Yanlış yakılan soba öldürüyor

Yanlış yakılan soba öldürüyor

'Sessiz ölüm' can almaya devam ediyor

Karatay'da son 2 günde 4 kişi sobadan sızan gazdan zehirlenerek hayatını kaybetti. Vatandaşı uyaran sobacılar ise, “Doğru yakılan soba ısıtır, yanlış yakılan soba öldürür. Mutlaka bacaya rüzgar gülü takın” dedi
 
Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden her yıl çok sayıda kişi soba zehirlenmeleri sonucu ölüyor. Son günlerde sadece Konya ve Gaziantep'te 6 kişi yaşamını yitirdi. Karatay'da sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 2 çocuk hayatını kaybeti. Önceki gün de Karaaslan Üzümcü Mahallesi'nde ise Mustafa ve Elif Sude Ateş kardeşler zehirlenerek yaşamını yitirdi. Dün Gaziantep'te de iki kişi zehirlenerek hayatını kaybetti. Soba zehirlenmesi, odun, kömür gibi ısınma aracı olarak kullanılan maddelerin yanması ile ortaya çıkan karbonmonoksit gazından kaynaklanıyor. Bu gaz solunduğunda, akciğerlerden kana karışarak kanda oksijen taşıyan moleküllere bağlanarak oksijenin dokulara taşınmasını engelliyor. Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilmediği için “sessiz katil” olarak da biliniyor. 
 
YATMADAN SOBAYI SÖNDÜRÜN
Son günlerde zehirlenme vakalarında artışın olduğunu söyleyen sobacı Metin Kalaycı, şu uyarılarda bulundu: “Karbonmonoksit zehirlenmesinden korunmak için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir. Sönmekte olan sobaya asla tekrar tutuşması için güç yakıtları konulmamalıdır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı, soba alttan yakılmamalıdır. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak yetkili kişilere temizletilmelidir. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır. Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemelidir. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Lodoslu havalarda geceleri yatmadan önce sobalar söndürülmelidir. Doğru yakılan soba ısıtır, yanlış yakılan soba öldürür.”
 
MUTLAKA RÜZGARLIK TAKTIRIN
Rüzgar gülünün önemine vurgu yapan Metin Kalaycı, “5 liraya da 40 liraya da rüzgar gülü var. ufak bir ücretle hayatları kurtarabiliriz. Zehirlenmeleri büyük oranda önlüyor. Tavsiye ediyoruz. İhmal ediyoruz” diye konuştu. Kar yağışıyla birlikte satışlarda bir hareketlenmenin olduğunu belirten Kalaycı, bir soba takımının toplam maliyetinin 200 lira olduğunu söyledi. Kalaycı, “Kova 7-9-15 lira, borunun tanesi 4 lira. Borunun bacaya tamamen girmesini engelleyen aynanın fiyatı ise 3 lira. Soba fiyatları ise 150 ila 400 lira arasında değişiyor. Fırın sobalara talep fazla. Bu sobaların üzerinde vatandaş çay ve yemek yapıyor, su ısıtıyor. Yalıtım soba için de önemli. Ayrıca Bedesten'de şu an 11 sobacı var. Daha önce bu sayı 40'tan fazlaydı” diye konuştu. 
KERİM ATICI - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.