Vurgun bitmiyor

Vurgun bitmiyor

Yüksek kar vaadiyle binlerce insanı milyonlarca dolandıran firmaların ardı arkası kesilmiyor. Çiftlik Bank vurgunun ardından Anadolu Farm, Çılgın Tavuklar gibi firmaların binlerce insanı dolandırdığı ortaya çıktı

Son yıllarda mantar gibi çoğalan sanal hayvan çiftlikleri ve uygulamalar yüzbinlerce insanı dolandırdı. 80 bin kişinin dolandırıldığı Çiftlik Bank vurgunun ardından bu kez de Anadolu Farm firmasının 44 bin üyesini dolandırdığı ortaya çıktı. Yüksek kar vaadiyle binlerce insanı milyonlarca dolandıran Çiftlik Bank'ın ardından bir vurgun haberi de Anadolu Farm isimli uygulamadan geldi. Çiftlik Bank CEO'su Mehmet Aydın ve Anadolu Farm firması kurucusu İsa Karademir'in aynı yaşlarda olması dikkat çekiyor. 25-27 yaşındaki gençler Türkiye'de trilyonlarca vurgun yaptı. Çiftlik Bank'ın CEO'su Mehmet Aydın, aylar öncesinden Uruguay'a kaçtığını ve vatandaşlık aldığı ortaya çıktı. Uruguay'da gününü gün eden Mehmet Aydın'ın iadesi konusunda ise Türkiye pek birşey yapamıyor.

ÇİFTLİK BANK 190 BİN TL KAPTIRMIŞLAR

Kayseri merkezli bir firmanın bünyesinde bulunan Anadolu Farm'ın 44 bin üyeden bir yılda 200 milyon lira topladığı öğrenildi. Üyelere yapılan ödemeler, firma hakkında inceleme başlatılınca durdu. Bir Anadolu Farm bayisi aynı zamanda Çiftlik Bank mağduru çıktı. Çiftlik Bank'a 190 bin TL kaptırdığını belirten bayi, ancak Anadolu Farm'a hala güvendiğini söyledi.Piyasadan 200 milyon TL topladığı iddia edilen Anadolu Farm'ın kurucusu İsa Karademir'in Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın ile benzer yaşlarda olması da dikkat çekiyor. Telefonlara çıkmayan Karademir, üyelerine WhatsApp grupları ile mesaj yolluyor. Öte yandan Anadolu Farm üyelerinin de piyasadan daha fazla para toplayabilmek için Çiftlik Bank gibi 'milli duygular'ı sömürdüğü görülüyor.

Üyelerine çağrıda bulunan Karademir, “Üyelerimiz aleyhimizde haberlere inanmasınlar. Şu anda biz Kayseri’deyiz. Bir yere gittiğimiz yok. Bu süreçte restoranlarımızla kendimiz ilgileniyoruz. Allah’ın izniyle bu süreci biz atlatacağız. Üyelerimizden destek bekliyoruz. En kötü durumda şirketimizin mevcut mal varlığı insanların senetlerine istinaden ana paralarını ödeyebilecek durumdadır” dedi.  Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri ise Anadolu Farm'ın da nitelikli dolandırıcılık yaptığını ve vatandaşların dikkatli olması gerektiğini ifade etti. Bakanlık ödemelerin durmasında kendilerinin etkisi olmadığını açıkladı.

KARAPINAR'DA DKC SÜT MAĞDURİYETİ

Çiftlik Bank, Anadolu Farm ve Çılgın Tavuklar gibi firmaların bir benzeri de Konya Karapınar'da ortaya çıktı. DKC Hayvancılık (DKC Sütbank) ismi ile faaliyet gösteren bir firma inek sayısı karşılığı vatandaşlardan para topladı. Bir süre yatırımcılara para gönderen firma 30-40 gün önce ödeme yapmayı bıraktı. Türkiye'nin pek çok şehrinden vatandaşın 'Paramız kenarda duracağına yatırım yapalım' dediği şirket, şu an yatırımcılara ödeme yapmıyor. Firmanın web sitesi ve sosyal medya hesaplarına da kapandı. Vatandaşlara 7 bin TL karşılığı bir inek aldığını beyan eden firma, daha sonra yatırımcılara aylık 180-200 TL arasında değişen rakamlarda ödeme yapıyordu. Firmanın bu yöntem ile yaklaşık 500 kişiden para topladığı iddia ediliyor. Firma Sahibi Ahmet Dikici, pek çok kişiye borçlarını ödediklerini ve yaklaşık 200 kişiye borcunun kaldığını söyledi. Dikici, “Hayvanlar hastalandı. 550 tane mal kestirdik. 11 milyonluk ineği 2-3 milyona sattık. Bu hayvanların sigortası vardı ama veremdi hayvanlar, verem ile kaza ile ölen hayvanı sigorta ödemiyor. Borç da benim mal da benim. Kimseye ödeme yapmayacağız demedik. Ödeme bekleyenlere çek verdik, senet verdik, yem veriyoruz. Herkese borcumuzu ödeyeceğiz” şeklinde açıklama yaptı.

ÇILGIN TAVUKLAR MAĞDURLARI ARTIYOR

Çılgın Tavuklar uygulaması da çok sayıda insanı mağdur etti. İnternet oyun oynarak para kazanma uygulaması olan Çılgın Tavuklarla ilgili de mağdurların sayısı artıyor. Mağdurlar, sosyal ağlarda bir araya gelerek, suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Çılgın tavuklar isimli site hakkında yasal süreç başlatmaktayız. İnsanlardan para toplayarak yaptıkları eylem türkiye cumhuriyeti yasalarına aykırı olup, Tamamen dolandırıcılık maksadı gütmektedir. Herhangi bir mali kayıtları olmaması ve vergiye tabi olmamalarıda ayrıca incelenmesi gereken bir konudur. Sitede yapılan yatırım yada harcanan zaman karşılığı belli bir maddi gelir vaadedilmekte olup, ''Ödeme puanı'' adı altında insanların kazançlarını ödememekte veya çok azını ödemekteler. Yatırım yapan kişiler bu durumdan dolayı paralarını kurtarabilmek adına sessiz kalmaya zorlanmaktadır.  Kampanyaya katılan kişiler bu sitenin maddi ve manevi mağdurlarıdır. Ve bir an önce yasal takip başlatılmalı insanların hakları teslim edilerek site kapatılmalıdır."

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum