Velilere yanlış beyan cezası

Velilere yanlış beyan cezası

Çocuklarının daha iyi bir okulda eğitim almasını isteyen veliler, 'yanlış beyan' cezasını göze alıp ikamet adreslerini değiştirerek istedikleri okula kayıt yaptırabiliyor. Veliler kaliteli bir eğitim için 875 TL ceza ödüyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğrenim yaşı gelmiş öğrencileri "Adres Kayıt Sistemi"ndeki verilere göre okullara otomatik olarak yerleştiriyor ve kaydını yapıyor. Veliler okula gelmese bile yaşı 66 ayı dolduran öğrenci evine en yakın okula sistem tarafından otomatik kaydediliyor. Yaşı 60-66 aylık olan öğrenciler ise okul müdürlüklerine sunularak tercihen kaydediliyor. Merkezi yerleştirme sisteminden memnun olmayan ve çocuklarının farklı bir okula gitmesini isteyen veliler ise adreslerini farklı göstererek çocuklarının kaydını istedikleri okula yaptılar.

YANLIŞ BEYANA CEZA UYGULANIYOR

Çocuklarını daha kaliteli okullara kayıt ettirebilmek için sanal olarak adres kaydını değiştiren veliler ise yanlış adres beyanında bulunmak suçundan 875 TL idari para cezası ile karşı karşıya kalıyor. Çocuğunun daha iyi bir okulda eğitim görmesini isteyen veliler ise bu cezayı ödemeyi göze alıyor. Birçok veli çocuklarını istedikleri okula kayıt ettirebilmek için yaz döneminde adres değişikliği yaparken, nüfus müdürlüklerine giderek adres değişikliğini beyan ettirdi. Emniyet güçleri tarafından soruşturma kapsamında kontrol edilen velilere, yanlış beyan vermekten dolayı ceza işlemi uygulanırken öğrencinin kaydı okuldan silinmiyor. Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı yerleştirme sonuçları açıklandı. TEOG sonuçlarına göre istediği okula yerleşemeyen veya daha iyi bir okula yerleşmek isteyenler için nakil seçeneği bulunuyor. Tercih listesinde fen ve sosyal bilimler, Anadolu, çok programlı Anadolu, mesleki ve teknik Anadolu ile Anadolu imam hatip liselerine yerleşen ancak okulundan memnun olmayan öğrenciler nakil yoluyla başka bir okula geçebilecek. Kesin kaydı olan öğrencilerin, açık kontenjan bulunan başka bir okula yerleşme isteğinde bulunmaları halinde başvuranlar arasında puan üstünlüğü esas alınacak ve nakil işlemleri yapılacak. Bazı veliler bu durumu gözardı ederek okul müdürleri ve yöneticilerinden imtiyaz talebinde bulunuyor.

EĞİTİM PİYASA KOŞULLARINA TERK EDİLİYOR

Eğitim Sen Konya Şube Başkanı Cebrail Bektaş semtlerde yaşayanların sosyal ve sosyal farklılıklarının okullar arasındaki kalite farkını artırdığının altını çizerek, "1-2 kilometre mesafeler arasındaki okullar arasında bile kalite olarak ciddi uçurumlar var. Eğitim piyasa koşullarına terkedildiği için bazı kesimdeki okullar kaliteli bir kesimdeki okullar ise kalitesiz oluyor” dedi. Okulların içeriğinden ziyade yaptığı isme bakıldığını ifade eden Bektaş, şöyle konuştu: “Bir kere okulların gelirleri eşitlenmelidir. Para toplama kaldırılmadan, eşitsizlik giderilmeden toplu bir kalite artışı bekleyemeyiz. Okullardaki öğrenci sayısına ve öğrenci başına çıkarılan maliyete göre ödenek ayrılmalıdır. Eğitimin finansmanı kamu bütçesinden olmalıdır. Son olaylarla da görüldü yöneticiler iyi seçilmiyor. Liyakate göre değil, siyasi iktidarın isteğine göre atamalar yapılıyor. Bu da altyapıyı bozuyor.” Cebrail, TEOG nakilleriyle ilgili de şunları söyledi: “Nakillerde subjektif bir yapı var. Kimseyi zan altında bırakmak istemiyorum. Nakiller 1.,2. ve 3. tercihlere göre yapılmalıydı fakat 1. tercih ve yerleştirmeler sonrası nakil yaptırılıyor.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.