Yakında buğdaya da muhtaç olacağız

Yakında buğdaya da muhtaç olacağız

UHK Başkanı Özkan Taşpınar, 2018-2019 sezonuyla ilgili hazırladıkları hububat raporunu açıkladı. Açıklanan rapora göre, buğday ekim alanlarındaki azalma sürüyor

UHK Başkanı Özkan Taşpınar, 2018-2019 sezonuyla ilgili hazırladıkları hububat raporunu açıkladı. Açıklanan rapora göre, buğday ekim alanlarındaki azalma sürüyor. Ulusal Hububat Konseyi (UHK), 2018-2019 Ülkesel Buğday Gelişimi ve Rekolte Tahmini Raporu’nu yayınladı. Raporda, Türkiye’de 2018-2019 sezonunda buğday ekim alanlarının geçen yıla göre yüzde 3 dolayında bir azalma olduğunun tahmin edildiği belirtildi. Bu durumun ise 2018 yılındaki fiyat düşüklüğü nedeniyle kaynaklandığı, ekim alanlarındaki azalmanın makarnalık buğday daha yüksek olacağı yüzde 10’lar seviyesine ulaşabileceği ifade edildi. Rapor hakkında bilgi veren UHK Başkanı Özkan Taşpınar, “Buğday ekim alanlarındaki azalma eğiliminin nedeni 2017 ve 2018 yılları hasat sezonunda fiyatların düşük seyretmesi ve özellikle sulu tarım alanlarında alternatif ürünlerin karlılığının çok daha yüksek gerçekleşmesinden kaynaklanmaktadır” dedi.

HASAT 10 GÜN GEÇ BAŞLAYABİLİR

İç Anadolu Bölgesi’nde ise bu yıl hasadın 10 gün daha geç olabileceği tahmin edildiğini dile getiren Taşpınar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İç Anadolu Bölgesi 1 Ekim 2018 – 29 Nisan 2019 tarihleri arasında geçen yıla göre yüzde 19.5 oranında fazla yağış almıştır. Hububat tarımının yoğun yapıldığı Konya Ovası’nda Aralık 2018 sonuna kadar geçen yıla benzer dengeli bir yağış rejimine girilmiş, çoğunlukla yağmur şeklinde düşen yağış, geçen yıl olduğu gibi yüksek toprak ve hava sıcaklığı atılan tohumların tamamına yakınının çıkmasını sağlamıştır. Geçmiş yıllarda yaşanan çıkış sorunu nedeni ile üreticilerin birim alana aşırı tohum atma alışkanlığı bu sezonda da devam etmiş, atılan tohumların olumlu koşullar nedeniyle çıkış yapınca da bu yıl bölgede yine yüksek bitki sıklıkları gözlemlenmiştir. İç Anadolu Bölgesi’nde arpa ekim alanlarında bu yıl gözle görülür bir artış gözlenmektedir. Geçmişte kuru ekim alanlarında yaygın olan arpa ekim alanları son dönemlerde arpa fiyatlarının cazipliği, buğdaya göre üretim maliyetinin daha düşük olması nedeni ile sulu ekim alanlarına da kaymaya başlamıştır. Bu yıl Mart sonu Nisan başı ile başlayan ve 2-3 hafta süren soğuk hava dönemi nedeni ile bitki gelişimleri geçen yıla göre 2 hafta geriden gelmektedir. Ovada bitkiler şu anda çok sağlıklı görülmekte, fakat kısıtlı da olsa bazı ekim alanlarında Mart sonu Nisan başındaki soğukların bitki gelişimi kısmen olumsuz etkiledikleri gözlenmiştir. Bu yıl anılan iklim koşulları nedeni ile sulama Ovada 2-3 hafta geç başlamıştır. Ayrıca havaların genelde nemli ve yağışlı gitmesi nedeniyle ilerleyen günlerde sık ekimin de tetiklemesi ile mantar hastalıklarının çıkma ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Bölgede şu anda arpaların çoğu başak çıkarmış olup, buğday ekim alanları başak çıkarmak üzeredir. Bölgede hasadın bu yıl geçen yıldan 10 gün daha geç olabileceği tahmin edilmektedir.”

HABER MERKEZİ

 

Foto altı:

Özkan Taşpınar

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.