Yağışlar Ova'ya bereket getirdi

Yağışlar Ova'ya bereket getirdi

Mevsim normallerinin üzerinde devam eden yağışlar, çiftçinin yüzünü güldürdü.

Mevsim normallerinin üzerinde devam eden yağışlar, çiftçinin yüzünü güldürdü. Ayçiçeği hasadını bitiren çiftçi, pancar sökümüne devam ederken bir taraftan da hububat ekimini sürdürüyor. Sonabahar döneminde son 30 yılın en fazla yağışını alan Konya Ovası’nda Pazartesi kar yağışı bekleniyor.

Yağışlar hakkında bilgi veren Konya Meteoroloji Bölge Müdürü Sami Çevik, 2014 yılı Kasım ayı sonu itibariyle toplam yağış 494,6 milimetre ölçülerek uzun yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini söyledi. Bu oranın artmasına ise en çok Eylül ayında düşen yağışlar etkili oldu. Eylül’de yağış, uzun yıllar ortalamasının 9 kat üzerinde gerçekleşti. Eylül’de uzun yıllar ortalaması 11 milimetre iken bu oran bu yılın Eylül’ünde 95,4 milimetre gerçekleşti. Ekim ayında da yağış, uzun yıllara göre yaklaşık 3 buçuk kat ortalamaların üzerinde oldu. Uzun yıllar ortalaması 29,1 milimetre iken, Konya bölgesine 103,8 milimetre yağış düştü” dedi.

Cumartesi ve Pazar günü sıcaklıkların yaklaşık 10-12 derece düşeceği konusunda uyarılarda bulunan Çevik şunları söyledi: “Cuma günü beklenen etkili yağışın, Cumartesi günü özellikle yüksek kesimlerde beklenen karla karışık yağmur ve kar yağışının, Pazartesi beklenen kar yağışının oluşturacağı olumsuzluklara karşı vatanaşımızın gerekli tedbiri almasını öneriyoruz” diye konuştu.

KAR YAĞIŞI HAYAT VERİR

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, sonbaharda son 30 yıl ortalamasının 10 katı fazla yağış alındığını söyledi. Yağışların üretim açısından da son derece umut verici olduğunu belirten Çalış, “Eğer kış döneminde kar yağışı alırsak çiftçinin içi çok daha fazla rahatlar. Akabinde ilkbaharda da etkili olacak yağışlar rekoltenin artışını sağlar” dedi.

Huhubat için kış dönemindeki kar yağışının çok önemli olduğunu kaydeden Çalış, “Kar yağışı hem nem açısından hem de su açısından hububata can veriyor. Aynı zamanda soğuklara karşı bitkiyi koruyor. Çiftçi şuanda pancar sökümüne devam ediyor. Ayçiçeği bitti mısır ve pancar sökümü devam ediyor. Bunların sökülen yerlerine hububat ekiliyor. Ancak girdi fiyatları çiftçiyi zora soktu. Birçok çiftçi gübreye yapılan zamdan dolayı tarlasına gübre atamadı” ifadelerini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.