Yağmur çiftçiye iyi gelecek

Yağmur çiftçiye iyi gelecek

Dün sabah saatlerinde etkili olan yağmur çiftçinin yüzünü güldürecek. Yağış yetersizliği nedeni ile endişeli olan çiftçiler önümüzdeki günlerde beklenen ve verimi artıracağı düşünülen yağışlardan umutlu

YAĞIŞIN DEVAMI BEKLENİYOR

Türkiye'de en fazla tarım alanına sahip Konya'da çiftçiler yağış bekliyor. Ovada bir çok bölgede hububat ekim işlemi tamamlandı ancak çiftçi, istenilen düzeyde yağış olmaması nedeniyle kaygılı. Dün bazı bölgelerde etkili olan yağış çiftçinin yüzünü güldürürken sulu tarımın olmadığı yerlerde çiftçiler önümüzdeki günlerde de yağış bekliyor.

KIŞ YAĞIŞI FAYDA SAĞLAMAZ

ZMO Şube Başkanı Celil Çalış, bu yıl bol yağışlı geçen bir kış dönemini geride bıraktıklarını ancak ardından bahar döneminde yağışların yetersiz olduğunu kaydetti. Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker de, kışın yağan karların toprakta çok beklediği için çiftçiye büyük bir fayda sağlamadığını söyledi.

4-celil-calis-.jpg

Türkiye'de en fazla tarım alanına sahip Konya'da çiftçiler yağış bekliyor. Ovada bir çok bölgede hububat ekim işlemi tamamlandı ancak çiftçi, istenilen düzeyde yağış olmaması nedeniyle kaygılı. Sulak arazilerde ekilen ürünler sulanarak yeşertilirken sulu tarımın olmadığı yerlerde çiftçiler ürünleri için yağış bekliyor. Toprak yeteri kadar yağmur almazsa hububatın üretiminde ve veriminde ciddi sorunlar yaşanacağı belirtiliyor. Ovada kış döneminde yeterince yağış yaşandı ama mahsullerin suya en ihtiyaç olduğu dönemde yağış yetersizliği üreticileri endişeye sevk ediyor.  Meteorolojiden alınan bilgilere göre bugünlerde etkili olacak yağışların çiftçinin yüzünü güldürmesi bekleniyor. Bugünlerde etkili olacak yağışın, yarın yerini sağanak yağışa bırakmasın bekleniyor. Yağışların pazartesiden itibaren tekrar etkili olacağı tahmin ediliyor.

ÇİTÇİ ZOR DURUMDA

Mahsullerin başağa bindiği dönemde güneşe ve suya büyük oranda ihtiyacı olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, bu yıl bol yağışlı geçen bir kış dönemini geride bıraktıklarını ancak ardından bahar döneminde yağışların yetersiz olduğunu kaydetti. Çalış özellikle nisan ayında yağış olmayan günlerin çiftçiyi zor durumda bıraktığını belirterek, "Mahsulün şiddetle suya ihtiyacı var. Bölgedeki çiftçimiz bugünlerde yağmur bekliyor" dedi. 15 günlük bir yağış periyodunun olmasını beklediklerini belirten Çalış, bu yağıların çiftçinin yüzünü güldüreceğini aktardı.

VERİM İÇİN YAĞIŞ GEREKLİ

Rekoltenin artması için, ekili alanların bu dönemde yağışa ihtiyacı olduğunu ifade eden Çalış, mahsullerin güçlü olmasın için bu dönemde yağışın gerekli olduğunu söyledi. Çalış, “Bazı ekili alanlarda çıkışlar başladı. Mahsullerin kuvvetlenmesi açısından bu dönemde yağış çok önemli. Bu dönemde yağış olursa mahsul kuvvetlenir. Fakat yağış olmazsa kuvvetsiz kalır. O yüzden bu dönemde yağış vazgeçilmez bir nimettir” diye konuştu. Ürünlerin bu dönemde güneşe ve suya çok ihtiyacı olduğu belirten Çalış, "Beklediğimiz yağışlar gerçekleşirse bu yağışların rekolteyi olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

KIŞ YAĞIŞLARI FAYDA SAĞLAMADI

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker de, kışın yağan karların toprakta çok beklediği için çiftçiye büyük bir fayda sağlamadığını söyledi. Bahar yağışlarının az düştüğünü belirten Kavuneker, yağışların bazı yerlere az bazı yerlere çok düştüğünü dile getirdi. Kavuneker, sulama imkanı olmayan arazilerde çiftçilerin arazilerini sürdüğünü belirterek, "Sulama imkanı olan çiftçiler tarlalarını suladı. Olmayanlar ise tarlalarını sürmek zoruna kaldı. Tarlalarının bahar mahsullerine bırakarak nadas edenler oldu" ifadelerini kullandı.

5-rifat-kavuteker.jpg

Havaların yeni yeni ısındığını aktaran Kavuneker, "Meteoroloji verilerine göre yağış bekliyoruz. Ekinler yeni yeni kendini göstermeye başladı. Sıcaklık ve yağış ürünlerin veriminde etkili olacaktır" diye konuştu. Kavuneker, geçtiğimiz hafta Pazar günü çiftçi bayramı olduğunu hatırlatarak, tüm çiftçilerin Çiftçi Bayramını kutladı.

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.