Ve IŞİD Kanada'da

Ve IŞİD Kanada'da

ABD öncülüğündeki koalisyona verdiği destek nedeniyle IŞİD’in hedefindeki ülkeler arasına giren Kanada’da parlamento binası saldırıya uğradı. Bir askeri öldüren saldırgan, parlamentoda 50 kurşunla tarandı.

ABD’nin IŞİD’le mücadele için oluşturduğu uluslararası koalisyona verdiği destek nedeniyle Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün hedefindeki ülkeler arasına giren Kanada dün başkent Ottawa’dan gelen silahlı saldırı haberiyle sarsıldı. Geçtiğimiz günlerde IŞİD bağlantılı olduğu düşünülen radikal bir dincinin otomobiliyle ezerek bir askerin ölümüne bir diğerinin de yaralanmasına yol açmasının ardından dün de parlamento içinde ve çevresinde 2 silahlı saldırı yaşandı.

 Nöbetçi askeri öldürdü

 İlk saldırı, parlamento karşısında bulunan Ulusal Savaş Anıtı önünde gerçekleşti. Yüzü maskeli bir kişi tüfekle anıt önünde nöbet tutan iki askerden birisini vurdu. Yaralı askerin hastanede öldüğü açıklanırken saldırıda anıt yakınından geçen bir kişinin de yaralandığı belirtildi. Saldırgan daha sonra yolun karşısına geçerek parlamento binasına girdi. Burada bir güvenlikçiyi yaralayan saldırgan, bina güvenliği tarafından vurularak öldürüldü. Polisin parlamentoda ikinci bir saldırgan olma ihtimaline karşı arama yaptığı saatlerde yakınlardaki Rideau alışveriş merkezinde de silahlı çatışma çıktığı öne sürüldü, ancak iddia yalanlandı.
 
Başbakan Harper’ı kaçırdılar...
 
Saldırı haberinin duyulmasının ardından Başbakan Stephen Harper’ın parlamentodan güvenli şekilde tahliye edildiği duyuruldu.
 
Sosyal medyada çıkan haberlerde polisin 2 ya da 3 saldırgan bulunabileceği endişesiyle başkentin büyük bölümünü kordon altına aldığı ifade edildi. Kentteki devlet daireleri, elçilik binaları, karakollar ve okullar kapatılırken, ülke genelindeki askeri üsler ikinci bir emre kadar giriş-çıkışlara kapatıldı. Polisin kent merkezinde kapı kapı arama yaptığı belirtilirken, halktan  evlerinde kalmaları istendi. Olayla ilgili ABD yönetimi de bilgilendirilirken, ABD ve Kanada Hava Kuvvetleri‘nin alarma geçirildiği haberi geldi.

--1105590.jpeg

Vekiller koltukla barikat kurdu...

Kanada’da saldırının gerçekleştiği dakikalarda parlamentoda toplantı yapan Muhafazakar Parti üyeleri, ikinci bir saldırgan olma olasılığına karşın toplantı salonunun kapısına koltuklarla barikat kurdu.
  
Kadın vekil bebeğiyle mahsur kaldı
 
Yeni Demokratik Parti milletvekillerinden Lysane Blanchette-Lamothe, olay sırasında parlamento binasında bebeğiyle birlikte mahsur kaldı. Kadın vekil ve bebeğinin sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı. Olay sırasında parlamento binasında bulunan yerel gazeteci Josh Wingrove, CNN televizyonuyla yaptığı canlı bağlantıda çarpıcı bilgiler verdi. 
 
‘Koridorlar barut kokuyor’
 
Wingrove, Twitter’dan attığı mesajlardan birisinde “Parlamento koridorları hala barut kokuyor” diye yazdı.
 
Bu ay başında tezkere çıkmıştı
 
Kanada parlamentosu 8 Ekim’de tezkere çıkarmış ve Irak’a bir CC-130J Hercules ve bir CC-177 Globemaster uçağıyla birlikte 600 personel ve askeri danışman göndermişti. Kanada, Irak ordusuna da 10 milyon dolardeğerinde miğfer, çelik yelek gibi teçhizat yardımında bulunacağını duyurmuş, ayrıca 5 milyon dolarlık insani yardım sözü vermişti.
 
Yakalanan saldırgan Türkiye’ye gelecekti
 
Polis pazartesi günü Quebec kentinde gerçekleşen araçlı saldırının zanlısı olarak Martin Rouleau Couture adlı Kanada vatandaşını tutuklamıştı. Polis, 1 yıl önce Müslüman olan Couture’nin temmuz ayında gözaltına alındığını ve pasaportuna el konulduğunu, ancak delil yetersizliğinden serbest bırakıldığını açıkladı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.