYNANIYOR

Eğitim Fakültelerinin sayısının artması ve mezunlarının büyük çoğunluğunun işsiz kalması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Türk Eğitim Sen Konya Şube Başkanı Tanfer Ata, “Önemli olan Eğitim Fakültesi açmak değildir” diye konuştu. Fakülte açmaktan ziyade mezunlara istihdam sağlamanın yollarının aranması gerektiğinin altını çizen Ata, atama noktasında ciddi sıkıntıların yaşandığını ifade etti. Ata, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “450 binden fazla atanamayan öğretmen var. Bakanlık ise hala 130 bin öğretmene ihtiyaç olduğunu söylüyor. Mezunlara iş veremiyoruz. Yeniden fakülte açmak gençlerin geleceği ile oynamaktan başka Bir şey değildir. STK'lar dışında bu konuya ciddi bir eğilim gösteren yok. Şimdi herkes üniversiteli yapılmak isteniyor. Bu güzel Bir şey fakat, planlaması yapılarak uygulamaya konulmalı. İşsizlik sayısı yanlış yürütülen politikanın eseridir. Gittiği yerde üniversite görmeyen siyasilerin, üniversite açmak için bölge halkına verdiği sözün mahsülüdür.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum