Velilere sınav öncesi tavsiyeler

Velilere sınav öncesi tavsiyeler

Gençlik Eğitim Kurumları sınava hazırlık süreciyle ilgili veli toplantısı, seminerler ve bireysel görüşmelerle anne babalara destek veriyor. Peki TYT ve AYT’ ye bir kaç gün kala, anne-baba olarak ne yapılması gerekiyor?

Gençlik Eğitim Kurumları sınava hazırlık süreciyle ilgili veli toplantısı, seminerler ve bireysel görüşmelerle anne babalara destek veriyor. Peki TYT ve AYT’ ye bir kaç gün kala, anne-baba olarak ne yapılması gerekiyor?

 

“Başarı; onu arzulayan ve ona hazır olana gelir.” Emin Çapa

 

Bu zamana kadar eğitim-öğretim ortamlarında sınava hazırlık süreciyle ilgili veli toplantısı, seminerler ve bireysel görüşmelerle sizlere gereken destek verilmeye çalışıldı. Bundan sonra, sınava (TYT ve AYT’ ye) bir kaç gün kala, anne-baba olarak ne yapılması gerekiyor, hatırlatmak istedik.

 

    • Başarı emek ister.

Yola çıkarken heyecanınız kadar korkunuz da var; ama az ama çok. Arada bir dönüp arkanıza bakın. Bu durum sizin kat ettiğiniz yolu, hem kendinize hem de çocuğunuza kattığınız değeri görmenizi sağlayacak.

 

    • Unutmayın! Bir hedef için çalıştılar.

Hedef odaklı çalışmak, bir amaç uğruna çalışmak çok daha önemlidir insan için. Ortada bir hedef varsa konuya mantığınızla yaklaşın. Mantık terazinizi kullanmayı ihmal etmeyin. Mantıksal kıyaslama yapmadan hareket etmeyin. Terazinin ağır gelen tarafını doğru kabul edin.

 

    • Başarıda anne ve babanın rolü tartışılamaz bir gerçektir.

“Bu gidişle sen asla kazanamazsın, yata yata sınav kazanılmaz” gibi sözlerden kaçının. Negatif motivasyondan uzak durun. Öğrencilerin sınavlarda başarılı olması sadece öğrencinin kendisiyle ilgili değildir. Sizlerin doğru tutum ve davranışlarınız onların sınavda kendi potansiyellerini daha iyi kullanmalarını sağlayacaktır.

 

    • Kaygı yükseltici yaklaşımlardan kaçının

Çocuğun sınav sonucunun nasıl olacağı, dolayısıyla geleceğin bu durumdan nasıl etkileneceği, yaşanacakların net olmayışı kaygı yaşanmasına neden olmaktadır. Çocukları sınava hazırlanan anne babalara düşen en önemli görev, çocuklarının kaygı yükseltici yaklaşımlardan kaçınmaktır.

    • Neşeli olun!

 Sınav salonunu birlikte görmeye gidebilirsiniz. Yanında olduğunu ve önemsendiğini hissetsin. Sevgi dolu, pozitif olun ve onunda neşeli olmasını sağlayıcı tavırlar içerisine girin; fakat aşırıya kaçmayın.

    • Olumsuzluk bildiren cümlelerden uzak durunuz.

“Sınavı kazanamazsan mahvoluruz, başarısız olursan gününü görürsün” gibi tehdit ve olumsuzluk bildiren yargılardan uzak durunuz. Meli-malı kelimeleri dikkatle kullanılmalı. “En az şu kadar net yapmalısın. Fizik ve biyolojiden full yapmalısın. Başarılı olmalısın. Dikkatli olmalısın. Kendini sınava vermelisin. Bu yıl mutlaka kazanmalısın” türünden zorunluluk ifade eden cümleler öğrencinin kaygısının artmasına neden olmaktadır.
 

    • Olabildiğince sınav hakkında konuşmayın.

Öncelikli olarak siz kendinizi olumsuz düşüncelerinizden uzaklaştırın. Çocuğunuz bu konuyu açarsa, sınavının çok rahat geçeceğini, sınava iyi hazırlandığını, başarılı olacağına inandığınızı söyleyin. Anne-Baba olarak heyecanlı olmanız normal fakat bunu çocuğunuza yansıtmayın.
 

    • Sevgi sınavla sınırlanamaz!

Ona olan sevginizin sınav başarısıyla ilgili olmadığını sınav da başarısız bile olsa seveceğinizi beden dilinizle anlatın.

 

    • Mutlu edici, güven verici olun

Emeklerinize ve çocuğunuza güvenin. Çocuğunuzun başarılı olacağına inandığınızı bir kez daha vurgulayın. Sınav öncesi onu mutlu edici küçük bir hediye alabilirsiniz, o bunu mutlu edip rahatlatabilir.
 

    • Kendi hayatlarının mimarı olmalarına izin verin!

Bütün yaptıklarınızın onları destekleyici tavır ve tutumlar olduğunu unutmayın. İzin verin, çocuklarınız kendi hayatlarının mimarı olmak için çaba sarf etsinler. Bunu yaparken de sizler onun güvendiği sığınaklar olun.

 

    • Sınav Sabahı,
 

    • Çocuğunuzun zamanında uyanmasını sağlayın.

    • Her günkü gibi kahvaltı yaptırın. Alışık olmadığı besinlerden uzak tutun.

    • Sınava giriş belgesinin çıktısını ve nüfus cüzdanını yanına aldığından emin olun.

    • Rahat ve sevdiği kıyafetler giymesine dikkat edin.

    • Sınav yerine çok kalabalık bir şekilde gitmeyin.(Anneanne, Babaanne, Teyze….)

    • Sınav yerine ne erken ne de geç gidin.
 

    • Çocuklarınıza anlayışlı ve destekleyici davranın.

Kaygının yoğunlaşması ile birlikte çocuklarınız kendilerini daha çaresiz ve çözümsüz hissedebilirler. Bu nedenle daha tepkili olabilirler. Daha önceden kızmadıkları şeylere şimdilerde daha sert tepkiler gösterebilirler. Bu durumun geçici olduğunu düşünerek çocuğunuza karşı anlayışlı olmaya çalışın.

    • Biliniz ki… Herkes gibi çocuğunuz da başarının tadına baktıkça,

sizin ona güveniniz ve onun da kendine özgüveni pekişecektir.

TYT ve AYT heyecanını yüreğinde taşıyan tüm anne-babalara ve öğrencilerimize başarılar dileriz.

 

HALİM SELVİ - REHBER ÖĞRETMEN

 

 

Sınav günü için öğrencilere tavsiyeler

Uzun bir hazırlık dönemi geçirdiniz. Bu sürece yönelik değerlendirme yapmanın zamanı şimdi değil, geriye dönüp süreci yeniden yaşamanız mümkün olamaz. O nedenle "keşke daha fazla çalışsaydım" gibi düşüncelerden kurtulun. Kontrol edebileceğiniz alana yönelin, sınavda iyi bir performans göstermeyi planlayın, bunun için taktikler geliştirin. Soru kitapçığını elinize aldığınızda önce derin bir nefes alın, sonra tüm sorulara hızlıca göz gezdirin. Soruların sıralaması değiştirilerek çok sayıda kitapçık oluşturuluyor, sorular kolaydan zora sıralanmıyor, herkesin kitapçığında ki soru yerleri ve soruların cevap şıkları farklı olacak. O nedenle sizin kitapçığınızın ilk sorusu testin zor bir sorusu olabilir. Eğer baştan tüm sorulara göz attıysanız kolayca cevaplayabileceğiniz sorular olduğunu da görür, ilk soruya moral bozukluğuyla başlamamış olursunuz. İlk soruyu çözmekle çok zaman kaybedip zaman yetmeyecek paniği yaşamazsınız.

 

 

Size sınav sırasında kullanabileceğiniz bir teknikten söz etmek isterim: "turlama tekniği". Sorular üzerinden üç tur geçmeniz yararlı olacaktır; birinci turda hemen cevaplayabileceğiniz soruları cevaplayın, ikinci turda nasıl cevap vereceğinizi bildiğiniz ama bilgiyi toparlama veya işlem gerektiren yani biraz zaman gerektiren soruları cevaplayın, son tura ise cevabını bilmediğiniz soruları bırakın. Bazen cevap şıklarını eleyerek tahmin yoluyla da doğru yanıtı bulmak mümkün olabilir. Unutmayın zihnimizdeki düşünceler duygularımızı tetikliyor. Sınava verdiğiniz anlamlar, özellikle sınavı ölüm kalım meselesi olarak görmek sizde kaygı duygusuna yol açar, kaygının fazlası da sınav performansınızı düşürür. Sınavın eğitim hayatınızda bir aşama olduğunu, bunu da atlatacağınızı ve yaşamınızla ilgili planlar yapabileceğinizi düşünün. Sınav sizin kişiliğinizi veya zekanızı ölçmüyor yalnızca bilginizi ve bilgiyi kullanma performansınızı ölçüyor. Sınavda istediğiniz performansı gösteremezseniz dünyanın sonu gelmez. İstediği üniversiteye giremediği halde kendisine iyi bir hayat yapılandırmış birçok insan var.

 

Sınavdan bir önceki gün tüm gününüzü ders çalışarak geçirmeyin. Ufak tekrarlarla içinizi rahatlatıp, bedensel olarak sizi yıpratmayacak, hoşlandığınız etkinliklerde bulunun. Evdeyken aklınıza takılan bir bilgi olursa onu aklınızdan çıkartmak yerine kitaba bakıp cevabını mutlaka öğrenin. Sınavdan önceki gece uyku tutmayabilir. Uykusuzken performansınızın düşük olacağına inanırsanız uyumakta daha da zorlanırsınız. Vücudunuz, uykusuz bile olsanız sizin için önemli durumlarda performans gösterebilmeniz için gereken hormonları üretir. "Uykusuzken başarılı olamam" inancından kurtulun, böylelikle daha kolay uyuyabilirsiniz.  Her şeyden önce sınav günü evden çıkmadan önce; sınav giriş belgenizi ve kimliğinizi yanınıza aldığınızdan emin olun. Yanınıza pet şişede su, anahtarlık, madeni para ve ulaşım kartı almanız da yasak değildir. Saat 10.00’dan önce sınav yerinde olmaya mutlaka özen gösterin. Sınava başlarken sınav kâğıdına kişisel bilgilerinizi doğru olarak yazdığınızdan emin olun. Tüm gençlerimize emeklerini boşa çıkarmayacak bir sınav performansı ve hayallerini gerçekleştirebilecekleri bir gelecek dilerim. 

TÜLİN TURGUT

 

 

MEZUN ZİYARETLERİ

Gençlik Eğitim Kurumları Kurumsal ziyaretlerinde mezun ziyaretleri sürüyor. Gençlik Eğitim Kurumları Genel Müdürü Barış Çağlayan Çakır, Gençlik Temel Lisesi Müdürü Enes İlhan Post ve  Enderun Liseleri Müdürü Said Turgut, 2007 Özel Enderun Liseleri Mezunu Muhammet Seyit Mertek’i Deha İnşaat’ta ziyaret etti. Ziyarette Mertek’e ‘Hayırlı işler’ dilekleri iletildi.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.