Salih Acıbadem

Salih Acıbadem

Yakında süt ithal edersek şaşırmayın!

Yakında süt ithal edersek şaşırmayın!

Üretim bir ülkenin olmazsa olmazıdır. Üretmezseniz her daim dışa bağımlı olursunuz. Gıda üretimi bu alanda çok kritik bir öneme sahip.

****
Türkiye olarak hayvancılıkta geçmişten beri önemli bir ülkeyiz. Hayvancılıkla uğraşıp geçimini sağlayan binlerce insanımız var. Süt ve et üretimini emektar yurttaşlarımız yapıyor.

****
Konya'da bu şehirlerden birisi. Türkiye'nin süt üretiminde lider şehri olan Konya'da yüksek girdi maliyetleri sebebiyle süt üretim kapasitesi düştü.

****
Lider olduğumuz halde süt üretimi geçtiğimiz yıllara göre %25 düşüş göstermiş. Çoğu besici yaşadığı ekonomik darboğaz sebebiyle ineklerini kesime göndermiş.

****
Artan maliyetler bunun en önemli sebebi. Özellikle elektrik, saman ve yemde yaşanan maliyet artışı üreticiyi sıkıntıya sokuyor.

****
Bir üretici 2017 Kasım ayında 811 lira elektrik faturası öderken şuan 4 bin lira ödediğini belirtti. Bu artış telafi edilebilecek boyutta değil.

****
Şimdi bazıları çıkıp süt fiyatlarının arttığını söyleyecek. Evet arttı ama inanın üretime yansıyan seviyede bir artış olmadı.

****
Üstelik çiftçi süt fiyatlarına artış yapılmasını da istemiyor. Bu işi yapanlara yüklenen ekstra külfetler ortadan kaldırılırsa hem üretici hem de tüketici rahatlayacak.

****
Süt ve et herkes tarafından tüketilmesi gereken temel besin. Protein ihtiyacının karşılanması için olmazsa olmazlarımızdan.

****
Üretici maliyetlerden bezmiş artık. Bu işi bırakan ve bırakma aşamasında olan çok kişi var. Zaten zor ve zahmetli bir iş. Daha da zorlaştırmamak lazım.

****
30 yıldır bu işi yapan adam bile 'ben böyle bir sıkıntıyı ilk kez yaşıyorum' diyor.

****
Belli bir kesim üreticinin sıkıntılarını görmezden geliyor ama yarın çok geç olacak.

****
Son pişmanlık işe yaramaz. Bir gün sütü bile ithal edecek duruma düşersek 'sıkıntı yok üretici abartıyor' diyen yetkililere hesap sorarsınız.

****
Üreticiyi desteklemek devlet politikası haline gelmeli.

****
Yoksa daha büyük sıkıntılarla karşı karşıya geleceğiz..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Salih Acıbadem Arşivi
SON YAZILAR