Vatandaşa GSS zulmü

Vatandaşa GSS zulmü

Genel Sağlık Sigortası nedeniyle vatandaşlar borç yükü altına sokuldu. Gelir testi için 31 Mart tarihinin son gün olduğunu öğrenen vatandaşlar, yüklü zamlardan etkilenmemek için kaymakamlıklar yerine SGK İl Müdürlüğü'ne akın etti

18 yaşını dolduran ve aktif olarak sigortalı olmayan her Türk vatandaşının Genel Sağlık Sigortası'na (GSS) alınıyor. GSS'ye alınan vatandaşların Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) aracılığı ile yaptırmaları gereken gelir testi için son gün bugün olarak belirlenmişti. Yapılacak gelir testi sonucunda borçlar netleşecekti. Gelir testinin son gün olduğnu duyan vatandaşlar kaymakamlıklara gitmesi gerektiği halde İl Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) akın etti. Yetkililer yapılandırma süresinin 30 nisan tarihine kadar olduğunu defalarca uyarmasına rağmen SGK İl Müdürlüğü'nde uzun kuyruklar oluştu. Oluşan yoğunluk nedeniyle sistemde arıza oluşurken Perşembe, Cuma ve dün öğle sonrasında sistem arızası nedeniyle hizmetler aksadı.

YAPILANDIRMA 30 NİSAN'A KADAR

Bugüne kadar yerleşim yerlerindeki SYDV'na gelir testi başvurusu yaptırmayanların borçları ise en yüksek prim borcu üzerinden hesaplanacak. Haberi duyan vatandaşlar ise Kaymakamlıklar yerine Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) akın etti. SGK Yetkilileri ise yapılandırma süresinin de 31 mart tarihinde son günmüş gibi algılandığı için SGK İl Müdürlüğü'nde bir yoğunluk oluştuğunu belirterek, “Vatandaşlar önce gelir testini yaptırmaları gerekiyor. Test başvurusu 31 martta (bugün) son buluyor. Yapılandırma süresi 31 nisanda son bulacak” şeklinde konuştu.

2012 yılında yürürlüğü giren ve Genel Sağlık sigortası SGK’ya bağlı olarak çalışan veya çalışmayan herkesin sağlık sigortası kapsamına alan düzenleme bir devrim olarak sunulsa da pek çok vatandaş düzenlemenin getirdiği sonuçlardan dolayı borç yükü altına sokularak mağdur edildi. 31 Mart'ta gelir testi için son vakit şeklinde uyarılar gören vatandaşlar, internet üzerinden yaptıkları borç sorgulamalarında binlerce lira borç altında kaldıklarını fark etti. 18 yaşına kadar zorunlu sağlık sigortası ücretsiz olarak yapılan bir erkek vatandaş. 18 yaşından sonra her ay sigorta pirimi yatırması gerekiyor. Anne babasının yanında kalan bir erkek genç sigorta yaptırmak istemese dahi zorunlu sağlık sigortasına dahil ediliyor ve devlet tarafından gelir teste sonucu belirlenen tutar kadar SGK'ya aylık ödeme yapmak zorunda kalıyor.

ÖĞRENCİLERE PİRİM YÜKÜ

Zorunlu sağlık sigortasına sokulan vatandaşların 'Ben bu sigortadan faydalanmıyorum' deme gibi bir imkanları da yok. Zorunlu olarak sisteme otomatik olarak dahil edilen vatandaşlar karşılaştıkları borç yükü karşısında şaşkına döndü. Pek çok vatandaş binlerce liralık tutarları nasıl ödeyeceğini kara kara düşünüyor. Sistem öğrencilere acımazken, askere gittiğini bildirmeyen askerlere de otomatik olarak borç yazılıyor. Lise eğitimini tamamladıktan sonra üniversite sınavında başarısız olup bir sene daha çalışmayan öğrencilerin ailelerine dershane yüküne ilave olarak bir de sigorta pirimi yükü geldi. 'Bir sene çalışayım üniversiteye gideyim' diyen bir genç için aylık olarak sigorta pirimi yatırılması gerekiyor. Büyük kısmı asgari ücretle geçinmeye çalışan vatandaş ise içerisine sokulduğu borç kıskacına anlam veremiyor. Vatandaşlar olaya tepki bile gösteremezken, borçlarını ödemenin yolunu arıyor.

HASTANEYE GİTMEDİ 4 BİN LİRA BORCU VAR!

Pek çok vatandaş üzerlerine bindiren borç yüküne sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Murat Aslan isimli vatandaş hayatı boyunca hasta olup hastaneye gitmediğini belirterek "Baktım ki, üzerimde 4 milyar borcum varmış. Durduk yere borçlandırılıyoruz. Kafayı yiyeceğim" dedi. Kenan Bilir simli vatandaş ise şöyle konuştu: "Allah’tan korkun ya 5 bin lira prim borcu çıkarttılar ben nasıl ödeyeyim bunu. Çalışmıyorum hiçbir gelirim de yok. Babam üç kuruş emekli maaşı alıyor o da borca gidiyor zaten. Elde kaldı sıfır. Zaten ömrümde hastaneye 1 veya 2 defa gitmişimdir o da yeğenimin doğduğu zaman. Bir de son gün vermişler 31 mart diye."

Önder Uyanık isimli vatandaş da tepkisini şöyle dile getirdi: "Bu devlet fakirin fukaranın parasına göz dikmiş. İşsiz güçsüz, üzerinde hiçbir mal varlığı olmayan adamdan GSS adı altında haraç kesiyorlar. Şimdi soruyorum bu adama iş mi verdiniz de para ödeyebilsin? Tek kelime ile rezalet."

KPSS'ye çalışan bir öğrenci olan Ali Gökçe ise şöyle konuştu: “Yıllardır mühendislik okudum KYK'dan borç alarak. Özel sektör bana asgari ücret ile iş teklif ediyor. KPSS'ye gireyim diyorum, bana 2 yıl meslekten uzaklaş sınavlara çalış deniliyor. Sınav masrafı ve borcu yetmezmiş gibi bu primi ödemek için zorunlu bırakılıyorum.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.