Ramazan Kural

Ramazan Kural

Yapay zeka iyi mi kötü mü?

Yapay zeka iyi mi kötü mü?

Öncelikle yapay zekanın ne olduğu hakkında bahsedelim “Yapay zekâ, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetlerini zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyetidir.” Örneğin hepimizin kullandığı akıllı telefonların içindeki Siri gibi asistan yazılımlar aslında yapay zeka ürünüdür. Siri’ye söylediğiniz taktirde evinizin yerini öğrenebilir, yada ondan istediğiniz zaman bulunduğunuz konumdan evinize harita üzerinde bir yol tarifi gösterebilir. Ve size evinize giderken çeşitli yönlendirmelerde bulunabilir. Yani yapay zeka ile geliştirilmiş olan Siri öğrenebilir, karar alabilir ve aldığı kararı uygulayabilir.

Yapay zeka denince akla gelmesi gereken ilk isim Alan Turing isimli İngiliz bilim adamıdır. 2. Dünya Savaşı sırasında geliştirdiği cihazla Alman Ordusu’nun Enigma isimli haberleşme sistemini çökerterek savaşın bitmesinde kritik bir rol oynamıştır. Turing sayesinde erken biten savaş yüzünden 14 Milyon insanın hayatını kurtardığı söylenir. Turing’in konumuzla ilgisi “Bilgisayar Mekanizması ve Zeka” isimli makalesidir. Turing’in bir makinenin akıllı sayılabilmesi için gereken standartları belirlediği çalışmaları hala kullanılmaktadır. Turing Testi adı verilen yöntemle kişi makineyi görmeden iletişime geçer ve onun insan mı yoksa makine mi olduğuna karar vermesi esasına dayanır.

Küresel pazar araştırması şirketi IDC’ nin yaptığı yeni bir araştırmaya göre, perakende ve bankacılık sektörü, yapay zekaya diğer sektörlerden çok daha fazla para harcıyor.

Bu yıl içerisinde bankacılık sektörü, yapay zeka odaklı çözümlere 5,6 milyar dolar tutarında bir para yatırmaya hazırlanırken perakende sektörü ise çeşitli yapay zeka tabanlı araçlara 5,9 milyar dolar harcayacak.

İşletmelerin bu yıl içerisinde yapay zekaya yönelik yapacakları toplam harcama, geçen yıla göre %44 oranında bir artış göstererek 35,8 milyar doları bulacak. 2022 yılı itibarıyla ise bu rakamın 79,2 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor.

Bu zamana kadar en çok finanse edilen yapay zeka kullanım senaryoları arasında otomatikleştirilmiş müşteri hizmetleri temsilcileri (dünya çapında 4,5 milyar dolar), satış süreci önerisi ve otomasyonu (2,7 milyar dolar) ve otomatikleştirilmiş tehdit istihbaratı ve önleme sistemleri (2,7 milyar dolar) bulunuyor.

Kuşkusuz ki, yapay zeka alanındaki bilimsel araştırmalar ve eşzamanlı yürütülen teknolojik gelişmeler insanlığın yararına ilerleme kaydediyor. Hatta potansiyel faydalara bazen kendimizi o kadar kaptırıyoruz ki, madalyonun diğer tarafında yer alan yıkıcı etkileri de görmezden gelebiliyoruz. Toplumdaki konumumuz ve gelişmelere bakış açımız ışığında safımızı belirliyoruz: “Yapay zeka ve bu temelde çalışan teknolojik sistemler hayırdır şerdir…

Yapay zeka denilen teknoloji hayatın her alanında hızlı bir şekilde yayılmaya devam etmektedir. Yaşanan bu değişim ve gelişimin yaratmış olduğu etkiler sonucunda ekonomi alanında bir takım değişimlere sebep olmaktadır. Yapay zekanın tamamen rakamlardan oluşan borsa, döviz, emtia v.b. Piyasaları manipüle(veya spaküle) edecek bir duruma gelmesi ile birlikte bir ülkeyi Yok etmek nükleer füzeden daha kolay olacaktır. 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR