Washington Post Konya'yı yazdı

Washington Post Konya'yı yazdı

Washington Post'ta Konya ile ilgili haber çıktı. Haberde Şeb-i Arus törenlerine ve Konya'nın ekonomik büyümesine ve son yıllarda turizmde yaşanan sıkıntılara da yer verildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin önde gelen gazetelerin Washington Post'un internet sitesinde 2 Ocak 2018 tarihli haberde Konya ile ilgili son gelişmelere yer verildi. Erin Cunningham imzalı yayınlanan haberde önemli konulara değinildi.

MUHAFAZAKAR VE MODERN BİR ŞEHİR

Washington Post’ta çıkan haberde Konya ile ilgili şu izlenimlere yer verildi: “Türkiye'nin kalbi Anadolu'da bulunan Konya, hem ekonomik bir patlama hem de muhafazakârlığın kalesi - derin İslam köklerine sahip modern bir Türk şehri. Aynı zamanda Mevleviliğin doğuş yeri ve mistik İslam'ın sembolü olan dervişlerin şehri. Ve her yıl şehre İslami mistisizmi ana akım haline getiren 13. yüzyılda yaşayan Mevlana Celaluddin Rumi'ye saygı duyan insanlar geliyor,  Tarihi camilerle dolu köşelerde ve şehir genelinde çay evinde olan Rumi takipçileri, her Aralık ayında ölümünün yıldönümünde toplanıyor. İnsanlar dini müzikler söylüyor, Mevlana'nın mezarını ziyaret ediyor ve insanoğlunun ilahi tırmanışını temsil eden, elbiseler giydirilmiş dervişlerin hipnotik dönmesini izliyor. Mevlana Festivali olarak bilinen ve Rumi'nin erken takipçileri adını verdikten sonra yapılan uzunca bir kutlama, dünyanın dört bir yanından gelen binlerce ziyaretçiyi çekiyor ve diğer mistiklerin söylediği gece Şeb-i Arus'tan ya da Rumi'nin ölümünden sonra doruğa ulaşıyor.”

34j.jpg

FESTİVAL RUHUNU KAYBEDİYOR ELEŞTİRİSİ

Haber şöyle devam ediyor: “Fakat günümüz Türkiyesinde, etnik ve toplumsal ayrılıklara bağlı olarak, siyaset tarafından dokunulmayan çok az şey kaldı. Ve Konya'nın Türkiye'nin modern siyasi manzarasında yerini alan Mevlana'yı Anma Festivali, son yıllarda düzenlendiği gibi bu zemine aykırı şekilde yapılıyor. Tasavvuf - Türkiye'de yaklaşık olarak 100 yıl önce yasaklanmıştı ve yalnızca sevgiyi ve düşünceyi Allah'a daha doğrudan bir yol olarak vurguluyor. Takipçilerini maddi zenginlikten çekip iç barış aramaya teşvik eder. Bugün, Sufiler devlet mülkiyetindeki müzelerde ve kültür merkezlerinde uygulayabiliyor. Dervişler Türkiye'ye en ikonik görüntülerinden bazılarını sağladı. Türk devleti Harvard İlahiyat Okulu'na göre Rumi ve onun dönen öğrencileri turizm için potansiyel bir çekim olduğunu ve Sufiler üzerindeki kısıtlamaları gevşettiğini fark etti.”

TERÖRİSTLERE AYRILIKÇI BENZETMESİ!

Haberde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 17 Aralık'taki Şeb-i Arus gecesine de katıldığına yer verildi. Washington Post, haberde PKK'lı teröristler için "Kürt ayrılıkçılar" ifadelerini kullandı.  Haber şu şekilde devam etti; "Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, ‘Bölücülüğün rüzgârı yayılmaya çalışılıyor. . . Eski birliğimizi yok etmek için’ dedi. Haberde 17 Aralık'taki Şeb-i Arus töreni sırasıda, ağır silahlı muhafızlar 10 bin kişilik kapalı bir arenada stadyumun önünü tıkadı" denildi..

SEMA GÖSTERİLERİ UNESCO MİRASINDA

Haberin devamından başlıklar ise şu şekilde:

Rumi'nin Allah ile "Düğün Günü" olarak kabul edilen 17 Aralık gecesi, dervişler geniş kalabalığa karşı sema dansı gerçekleştiriliyor. Beyaz elbiseler ve silindirik kahverengi şapkalar içinde, bir Türk saz sesi olan ney'in seslerine karşı heyecan buluyorlar. Onlar için, dönen dans saf sevgiyi sembolize ediyor. Bu ilahi bir dönüş. UNESCO, 2008 yılında sema gösterisini İnsanlık Kültür Mirası listesine ekledi.

KONYA AK PARTİ İKTİDARININ KALESİ

Yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip Konya ilinin iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) güçlü bir parçası olduğu gerçeğinin kanıtı.  Konya'nın hızlı ekonomik büyümesi, AKP'nin iktidara gelişi ile çakıştı ve karlı altyapı projeleri ve yatırım getirdi. Ve dini karakterli partinin İslamcı politikasının kök salması için doğal bir yer. Bir zamanlar Anadolu stepini geride bırakan Konya, tarihsel geçmişine rağmen-bugün hızlı tren bağlantıları ve uluslararası bir havaalanıyla hizmet veren gelişen bir ticari ve endüstriyel merkez. Hükümetin çevrimiçi yatırım portalına göre buğday, şeker ve arpa üretiyor ve otomobil parçaları ve plastik ambalaj üretiyor.

TURİZMCİLER EN KÖTÜ DÖNEMİNİ YAŞIYOR!

Haberde turizm sektöründe yaşanan son gelişmelere de yer verildi. Haberde; "Terörist saldırılar, başarısız bir darbe girişimi ve hükümet eleştirmenlerine karşı kapsamlı tutuklamalar da dahil olmak üzere son birkaç yıldır çıkan hava karışıklığı turizmi kısıtladı ve işletmelerin zarar görmesine neden oldu" denildi.  Washington Post Safa Royal Museum Hotel'in Genel Müdürü Sami Yıldız ile görüştü. Yıldız, "İnsanlar seyahat ederken, güvende olmak istiyorlar. İnsanlar savaş istemiyor. Hükümetimizin politikası yüzünden güvenlik yok, turizm yok" dedi. Yıldız'ın yıllardır İtalya, Japonya, Polonya ve Arap dünyasından misafirleri geliyordu. Fakat son iki yılda, gelenlerin çoğu İranlı. Mevlana Celaleddin Rumi ve yakın dostu olan Şems Tebrizi, Farsça konuşuyordu ve onlar  Fars İmparatorluğu'nda doğdu. Onların mezarlarını ziyaret etmek için İranlılar için çok popüler. Yıldız, "Burada turizm sektöründe 21 yıl geçirdim ve her şey harikaydı. Ancak son iki yıl şimdiye kadar gördüğüm en kötü durum" dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.