Yağışlar, ikinci el traktör pazarına da umut oldu

Yağışlar, ikinci el traktör pazarına da umut oldu

Tarımsal kuraklık ve çiftçilerin devlet desteği süren sıfır kilometre traktöre yönelmesi nedeniyle zor günler geçiren ikinci el traktör pazarının, bu yıl yağışların istenilen seviyede gerçekleşmesiyle hareketlenmesi bekleniyor

 Türkiye'de geçen yıl 3 bin 64 adet ile en fazla traktörün tescil edildiği Konya'da, devletin sıfır kilometre traktöre verdiği destek nedeniyle satış yapmakta zorlanan ikinci el traktör satıcıları, son yağışların piyasaya hareket getireceğine inanıyor.
 
Traktör bayilerinin takasta ikinci el traktörleri almalarından da olumsuz etkilenen satıcılar, yağışların çiftçiyi cesaretlendirmesi sayesinde şubat-mart aylarında hareketlilik bekliyor.
 
İkinci el traktör satıcısı Hasan Ateş, AA muhabirine, 3-4 yıl öncesine kadar satışların iyi olduğunu ancak son zamanlarda sıkıntı yaşadıklarını söyledi. 
 
Ayda iki traktör sattığında mutlu olduğunu dile getiren Ateş, "Üç yıl öncesine kadar ayda 10 traktör sattığım olmuştur. Şimdi ise satışlarımız çok düştü. Ayda 2-3 traktör satabilirsek şapkayı havaya atarız" dedi.
 
Piyasada genel bir durgunluk bulunduğunu ama ikinci eldeki durgunluğun sebepleri arasında devletin sıfır traktörlere verdiği destek ve firmaların eski traktörleri takasta kullanmaları da olduğunu anlatan Ateş, özellikle geçen sene satışların çok yavaşladığını kaydetti.
 
Son aylardaki yağışların çiftçiyi cesaretlendireceğine inandığını vurgulayan Ateş, iyi hasat dönemi bekleyen üreticilerin traktör piyasasını da canlandıracağını ifade etti.
 
Bir traktör firması bayisinin satış sorumlusu Özgür Özer de sıfır kilometre traktör satışı yaptıklarını, takastan gelen ikinci el traktörlerin de satışını gerçekleştirdiklerini belirtti. Özer, ellerinde 6 milyon liralık ikinci el traktör olduğunu ancak satışında sıkıntı yaşadıklarını bildirdi.
 
Sıfır kilometre traktör satışının iyi gittiğine işaret eden Özer, geçen yılki hedeflerini tutturduklarını, bu yıl mahsulün iyi olacağı beklentisiyle 2015 yılından da umutlu olduklarını söyledi.
 
- 4 bin 500 ila 5 bin traktör satışı bekleniyor
 
Konya'da yılda ortalama 3 bin 500 yeni traktörün satıldığına dikkati çeken Özer, "Bu yıl 4 bin 500 ila 5 bin arasında traktör satışı olacağını düşünüyoruz. Çiftçiler genellikle şubat, mart aylarında traktör alıyor. Özellikle de tarım fuarını bekliyorlar. Kampanya avantajlarından faydalanmak isteyenler de var" diye konuştu.
 
Traktör firması bayisinin sahibi Osman Koçak da ikinci elde ciddi bir durgunluk olduğunu dile getirdi. Çiftçinin traktör alımında devletin verdiği destek dolayısıyla sıfır kilometre traktörlere yöneldiğinin altını çizen Koçak, şunları kaydetti:
 
"Konya uzun zamandır görülmemiş seviyede yağış aldı. İki yıldır kurak geçmişti. Ciddi sıkıntı vardı. 2013'te 2 bin 500 civarında traktör satışı yapılmıştı. Bu sene yağışların iyi olması nedeniyle tarım sektöründe beklenti çok fazla. Bunun traktör satışlarını da etkileyeceğini tahmin ediyoruz. Olumsuz bir durum olmazsa piyasada hareketlenme bekliyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.