"Yaklaşık 2 Milyon Suriyeli Oy Kullanacak"

"Yaklaşık 2 Milyon Suriyeli Oy Kullanacak"

Yeni Hayat gazetesi yazarı Mehmet Çetingüleç, bugünkü yazısında Suriyeli mültecilerin Türkiye'deki konumlarını ve iç siyasete etkilerini anlattı.

Mehmet Çetingüleç yazısında 2019 seçimlerine kadar 5 yıllık süreyi doldurup vatandaşlığa geçme imkanı elde edecek Suriyeli sayısı 1 milyon 900 bine ulaşacağı bilgisini aktardı.

Mehmet Çetingüleç'in Yeni Hayat'taki yazısı şöyle...

Mülteciler için geri sayım!

Türkiye’ye sığınan 2 milyon 700 bin Suriyeli için vatandaşlık yolu 3 gün sonra açılıyor. Suriye’den 252 kişilik ilk mülteci kafilesi 29 Nisan 2011’de Türkiye’ye giriş yapmıştı. Bu grubun vatandaşlık başvurusu için gerekli olan 5 yıllık bekleme süresi cuma günü doluyor.  O tarihten sonra geçen her gün daha fazla Suriyeli “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı” için başvuru hakkı kazanacak.

Al Monitor’da yayınlanan “Mülteciler siyasi güç haline geliyor” başlıklı habere göre, 2019 seçimlerine kadar 5 yıllık süreyi doldurup vatandaşlığa geçme imkanı elde edecek Suriyeli sayısı 1 milyon 900 bine ulaşacak.
ADVERTISEMENT

Suriyelilerin vatandaşlığına karar verme yetkisi Bakanlar Kurulunda. Hükümetin böylesine büyük bir oy potansiyelini göz ardı etmesi beklenmiyor. Zaten bugüne kadar Suriyelilere yönelik hükümet politikasının, gelecekte oy kullanacak bu kitlenin sempatisini kazanmayı hedeflediği açıkça görülüyor. Hükümet sadece sempati yaratmakla yetinmiyor, ana muhalefet partisini “mülteci karşıtı” gibi göstermeye çalışarak olası oy kayıplarını da önlemeye çalışıyor.

Türkiye 2019 yılında; yerel, genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerini yapacak.  Vatandaş olarak her Suriyeli 2019 yılında 3 oy kullanacak.

Mülteciler sadece “seçen” değil, “seçilen” olma hakkını da elde edecek. Kilis, Şanlıurfa, İstanbul, Gaziantep, Osmaniye gibi yoğun olarak yaşadıkları birçok ilde belediye başkanlığı, milletvekilliği, belediye meclis üyeliği gibi görevlere aday da olabilecek.  Hükümetin “vatandaşlık” hakkı verdikten sonra mülteciler içerisinden bazı adaylar çıkarması olasılıklar içerisinde. Nitekim CHP lideri Kılıçdaroğlu dün grup toplantısında açıkladı: Kilis’te yerel nüfus 90 bin, dışarıdan gelenlerin sayısı 150 bine ulaştı.

Peki, Suriyelilere vatandaşlık verilmesinin önünde hukuki bir engel var mı?

Soruyu Adalet eski Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk’e yönelttik.Türk, Vatandaşlık Kanununun 11. Maddesine göre, yabancıların vatandaşlık başvurularında tek şartın geriye doğru kesintisiz 5 yıl Türkiye’de ikamet etme koşulu olduğuna dikkat çekti. “Bu şartı yerine getirenler başvurabilir” diyen Türk, sadece Suriyeliler değil, Irak, Pakistan, Afganistan, Libya gibi ülkelerden gelenler için de aynı şartların geçerli olduğunu belirtti.

Hükümet üyeleri konuyla ilgili sorulara muhatap olduğunda, Suriyelilerin vatandaşlığa alınması gibi bir durumun söz konusu olmadığını söylüyor. Mültecilerle Dayanışma Derneği de “sığınmacıların” vatandaşlığa başvuramayacağını öne sürüyor.

Oysa Ankara Strateji Enstitüsü, Suriyeli mültecilerin Türkiye’de “yabancı” olduğunu belirterek, “Bu statü gereği yabancılara tanınan Türk vatandaşlığının sonradan kazanılması yollarından birine başvurabilirler.” diyor.

Daha da önemlisi; Türkiye, Suriyelileri kabul ederken onlara “sığınmacı” değil “mülteci” statüsü vermiş durumda. “Mülteci” olmak, “vatandaşlığa başvuru” dâhil birçok hakkı beraberinde getiriyor. Ve Suriyeliler Türkiye’de siyaseti etkileyecek bir güç olmaya doğru hızla ilerliyor…

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.