Yağışlar ilaç gibi oldu

Yağışlar ilaç gibi oldu

Konya Ovası'nda son günlerde etkili olan yağmurlar çiftçiyi sevindirdi. Ekim mesaisine devam eden çiftçiler, etkili olan yağmurlar sayesinde rahat bir nefes aldı. Yağışların bir kaç gün daha etkili olacağı öğrenildi

Türkiye'nin en önemli tarım merkezlerinden olan Konya'da son günlerde etkili olan yağışlar, üreticilerin yüzünü güldürdü. Hububat ekim işlemine devam eden çiftçiler, sonbaharın ortalarında etkili olan yağmurla bir nebze olsun rahatladı. Bu dönemdeki yağış, uzmanlar tarafından ekin için can suyu olarak nitelendiriliyor. Ziraatçiler ayrıca, üreticilere sertifikalı tohum kullanın uyarısında bulunuyor. Öte yandan Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, yağışlar Konya'da bir kaç gün daha etkili olacak.

YAĞIŞLAR EKİNE CAN VERDİ

Yağışların tarlalara can verdiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şube Başkanı Celil Çalış, yağışlar nedeniyle ekinlerin çimlendiğini söyledi. Çalış, "Yağmurlar başta hububat çiftçisi olmak üzere herkesin yüzünü güldürdü. Kuraklık Konya Ovası'nın acı bir gerçeği. Kuraklıkla mücadelede etmek kolay değil. Bu yağışlar ekinlere can suyu gibi gelir. Çimlenmesini tamamlamamış araziler çimlenir. Yağış olmadığı zaman üreticinin morali bozuluyor. Üreticiler yeni sezondan umutlu. Ekinin kuvvetlenmesi ve kardeşlenmesi açısından bu dönemde yağış çok önemli. Bu dönemde yağış olursa ekin kuvvetlenir ve kışın donlara karşı dirençli olur. Bu dönemde yağış vazgeçilmez bir nimettit" dedi. Eylül ayında 100 milimetre yağışın düştüğünü ifade eden Çalış, Konya Ovası'nın son 30 yılın en fazla yağışını aldığını söyledi. Yağışların toprak nemini artırdığını kaydeden Çalış, “2014-2015 sezonu için hububat ekimi devam ediyor. Kasım’ın sonuna kadar ekimler devam edecektir. Yağışların çiftçinin beklediği gibi gerçekleşti. Son yılların en verimli Sonbahar yağışlarını alıyoruz. Bu da çiftçinin yüzünü güldürüyor” dedi.

SERTİFİKALI TOHUM KULLANIN

Çalış, ayrıca üründe verimin ve kalitenin artması için sertifikalı tohum kullanılması tavsiyesinde bulundu. Kaliteli tohum kullanımının verimi artıran en önemli etkenlerden biri olduğunu söyleyen Çalış, “Sertifikalı tohumda yabancı ot bulunmuyor. Bu yönüyle de çiftçi mutlaka sertifikalı tohum kullanmalı” sözlerini kullandı. Gübre fiyatlarındaki artışın ise çiftçinin belini büktüğünü ifade eden Çalış, “Yağışların verdiği olumlu gösterge, gübrelerdeki fiyat artışıyla ortadan kalkıyor” dedi. Çalış, bu sene gübre fiyatının bin 650 liraya kadar çıktığını söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gübre fiyatının yükselişini engelleyemediğini ifade eden Çalış, “Çiftçi 2013-2014 sezonunu büyük bir zararla kapattı. Yaşanan kuraklıklar çiftçiyi zor durumda bıraktı. Bu sezon ise gübre fiyatındaki afaki artış çiftçinin girdilerini artırdı. Çiftçi bu sene gübresini zamlı aldı. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hiçbir tedbiir almadı ve gübre fiyatı yükseldi. Çiftçi gübreyi yazın alıp stoklayamazdı. Bundan dolayı fiyat artışı da gerçekleşti. Bir an önce çiftçinin bu zararı karşılanmalı ifadelerini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.