Vatandaşın ekonomik kriz endişesi arttı

Vatandaşın ekonomik kriz endişesi arttı

Bahar aylarından itibaren yükselen dolar kuru, yaz ayında tarihinin zirvesini görürken vatandaşın ekonomik kriz endişesi arttı.

2018 yılında ekonominin ilk yarısı seçim atmosferi içerisinde geçerken bahar aylarından itibaren vatandaşların gözünde ülkenin en önemli sorunu haline geldi. Ipsos tarafından her yıl gerçekleştirilen Türkiye Barometresi Yeni Yıl Özel Raporu'nun 2018 sonuçlarına göre vatandaşın ekonomik kriz endişesi arttı. Bahar aylarından itibaren yükselen dolar kuru, yaz aylarında tarihin zirvesini görürken döviz kurlarında yaşanan ani yükselişlerle birlikte Türkiye'nin en önemli sorununu ekonomi olarak görenlerin oranı yüzde 59'a yükseldi.

Araştırmada “Gelecek yıl genel olarak Türkiye ekonomisinin durumu sizce nasıl olur?” sorusuna “Daha kötü olur” diyenlerin oranı 2017 sonunda yüzde 20 iken bu yıl yüzde 35 olarak gerçekleşti. “Aile ekonomisi daha kötü olur” diyenlerin oranı ise yüzde 29'dan yüzde 31'e çıktı.

 

Tüketicilerin üçte biri satın alma güçlerinin hissedilir şekilde azaldığını ifade ederken, yüzde 20'si ek iş yapmaya çalışacağını açıkladı. Fazla mesai ve ek iş yapma ihtiyacı geçmişe göre iki katına çıkarken, araştırma tüketicilerin yüzde 37'sinin harcamalarını daha fazla kontrol edeceğini ortaya koydu. Harcamaların yüzde 24.7'sini ise kira ve konut giderleri oluşturuyor.

vatandasin-ekonomik-kriz-endisesi-artti.jpg?

"2019 MÜCADELE YILI OLACAK"

IPSOS Türkiye CEO'su Sidar Gedik, 2019'un tüm toplum için mücadele yılı olacağını söyledi. “Ekonomik kriz var” diyebilmek için Türkiye'nin üç dönem üst üste küçülmesi gerektiğini kaydeden Gedik, “Dolayısıyla bu dönem için kriz tanımlaması doğru değil. Ancak geçmişten kalma izlerin tüketiciyi kriz beklentisine soktuğu söylenebilir. Beklentinin tüketime yansımalarının 2. çeyrek itibarıyla hissedilmeye başlanacağını tahmin ediyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum