Vatandaşlar veremekarşı bilinçlendirildi

Vatandaşlar veremekarşı bilinçlendirildi

Konya Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından bu yıl 70'incisi kutlanan Verem Eğitimi etkinlikleri nedeniyle Kule Site AVM'de Dünya Tüberküloz Günü Standı açtı.

 Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Tüberküloz İl Koordinatörlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezleri Eğitim Şubesi tarafından planlanmış olan eğitim standına gelen vatandaşlara el broşürleri dağıtılarak konuyla ilgili olarak geniş kapsamlı olarak bilgilendirildiler. Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, yаpmış оlduğu аçıklаmаdа şunlаrı söylеdi:"Bu yıl çеşitli еtkinliklеrlе kutlаnmаktа оlаn 70.Vеrеm Eğitimi vе Prоpаgаndа Hаftаsı nеdеniylе burаdа eğitim standı аçmış bulunmaktayız. Dünya nüfusunun yaklaşık 3’te biri verem mikrobu ile enfektedir. Bu insanların yüzde 10’u yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanacaklardır. Her yıl tahminen 9 milyon kişi verem hastalığına yakalandığı ve 1,5 milyonunun öldüğü hesaplanmaktadır. Tüberküloz, enfeksiyon hastalıklarından ölümlerde HIV’den sonra ikinci en önemli ölüm nedenidir. Tedavi edilmezse tüberkülozlu hastalarda ölüm oranı yüksektir” dedi.

VEREM TEDAVİSİ ÜCRETSİZ YAPILIYOR

Toplum Sağlığı Merkezi Verem Birimlerinde (Verem savaşı dispanserleri) veremin teşhis ve tedavisi ücretsiz olduğunu söyleyen Öznavruz, “Veremin tedavisi standarttır. Hastanede ya da dispanserde aynı şekilde düzenlenir. Yeni verem hastalarının standart tedavisinde genellikle iki ay 4 ilaçla ve 4 ay iki ilaçla olmak üzere 6 aylık tedavi uygulanmaktadır. Tedavide kullanılan ilaçlar verem savaşı dispanserinden ücretsiz verilir. Tedavinin düzenli içilmesi çok büyük önem taşır. Çünkü hastaların bir kısmı tedaviyi terk etmekte ve toplumda basil saçmayı sürdürmektedirler. Tedaviyi sonlandırana kadar özenle sürdürmek gerekir” diye konuştu.

TOLGA PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.