Ve HDP Meclis'te resmen 3. parti oldu!

Ve HDP Meclis'te resmen 3. parti oldu!

MHP'nin ihraç kararıyla, Halkların Demokratik Partisi resmen Meclis'teki 3. parti haline geldi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), seçim hükümetinde Başbakan Yardımcısı olan Tuğrul Türkeş'i üyelikten ihraç etti. MHP'nin bu ihraç kararıyla, Halkların Demokratik Partisi (HDP) resmen Meclis'teki 3. parti haline geldi. 7 Haziran Genel seçimlerinde en çok merak edilen HDP'nin barajı geçip geçemeyeceğiydi.HDP, sadece yüzde 10'luk seçim barajını aşmadı; Türkiye'deki mevcut seçim sistemi çerçevesinde, kendisinden yaklaşık  yüzde 3 fazla oy alan MHP'yle aynı sayıda milletvekilini TBMM'ye sokmayı başardı.

Seçimlerde MHP, yurtiçi, yurtdışı ve gümrük kapılarında sandık başına giden seçmenin oyuyla yüzde 16,29’luk dilimle Meclis’e 3. sırada giren siyasi parti olmuş, 80 vekil çıkarmıştı.Seçimlere ilk kez parti olarak katılan HDP ise 6 milyon 58 bin 150 seçmenin oyu ile yüzde 10’lu barajı aşarak, 13,12’lik orana ulaştı. HDP de 80 vekil çıkardı.

TÜRKEŞ İHRAÇ EDİLDİ, MHP 79'A DÜŞTÜ

Seçim hükümetini kurmakla görevlendirilen AK Parti Lideri AHMET DAVUTOĞLU'nun hükümete katılma davetini, partisinin muhalif duruşuna rağmen kabul eden Tuğrul Türkeş'in bugün MHP Yüksek Disiplin Kurulu'nun yaptığı toplantıda, MHP ile ilişiği kesildi. Bu durum, MHP'nin TBMM'deki sandalye sayısına da yansıdı. Türkeş, MHP'nin aldığı "kesin ihraç" kararıyla "Ankara bağımsız milletvekili" haline gelirken, MHP'nin 80 olan milletvekili sayısı da 79'a indi.

Bu durum, 7 haziran seçimleri sonrasında TBMM'de eşit üyeyle temsil edilen MHP ve HDP dengesini, HDP lehinde bozdu. HDP, resmen TBMM'nin 3. büyük partisi haline geldi.

NORMAL ŞARTLARDA, OTURMA DÜZENİ DE DEĞİŞİR AMA...

Bu durum, TBMM'de kullanılan toplantı salonlarından, Meclis Genel Kurulu'ndaki oturma düzenine kadar pekçok unsuru değiştirecek nitelikte. Mevcut sistemde,TBMM'deki partiler Genel Kurul'da, Başkanlık kürsüsü karşıya alındığında, temsil oranlarına göre sağdan sola doğru oturuyorlar.En sağdaki bölüme, hükümet partisi yerleşiyor. Ancak bir koalisyon hükümeti söz konusu ise, koalisyonun küçük ortağı da hükümet bölümünde yer alıyor.

Muhalefet partileri de, temsil oranlarına göre, sağdan sola doğru, sırayla Genel kurul'daki koltukları paylaşıyorlar.

7 Haziran sonrası sistemde, en çok oyu alan AK Parti en sağa otururken, AK Parti'li vekilleri, CHP, MHP ve HDP izlemişti. Bu sıralama, aynı vekil sayısına sahip olmalarına rağmen, MHP 7 Haziran'da HDP'den daha fazla oy aldığı için oluşmuştu.

Ancak şimdi, HDP'nin vekil sayısı MHP'den bir fazla olduğu için, HDP de resmen TBMM'de temsil edilen "3.parti" haline geldi.

Cumhurbaşkanı RECEP TAYYİP ERDOĞAN'ın aldığı seçim kararı çerçevesinde, Türkiye 1 Kasım'da seçime gidecek. Olağanüstü bir durum olmazsa, TBMM'nin de 1 Kasım seçimlerine kadar sadece bir kez, 1 Ekim'de "Yeni yasama yılının başlangıcı" vesilesiyle toplanması bekleniyor.Sadece bir oturum için, TBMM'de vekillerin oturma düzeninin değişip değişmeyeceğine ise, TBMM'de karar verilecek.

TÜRKİYE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.